G. Kirkilas: Lietuva netinkamai priešinasi Astravo AE

Valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad Lietuva netinkamai priešinasi Baltarusijoje statomai Astravo atominei elektrinei (AE).

„Čia mano požiūris, asmeninė nuomonė – mes nevisiškai teisingai priešinamės šitam projektui, užėmėme nevisiškai teisingą poziciją. Nes mes bandome įrodyti Briuseliui ir kitoms tarptautinėms institucijoms, kad neva tai Baltarusija stato elektrinę, kad nusižudytų ir atitinkamai Lietuvą nužudytų“, – interviu Žinių radijui trečiadienį sakė G. Kirkilas.

Anot jo, Europoje yra daug atominių elektrinių, kurios stovi prie valstybių sienų.

„Taip niekas Briuselyje ir kitose tarptautinėse institucijose nežvelgia“, – pridūrė jis.

Mes bandome įrodyti Briuseliui ir kitoms tarptautinėms institucijoms, kad neva tai Baltarusija stato elektrinę, kad nusižudytų ir atitinkamai Lietuvą nužudytų.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo atominę elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Lietuva žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Lietuvos pasiūlymo imtis platesnio boikoto.

Minskas tikina, kad Astravo elektrinė statoma saugiai. Baltarusija tikisi, kad pirmasis jėgainės reaktorius pramoninei elektros gamybai bus parengtas iki 2019 metų pabaigos, o antrasis pradės veikti 2020 metų viduryje. Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė.

Mano, kad naujo tyrimo nereikia

Valdančiųjų Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas nemato poreikio naujam parlamentiniam tyrimui dėl verslo ir politikos ryšių.

„Mes, mūsų frakcija, neinicijuojame šito naujo tyrimo, nes vis tik, deja, beveik visi mūsų tyrimai, tenka pasakyti, vienos partijos ar kitos vykdė, dažniausiai tai yra politinių sąskaitų suvedimas, o ne iš tikrųjų tai atneša naudos. Tai mes šiek tiek skeptiški, bet jeigu toks tyrimas bus, mes jame dalyvausime“, – Žinių radijui trečiadienį sakė G. Kirkilas.

Jis taip pat teigė, kad po pastarojo parlamentinio tyrimo tikisi Vyriausybės sprendimų, kaip griežtinti kovą su korupciją. Tuo metu galimybės valstybei išsiieškoti žalą iš verslininkų, anot parlamentaro, nėra paprastos.

„Visi veiksmai, sakysime, žalos išieškojimas ar kas nors kita, vis tiek turės vykti Konstitucijos rėmuose. Tai nebus koks nors automatinis išieškojimas, nacionalizavimas ar kas nors panašaus, kaip kai kas galvoja, kaip galvoja nepatyrę parlamentarai“, – aiškino G. Kirkilas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovė Agnė Širinskienė šią savaitę teigė, jog iniciatyvą dėl naujo parlamentinio tyrimo pasirašė per 50 Seimo narių, bet vis dar jo neregistruoja.

„Yra vasaros laikotarpis, yra išvykusių Seimo narių, kurie norėtų dar pasirašyti, todėl mes tiesiog laukiame, kada jie sugrįš, tikiuosi, kad tai įvyks apie liepos 6–7 dieną. Šiuo metu parašų yra virš penkiasdešimties gerokai, tai pakankamai registruoti nutarimą“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Širinskienė.

LVŽS frakcija birželio pabaigoje nusprendė atlikti naują tyrimą dėl politikos ir verslo ryšių, pratęsiant Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbą. Kai kurie frakcijos nariai, tarp jų NSGK vadovas Vytautas Bakas, kategoriškai pasisako prieš naują tyrimą.

V. Bakas pagrasino trauktis iš frakcijos, jei bus pradėtas, anot jo, beprasmiškas tyrimas, apie pasitraukimą kalba ir kitas narys, Justas Džiugelis, tyrimą pavadinęs „konservatorių skandinimo planu“.

LVŽS seniūnas Ramūnas Karbauskis kalbėdamas apie tyrimo klausimus minėjo automobilių prekybos, nekilnojamojo turto plėtros ir energetikos įmones vienijančią „Modus grupę“. Jos protegavimu „valstiečių“ lyderis anksčiau apkaltino buvusį premjerą konservatorių Andrių Kubilių.

Taip pat „valstiečiai“ nori tirti prezidentės susirašinėjimą su tuometiniu Liberalų vadovu, šiuo metu politinės korupcijos byloje įtariamu Eligijumi Masiuliu.

Seimas birželio pradžioje patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

Taip pat konstatuota, kad politikai, verslininkai ir žiniasklaidos atstovai siekia apeiti draudimą juridiniams asmenims finansiškai remti partijas. Tokiu atveju remiama grynaisiais pinigais, suteikiant nuolaidas, per įvairius fondus apmokant sąskaitas, užslėptą reklamą.

Anot išvadų, galiojantis viešųjų ir privačių interesų deklaravimo mechanizmas yra formalus ir proaktyviai nekontroliuojamas, atkreiptas dėmesys į neteisėto ir neskaidraus lobizmo atvejus, rašoma ir apie neteisėtą žiniasklaidos naudojimą – ji išnaudojama pasiekti sau naudingų sprendimų, proteguoti partijas, laimėti valstybės užsakymų.


Šiame straipsnyje: Gediminas KirkilasAstravo AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Tevynes isdavikas, KGB skundikas kirkinas noretu kad taip butu.... nes spejama kad vis dar dirba KGB.....

...

... portretas
SVEIKINU BALTARUSIUS PASISTAČIUS AE ELEKTRINĘ IR TURESIANČIUS PIGIOS ENERGIJOS.KITAIP LIETUVOJE,KUR DERYBININKAS PRAŠIKO MŪSŲ SAUGIĄ ELEKTRINĘ IR KURIĄ BAIGIA IŠVOGTI LIETUVIŠKI VAGYS.

tai

tai portretas
pragertu vasaru su genseku AA prisiminimu atodusiai uzfiksuoti konservu bet dangstomi socmafijos
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių