ES nusprendė įšaldyti Vengrijai žadėtus fondus dėl didelio deficito

Europos Sąjunga antradienį nusprendė įšaldyti 495 mln. eurų fondus, numatytus skirti Vengrijai kitais metais, jeigu šalis nesugebės per tris mėnesius sutvarkyti savo finansus.

Šitokia Vengrijai skiriama bausmė, nors kai kurios šalys siūlė dar palaukti, yra pirmas sankcijų atvejis nuo tada, kai 27 šalis vienijanti ES pernai priėmė naujas taisykles, reikalaujančias, kad vyriausybės nevykdytų didelio deficito biudžetų.

Po kietos kovos daugiausia su Europos rytų partnerėmis, ES ekonomikos komisaras Olli Rehnas (Olsi Rėnas) pasakė, kad balsavimas, kuriame Lenkija susilaikė, parodė, jog valstybės išlaidoms taikoma išgirtoji šešių teisės aktų rinkinio sistema „dabar veikia ir yra vykdoma“.

Danijos finansų ministrė Margrethe Vestager (Margretė Vestager) pabrėžė, kad ES „atšauks įšaldymą..., jeigu Vengrija imsis ryžtingų veiksmų iki birželio 22 dienos“ ir sutvarkys savo 2012 metų valstybės išlaidas.

Dėl bausmės buvo sutarta, nors Austrija ir Lietuva ragino atidėti sprendimą dviem mėnesiams, kitą dieną po to, kai Ispanijai buvo leista laisvai veikti, kad pažabotų greitai augantį deficitą, esant dideliam nedarbui.

Anot diplomatinių šaltinių, sprendimas buvo pasiektas O.Rehnui perspėjus ministrus, kad neveiklumas reikštų „pavojingą precedentą“, nes kitos šalys taip pat tikėtųsi, jog gali laikytis per didelio deficito - daugiau kaip 3,0 proc. BVP - kai gegužę bus koreguojamos vyriausybių išlaidos.

Derybų metu Austrija kaltino Europos Sąjungą „dvigubų standartų“ taikymu, nesugebėjus prispausti Ispanijos, o finansų ministrė Maria Fekter pasakė, kad Viena „būtų linkusi suteikti Vengrijai daugiau laiko koregavimui“.

O.Rehnas paaiškino, kad „skirtingi terminai“ reiškia, jog Ispanijos ir Vengrijos atvejų lyginti tiesiogiai negalima, ir pabrėžė, kad dabartiniu sprendimu Vengrijai 2011 metų terminas praktiškai yra pratęsiamas į 2012 metus (iki birželio 22 d.).

Ispanija kitais metais turi savo metinį deficitą sugrąžinti į ES nustatytą 3,0 proc BVP ribas.

O.Rehnas dar sakė, kad sankcijų taisyklės euro zonos ir ne euros zonos šalims skiriasi, ir kad bausmė Vengrijai nebus tokia žiauri kaip sankcijos valiutos partnerėms, nes joms „bauda bus taikoma nedelsiant“, o numatytos lėšos bus „prarastos“.

Ne euro zonos šalys, kaip Vengrija, turi „daug laiko“ veikimui.

 


Šiame straipsnyje: VengrijaESekonomikapolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių