Frankfurte atidarytas Lietuvos garbės konsulatas

  • Teksto dydis:

Frankfurte prie Maino penktadienį atidarytas Lietuvos garbės konsulatas.

Įgaliojimus naujajai Lietuvos garbės konsulei Gabrielei Gylytei-Hein įteikė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Dviejų dienų vizito Haseno žemėje metu ministras taip pat lankysis čia veikiančioje lietuviškoje Vasario 16-osios gimnazijoje, dalyvaus Valstybės atkūrimo dienos proga gimnazijoje surengtame renginyje, susitiks su Vokietijos lietuvių bendruomene.

Heseno federalinėje žemėje gyvena beveik 7 500 Lietuvos piliečių, visoje Vokietijoje – virš 53 tūkstančių lietuvių.

Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, Lietuvą ir Heseno žemę sieja stiprėjantis ir daug potencialo turintis ekonominis bendradarbiavimas finansinių technologijų, gyvybės mokslų, skaitmeninimo ir transporto srityse.

Ši žemė taip pat svarbi Lietuvos kovų už nepriklausomybę laikotarpiui po II-jo Pasaulinio karo: iš Vysbadene esančios JAV karinės oro pajėgų bazės 1950 metų spalio 3 dieną pakilo lėktuvas, kuris į Lietuvą parskraidino vieną iš žymiausių Lietuvos partizanų – Juozą Lukšą-Daumantą (Skirmantą) ir du jo bendražygius – Klemensą Širvį-Sakalą ir Benediktą Trumpį-Rytį.

1951 metų balandžio 18 dieną iš Vysbadeno pakilo lėktuvas su kitais dviem Lietuvos partizanais – Jonu Kukausku-Dzykiu ir Julijonu Būtėnu-Margiu.

Vokietijoje Lietuva turi 6 garbės konsulus atskirose federalinėse žemėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių