ESBO sveikina prezidentės veto Baudžiamojo kodekso pataisoms

  • Teksto dydis:

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės klausimais pasveikino prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą vetuoti pataisas dėl baudžiamosios atsakomybės už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą.

„Tai labai teigiamas žingsnis ir aš džiaugiuosi galėdama jį pasveikinti, ypač per Pasaulinę žiniasklaidos laisvės dieną, kuri šiemet skirta teisei gauti informaciją“, - antradienio vakarą paskelbtame pranešime spaudai teigė Dunja Mijatovič.

Prezidentė praeitą savaitę vetavo pataisas, pagal kurias už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą grėstų viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba areštas.

Lietuvos žiniasklaidos atstovai teigė, kad pataisos apribotų galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudarytų prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

ESBO atstovės teigimu, Seimo priimtos pataisos būtų suvaržiusios tiriamąją žurnalistiką.

„Visuomenės interesas gauti tam tikrą informaciją gali būti toks stiprus, kad jis pateisintų konfidencialia laikomos informacijos paskelbimą“, - teigė D.Mijatovič.

Baudžiamojo kodekso pataisų iniciatoriai teigė, kad įstatymas priimtas, siekiant apsaugoti nukentėjusiųjų, pirmiausia nepilnamečių, interesus.

Pataisą pateikusios socialdemokratės Irena Šiaulienė ir Rimantė Šalaševičiūtė iš pradžių siūlė, kad atsakomybė būtų taikoma, kai atskleidžiama su nepilnamečiu asmeniu susijusi informacija.

Tačiau Vyriausybė 2014 metų liepą pareiškė, kad baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį. Tokios pataisos be diskusijų ir buvo priimtos Seime.

Po prezidentės veto valdantieji sakė svarstysiantys grįžti prie pirminio varianto, o opozicija teigė esanti už visišką pataisų atmetimą. Šį klausimą Seimas ketina svarstyti ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių