Etikos sargams užkliuvo interviu su ministro mama ir žmona

  • Teksto dydis:

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) penktadienį pranešė socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui rekomendavusi nenaudoti ministerijos viešųjų ryšių resursų asmeniniams tikslams.

Tokį sprendimą etikos sargai priėmė išnagrinėję žurnalistės Eglės Samoškaitės kreipimąsi. Jame teigta, jog ministrui pavaldi politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja parengė, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Viešųjų ryšių skyrius žiniasklaidai išplatino interviu su ministro mama ir sutuoktine.

Šis interviu buvo išsiųstas iš SADM tarnybinio elektroninio pašto, o prie laiško pridėtos nuotraukos iš asmeninio ministro šeimos archyvo. Laiške, pavadintame „Pokalbis su ministro Lino Kukuraičio mama Motinos dienos proga“ informuojama, jog interviu autorystę SADM dovanoja žiniasklaidos priemonėms, o tekstu siūloma pasinaudoti savo nuožiūra pagal auditorijų poreikius.

„VTEK nuomone, SADM išplatintas interviu yra asmeninio pobūdžio – jame kalbama apie L.Kukuraičio vaikystę, jo teigiamas asmenines savybes, jo tėvus bei jų požiūrį į gyvenimą. Apie SADM funkcijas, sprendimus ar vykdomą politiką žiniasklaidai parengtame tekste nekalbama“, - rašoma etikos sargų pranešime.

Komisijos požiūriu, visuomenei gali kilti abejonių, ar ministras nepasinaudojo pareigomis asmeninei naudai gauti, kai jam pavaldūs asmenys parengė ir iš SADM tarnybinio elektroninio pašto išplatino su ministerijos veikla nesusijusią asmeninio pobūdžio medžiagą, kuri galimai formuoja teigiamą ministro, kaip asmens, įvaizdį, tačiau neinformuoja visuomenės apie jo, kaip ministerijos vadovo, veiklą.

„VTEK pabrėžia, jog visuomenei neturi kilti net menkiausių abejonių, kad visuomenės informavimui skirti žmogiškieji ar finansiniai institucijos ištekliai naudojami jos vadovo ar kitų tarnautojų asmeniniam įvaizdžiui formuoti ir jį gerinti. Institucijos vadovas turi užtikrinti tinkamą visuomenės informavimą: institucijos vardu jos darbuotojų pateikiama informacija turi būti susijusi su atitinkamos institucijos veikla, jos sprendimais, vykdoma politika bei funkcijomis“, - teigiama pranešime.

VTEK neneigia institucijų ir įstaigų teisės bei pareigos informuoti visuomenę apie jos veiklą, bet pažymi, kad informavimo procesas turi vykti laikantis įstatymuose nustatytų prievolių bei draudimų.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudžia naudotis pareigomis asmeninei naudai gauti bei įpareigoja valstybinėje tarnyboje dirbančius asmenis nesinaudoti jokiu valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai.

Komisija teigia negavusi pagrįstų duomenų, jog pavedimą parengti ir SADM vardu išplatinti su ministru susijusį asmeninio pobūdžio interviu davė pats L.Kukuraitis. Nagrinėdama šią situaciją VTEK atsižvelgė ir į tai, jog minėtas interviu buvo išplatintas neatlygintinai, o jį platinant buvo nurodyta, kad žiniasklaidos atstovai gali naudoti jį savo nuožiūra, taip pat nebuvo prašoma nurodyti ministerijos autorystės.

„Tačiau gavusi pagrįstos informacijos apie tai, kad asmenys nevykdo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų, VTEK turėtų teisę atlikti jų tarnybinės veiklos tyrimą“, - nurodo etikos sargai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adomas

Adomas portretas
Pasigirk pats,nes kas gi pagirs...

As

As portretas
Man visai neužkliuvo. Vis dažniau mane stebina lietuvių požiūris į žmogų. Mieli žurnalistai, užsidėkite pozityvesnius akinius. Jau darosi bloga Lietuvoje nuo etikos komosijų ir kitų komisijų. Labiau pasitikėkite žmonėmis. Ministras labai doras žmogus todėl manau jam nevisiškai suprantama , kur čia yra problema.

R...

R... portretas
Be abejo,apsimeta,kad nežino.Nors nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.Tuo labiau ministrą,nes, užimdamas tokias pareigas, turi pasirodyti ne kvailiu,o išmanančiu savo darbą daugiau už kitus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių