Eurokomisaras: Lietuva turi daugiau dėmesio skirti ligų prevencijai

  • Teksto dydis:

Lietuva turi daugiau dėmesio skirti susirgimų prevencijai, artinti medicinos paslaugas prie paciento, kad šis gautų visą būtiną ir šeimos gydytojo, ir specialistų pagalbą vienoje vietoje, sako eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

„Komisija rekomendavo prevencijos programas, kurios ypač svarbios Lietuvai, nes ankstyvų mirčių skaičius yra per didelis. Netekčių skaičius yra per didelis. Tai sukuria sąlygas didėti chroninių ligų skaičiui, ir tuo pačiu chroninės ligos stipriai spaudžia visuomenės poreikius skirti daugiau pinigų ligoms gydyti“, – BNS sakė V.P.Andriukaitis, paklaustas apie didžiausias Lietuvos sveikatos sistemos problemas,Europos Komisijos požiūriu.

Higienos instituto duomenimis, pernai 84 proc. visų Lietuvos gyventojų mirties priežasčių sudarė kraujotakos sistemos ligos (56,5 proc.), piktybiniai navikai (20 proc.) ir išorinės mirties priežastys (7,7 proc.).

Kalbėdamas apie sveikatos įstaigų sistemos trūkumus, eurokomisaras teigė, kad reikia mažinti pacientų, gulinčių ligoninėse, skaičių.

„Tuomet reikia, kad specialistai ir pirminės grandies gydytojai dirbtų kartu, kad ligonis būtų apsuptas jų dėmesio, kad jis būtų dispancerizuotas, kad nereikėtų ligonio siųsti nuo vieno pas kitą, kad nereikėtų per daug siuntimų. Mes tai vadiname į pacientą orientuotu požiūriu. Turime sujungti specialistų ir pirminės grandies pastangas, kad rūpestis pacientu būtų visus metus“, – tvirtino eurokomisaras.

Anot jo, Europos Komisija taip pat pabrėžia būtinybę sudaryti sąlygas žmonėms gauti paslaugas arčiau namų. Pasak V.P.Andriukaičio, dėl to reikia į apjungti, socialinį, sveikatos apsaugos, savivaldos biudžetus, įvairių sričių darbuotojų pastangas.

„Komisija Lietuvai rekomendavo dėmesį kreipti į pirminę sferą, į integruotą požiūrį, į pacientą orientuotus specialistų metodus ir taip pat, kad būtų žiūrima, kaip paskirstyti tolygiai sveikatos paslaugas per visą šalį, kad teritoriniai skirtumai dramatiškai nedidėtų“, – sakė Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys.

Jis pirmadienį Vilniuje, Seime, dalyvauja tarptautinėje konferencijoje, skirtoje aptarti ilgalaikius sveikatos sistemų iššūkius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ligų

ligų portretas
prevencijoj svarbiausia -gyvenimo būdas ,tačiau gydytojas tiesiog turbūt fiziškai neturi kada pasiteirauti kaip gyveni ką valgai ,pasiūlyti mankštą ar kokią fizioterapiją -visas gydymas tabletės Daugiau žiūri į kompiuterį nei pacientą

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Pas mus beveik viskas daroma atvirkščiai, nei rekomenduojama, išskyrus gulėjimą ligoninėje. Kartais atrodo, kad tik sveiki guldomi į ligoninę, kad nebloginti rodiklių dėl mirštamumo, t.y. kol kojas velki-indikacijų nėra, kai jau nepavelki, tai būna vėlu .Atsiprašau visų dorų, sąžiningai dirbančių gydytojų, greičiausiai kalta finansavimo sistema, nes jos valdžiažmogiai sprendžia, kam galima gulėti, kam ne, kaip ir efektyvių vaistų skyrimą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių