ES Teisingumo Teisme - Lietuvos ir A. Lukašenkos finansinio rėmėjo ginčas

  • Teksto dydis:

Lietuvos institucijų ir Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos finansinio rėmėjo verslininko Vladimiro Peftijevo ginčą dėl Lietuvos įšaldytų lėšų jo teisinei gynybai nagrinėja Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas.

Kreiptis į ES teismą šių metų gegužę nutarė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjęs Užsienio reikalų ministerijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos skundus dėl joms nepalankaus pernai rugpjūtį priimto Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimo.

LVAT gegužės 3 dieną sustabdė bylos nagrinėjimą, kol bus gautas ES Teisingumo Teismo prejudicinis sprendimas.

Ginčą nagrinėjant ES teisme, Vyriausybė trečiadienį ketina svarstyti Lietuvos poziciją, kuri bus perduota teismui.

Pagal projektą, Lietuva pareikštų, kad kiekvienu konkrečiu atveju valstybės institucijoms turi būti palikta teisė įvertinti visas aplinkybes, neapsiribojant kokiu nors kriterijų sąrašu.

Be to, Lietuva siektų teismą įtikinti, kad advokatų kontorai atsisakius teikti paslaugas dėl lėšų įšaldymo, tai automatiškai nereikštų, kad asmeniui suvaržyta teisė į teisminę gynybą - asmuo turėtų įrodyti, kad jis neturi jokių kitų galimybių gintis.

Su Minsko režimu siejamas ir ES"juodajame sąraše" esantis V.Peftijevas pernai rugpjūčio 27 dieną laimėjo pirmą bylą Lietuvoje - VAAT tuomet nurodė URMir FNTT iš naujo nagrinėti 2011 metų gruodį pateiktus V.Peftijevo, jo vadovaujamos didžiausios Baltarusijos ginklų prekybos įmonės "Beltechexport", taip pat "Sport - Pari" ir "BT Telecommunications" prašymus leisti įšaldytomis lėšomis sumokėti advokatų kontorai "Lawin", kuri atstovauja Baltarusijos verslininkui ESBendrajame Teisme, kur jis ginčija apribojimus jam ir trims jo įmonėms.

URMteigė nutarusi netaikyti ES tarybos 2006 metų gegužės 18 dienos reglamento išimties, nes "piniginės lėšos, skirtos apmokėti už advokatų kontoros suteiktas teisines paslaugas, yra įgytos neleistinu būdu".

Pasak LVAT nutarties, V.Peftijevas yra pagrindinis finansinis A.Lukašenkos režimo rėmėjas, jis iš esmės kontroliuoja Baltarusijos ginklų eksportą.

"Manoma kad didelė dalis A.Lukašenkos asmeninio turto ir prezidento rezervinio fondo yra sukaupta iš prekybos ginklais ir loterijų, kad V.Peftijevo sėkmei prekiaujant ginklais ir kituose versluose turėjo įtakos artimi jo ryšiai su aukščiausiais pareigūnais, taip pat su saugumo pareigūnais, be to, V.Peftijevas susijęs su Rusijos prekiautoju ginklais V.Boutu. URM turima informacija leido jai manyti, kad V.Peftijevo piniginės lėšos, skirtos apmokėti už "Lawin" paslaugas, įgytos neteisėtai", - rašoma LVAT nutartyje.

Dėl represijų prieš opoziciją ESyra uždraudusi atvykti į ES 243 su Baltarusijos režimu siejamiems asmenims, taip pat įšaldytos kai kurių asmenų ir įmonių lėšos.

ESreglamento dėl sankcijų išimtis numato, kad valstybės narės "kompetentinga institucija, esant, jos nuomone, tinkamoms sąlygoms, gali leisti nutraukti tam tikrų lėšų ar ekonominių išteklių įšaldymą arba leisti naudotis tam tikromis lėšomis ar ekonominiais ištekliais", jeigu tie pinigai skiriami "sumokėti tik pagrįstus profesinius mokesčius ir kompensuoti patirtas išlaidas, susijusias su teisiniu paslaugu teikimu".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių