Etikos sargas kolegas ir Seimo narius vadino „teliukais“ ir „šlapiaklyniais“

Politikų ir valstybės tarnautojų etikos priežiūra besirūpinančios tarnybos darbuotojas Mindaugas Siaurys pats nepaisė etikos reikalavimų, nustatė tyrimą atlikusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

VTEK tyrimo komisija nustatė, kad komisijos Prevencijos skyriaus vadovas M. Siaurys sumenkino dalykinę VTEK reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus. Taip pat – nevykdydamas pareigų, kai privalėjo pateikti su Privačių interesų registro steigimu susijusius dokumentus atsakingoms institucijoms.

Tokiu būdu M. Siaurys pažeidė net kelis įstatymus, nustatė VTEK. Tačiau buvusio VTEK vadovo Romo Valentukevičiaus pastangomis, vilkinant laiką, kaip nustatė komisija, sudaryta situacija, kad M. Siauriui šiuo metu tarnybinės nuobaudos skirti jau nebeįmanoma. 

M. Siaurio pokalbiai su VTEK vadovu: „ungurys“, „šlapiaklynė“

M. Siaurio pavardė buvo prieštaringai nuskambėjusi prieš metus, kai šis neturėdamas įgaliojimų atstovauti VTEK žiniasklaidoje viešai ėmėsi svarstyti apie galimybę įteisinti pacientų atsidėkojimą medikams „vokeliuose“.

Dėl šios nesuderintos iniciatyvos, sulaukusios daug kritikos viešojoje erdvėje, VTEK buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas M. Siaurio atžvilgiu.

Tyrimo komisija nustatė, kad šį tarnybinį patikrinimą jo atžvilgiu reguliavo pats M. Siaurys, buvęs tuometinio VTEK pirmininko R. Valentukevičaus dešiniąją ranka – tarnautojas tarnybiniu elektroniniu paštu patarinėjo R. Valentukevičiui, kada reikia pradėti ir baigti jo atžvilgiu atliekamą tarnybinį patikrinimą.

M. Siaurys laiške taip pat vadino VTEK narius ir darbuotojus tokiais epitetais, kaip „kadastro matuotojas“, „tetos“, „teliukas“, „ungurys“, o kai kuriuos Seimo narius įvardijo kaip „jaunų panų mėgėją, „šlapiaklynę“ bei „fiziką“ ir teigė, kad pastarieji „yra pasiruošę „kirsti“.

Pernai spalį R. Valentukevičius skyrė M. Siauriui švelniausią tarnybinę nuobaudą – pastabą, ją nepraėjus mėnesiui, pernai lapkritį, savo įsakymu panaikino.

Po trijų dienų buvęs VTEK vadovas skyrė Prevencijos skyriaus vedėjui 600 eurų priemoką, o dar po kelių savaičių – gruodį – 40 proc. pareiginės algos dydžio priemoką. Tokio dydžio priemoka M. Siauriui skirta ir šių metų vasarį, be to, tarnautojas paskirtas vertinimo komisijos pirmininku, turėjusiu vertinti kitų VTEK sekretoriato valstybės tarnautojų veiklą.

Komisija: R. Valentukevičius gelbėjo savivaliavusį pavaldinį

Kaip nurodo VTEK, šių metų pradžioje VTEK nariai prašė inicijuoti tyrimą dėl M. Siaurio elgesio, susijusio su išaiškinimo teikimu buvusiai Seimo narei „valstietei“ G. Kildišienei.

M. Siaurys, nors nėra VTEK narys ir nebuvo įgaliotas komisijos, pateikė G. Kildišienei išaiškinimą, kad jos automobilio nuomos sandorio su „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“ neprivalu deklaruoti. Vėliau šį klausimą svarstę VTEK nariai priėmė priešingą sprendimą ir pripažino G. Kildišienę pažeidus viešuosius ir privačius interesus.

Tuometinis VTEK pirmininkas R. Valentukevičius atsisakė pradėti tarnybinį patikrinimą dėl M. Siaurio. Tyrimas pradėtas šių metų balandį, netrukus po to, kai R. Valentukevičius buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Tačiau šių metų kovą, įteikęs atsistatydinimo pareiškimą, R. Valentukevičius dar suskubo priimti M. Siauriui palankių sprendimų: dviem mėnesiams išleido jį atostogų bei panaikino savo įsakymą, kuriuo šį tarnautoją anksčiau skyrė vadovauti darbo grupei, turėjusiai pasirengti Privačių interesų registro steigimo darbams.

VTEK Tyrimo komisijos išvadoje nurodoma, kad tokiais veiksmais buvęs VTEK vadovas galėjo siekti padėti M. Siauriui išvengti gresiančios tarnybinės atsakomybės.

Tarnybinės nuobaudos skirti neįmanoma

„Tačiau tarnybinės nuobaudos už padarytus pažeidimus M. Siauriui skirti nebeįmanoma: pasibaigė Valstybės tarnybos įstatyme nustatytas tarnybinės nuobaudos skyrimo terminas. Buvęs VTEK pirmininkas šio tarnautojo veiklos netyrė, o nuo R. Valentukevičiaus atsistatydinimo dienos M. Siaurys daugiau nei penkis mėnesius darbe nebuvo dėl atostogų, nedarbingumo ir vaiko priežiūros atostogų“, – nurodoma VTEK pranešime.

Tačiau M. Siaurys gali neišvengti nuobaudų dėl kitų pažeidimų – interesų deklaravimo.

Komisija galimam tarnybiniam M. Siaurio nusižengimui tirti, patikrinusi M. Siaurio privačių interesų deklaraciją, taip pat aptiko galimų pažeidimų tarnautojui galbūt nesilaikius privačių interesų deklaravimo tvarkos.

Rugsėjo pradžioje tarnautojas deklaravo tris sandorius, vienas jų buvo sudarytas 2005 metais, kiti du – 2016 metais. VTEK atliko atskirą tyrimą dėl šių aplinkybių ir penktadienį žada priimti sprendimą.

Pripažino, kad pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino, kad jos darbuotojas, Prevencijos skyriaus vedėjas M. Siaurys pažeidė įstatymą, nes nesilaikė prievolės laiku deklaruoti interesus.

VTEK sudaryta komisija tikrino M. Siaurio privačių interesų deklaraciją ir pastebėjo galimų pažeidimų.

Tyrimo duomenys rodo, kad M. Siaurys tik šių metų rugsėjo pradžioje deklaravo tris sandorius, du iš jų – su komerciniais bankais. Vienas sudarytas 2005 metais būsto kreditui gauti, antras – 2016 m. paskolai gauti. Trečias sandoris taip pat sudarytas 2016 m. Juo iš privačios bendrovės buvo pirktas būstas.

M. Siaurys VTEK pradėjo dirbti 2014 metais, o 2005-aisiais jo sudarytas būsto paskolos sandoris yra galiojantis iki šiol, tačiau tarnautojas jį VTEK teiktoje deklaracijoje nurodė tik šiemet – pavėlavęs daugiau nei trejus metus.

„Tokia veika, VTEK nuomone, yra trunkamojo pobūdžio pažeidimas. Kitus du sandorius Prevencijos skyriaus vedėjas pavėlavo deklaruoti daugiau nei pusantrų metų“, – teigia VTEK.

Įstatymai valstybės tarnautojus įpareigoja pateikti interesų deklaraciją per mėnesį nuo priėmimo į darbą bei turi nurodyti per metus sudarytus, taip pat anksčiau sudarytus ir vis dar galiojančius sandorius, kurių vertė didesnė, nei 3 tūkst. eurų.

„Pažymėtina, kad VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo atliekamos funkcijos yra tiesiogiai susijusios su privačių interesų deklaravimo išmanymu ir tinkamu šios srities teisės normų taikymu. Be to vadovaujančias pareigas einantiems asmenims yra taikomi aukštesni veiklos ir atsakomybės standartai, nei eiliniams tarnautojams. Visuomenė turi pagrįstų lūkesčių, kad tokias pareigas einantys valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys yra ne tik aukštesnės profesinės kvalifikacijos, bet ir veikia laikydamiesi aukštesnių moralės ir tarnybinės etikos principų“, – pabrėžia tarnyba.

M. Siaurys sako tiek su tarnybinio patikrinimo išvadomis, tiek su penktadienį priimtu VTEK sprendimu, jog jis pažeidė įstatymą, nesutinkantis bei žada sprendimus skųsti.

„Aš ketinu skųsti komisijos išvadas ir trauktis iš pareigų, kada baigsis visi tyrimai. Nes negaliu su tokia komisija dirbti, kuri prarado mano pasitikėjimą. Kai aš parodysiu, kas iš tikrųjų yra ta komisija, tada aš trauksiuos iš pareigų“, – BNS teigė jis.

VTEK darbuotojas teismui jau apskundė sprendimą jį laikinai nušalinti nuo pareigų, kol buvo atliekamas tyrimas. M. Siaurys pabrėžia, kad jis nenaudojo minimos leksikos ir nėra siuntęs tokių laiškų R. Valentukevičiui, kurie minimi tyrimo išvadoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė  portretas
kiek problemų per vieną abejotinos reputacijos ir profesionalumo valdininką - viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ G. Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, dienraščiui „KLAIPĖDA“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio..—P.S. O žiniasklaida mano nuomone labai pasistengė , kad nuo tų žmonių purvas pasidarytų sunkiai nuplaunamas, nors „išaiškinimą „ parengė valdininkas , pateikė kažkokią nuomonę , bet jam nieko ir medijoms nieko ...

kurvu lizde

kurvu  lizde  portretas
revoliucija , slapiaklyniai pries pampersinius....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių