Europarlamentarams teks apsispręsti: arba Seimo, arba EP mandatas

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis siūlo, kad išrinktas Seimo nariu europarlamentaras neturėtų galimybės atsisakyti darbo Seime ir automatiškai netektų europarlamentaro mandato. Pagal parengtą įstatymo projektą, europarlamentaro mandato netektų ir nuteistas asmuo.

Nauji pagrindai Europos Parlamento nario mandatui netekti numatyti Teisingumo ministerijos parengtame Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo projekte.

Pagal projektą, be dabar nustatytų aplinkybių europarlamentaro įgaliojimai nutrūktų, jeigu jis būtų išrinktas prezidentu arba Seimo nariu bei įsiteisėjus teismo nuosprendžiui, kuriuo europarlamentaras pripažintas kaltu padarius nusikalstamą veiką.

Šiuo metu teisiamųjų suole sėdi vienas europarlamentaras - Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Jis teisiamas už „juodąją buhalteriją“ partijoje ir sukčiavimą.

Teisingumo ministras teigia, kad dabar turėdami pasirinkimo laisvę, europarlamentarai dalyvauja Seimo rinkimuose, bet išrinkti į jį neina dirbti. 2012 metais parlamento rinkimuose dalyvavo ir Seimo nario mandatą laimėjo keturi EP nariai, tačiau nė vienas iš jų iš europarlamentaro pareigų neatsisakė.

„Pagal naujai siūlomą reglamentavimą, Europos Parlamento nario pareigas einantis asmuo neturės pasirinkimo galimybės - jis dar prieš dalyvaudamas prezidento ar Seimo rinkimuose turės apsispręsti, ar dalyvauti rinkimuose ir laimėjus rinkimus, prarasti Europos Parlamento nario mandatą, ar toliau atstovauti rinkėjų interesams Europos Parlamente“, - teigia J.Bernatonis.

Anot jo, tokiu būdu bus apsaugoti rinkėjų interesai.

„ (...) bus nustatytas rinkėjų apsaugos ir pasitikėjimo rinkimais mechanizmas, kai Europos Parlamento narys sėkmingai pasirodo prezidento ar Seimo rinkimuose, bet praranda Europos Parlamento nario mandatą“, - tvirtina ministras.

Seimo rinkimai Lietuvoje vyks kitų metų rudenį.

Pasak J.Bernatonio, EP nario mandato negali turėti ir už kriminalinius nusikaltimus teisti asmenys.

„Teisinėje valstybėje turėtų būti užtikrinta, kad parlamentaras, kurį teismas nuteisė už kriminalinį nusikaltimą, praranda savo mandatą, nes nuteisti Europos Parlamento nariai negali turėti visuomenės pasitikėjimo ir toliau eidami tokias pareigas formuoja nepriimtinus moralės standartus“, - projekto lydraštyje nurodo J.Bernatonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apgavyste

Apgavyste portretas
rinkejams,jei as balsavau kaip us seimo nari,tai jei jis neina dirbt,-toki pakart,o ne i Briuseli-jis sukcius ir apgavikas!!! Kaip sitaip galima???

Ai

Ai portretas
Ko jiems apsisprendinėt? Tokias solidžias subines užsiaugino, kad ne tik du, bet ir tris kėdes aptūpt gali...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių