Eurokomisaras: vaistų kainų reguliavimas – sena problema visoje ES

  • Teksto dydis:

Vaistų kainų reguliavimas yra sena problema visoje Europos Sąjungoje (ES), sako eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, prezidentei Daliai Grybauskaitei praėjusią savaitę sukritikavus Sveikatos apsaugos ministeriją dėl nepakankamų pastangų jas mažinti.

„Aš norėjau prezidentei tik priminti, kad prezidentė turi savo patarėją sveikatos klausimais. Tai ji turėtų surinkti prezidentei informaciją apie kainų reguliavimo sprendimus, apie generinių kainų, vaistų tunelio įvedimus, apie inovatyvių vaistų prieigą, apie pasirašytus susitarimus su Europos inovatyvių vaistų asociacija“, - Vilniuje žurnalistams ketvirtadienį sakė V.P.Andriukaitis, Europos Komisijoje atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

„Vaistų kainų reguliavimas yra visų 28 valstybių rūpestis, kuris yra senas kaip gyvenimas ir kuris nebus pabaigtas ir po šios prezidentės kadencijas. Tai nuoširdžiai jai linkiu tą suprasti, kad tai dinamika, ties kuria reikia dirbti kiekvieną dieną“, - pridūrė jis.

Prezidentė teigia, kad iki šiol vaistų kompensavimo problemos būdavo piktybiškai nesprendžiamos. Šalies vadovės teigimu, šis klausimas bus pasitikėjimo testu naujam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

Anot D.Grybauskaitės, Sveikatos apsaugos ministerija iki šiol piktybiškai ignoravo šią problemą, stebimas „nepateisinamas neveikimas“.

Prezidentės būdą kovoti su didelėmis vaistų kainomis V.P.Andriukaitis vadino „netinkama taktika“.

„Kainų iškraipymo veiksnių yra begalės, todėl pasakyti, kad ministras... Dovanokite, yra netinkama taktika", - sakė eurokomisaras.

Valstybė vaistams kompensuoti per metus skiria beveik ketvirtį milijardo eurų, patys gyventojai primoka dar dešimtis milijonų eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
2014 m Europos komisaru, atsakingu už sveikatą ir maisto saugą, paskirto Nepriklausomybės akto signataro, buvusio sveikatos apsaugos ministro, socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio metinė alga siekia 264,4 tūkst. Eur, tačiau pridėjus visas kitas išmokas, įskaitant ir pensijos kaupimą, per metus eurokomisaras gauna 372 tūkst. Eur arba vidutiniškai 31 tūkst. Eur per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

Antanas,

Antanas, portretas
Tai Lenkija jau ne 'eurosojuze"?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių