V. Andriukaitis Briuselyje pristatė ES sveikatos apsaugos viziją

  • Teksto dydis:

Sieks pritraukti investicijų į sveikatos apsaugą

Europos Sąjungos sveikatos ir maisto saugos komisaru siūlomas Vytenis Andriukaitis žada raginti pajėgiausias Europos Sąjungos šalis daugiau investuoti į sveikatos apsaugą. V.Andriukaitis tapęs eurokomisaru žada dirbti ties tabako ir sveikatos apsaugos be sienų direktyvomis ir GMO reglamentavimu.

„Aš remsiu pagrindines (Europos Sąjungos) nares valstybes, kad jos investuotų daugiau į sveikatos apsaugą. Laiku suteikiama ir universali sveikatos apsaugos sistema yra investicija į žmogiškąjį kapitalą ir produktyvumą“, - prisistatydamas Europos Parlamente, antradienį sakė V.Andriukaitis.

Jis tikino, jog tapęs eurokomisaru stengsis pagerinti sveikatos sistemų efektyvumą ir tvarumą. V.Andriukaitis taip pat pabrėžė, kad bandys stiprinti bendros ES sveikatos sistemos veiklos priežiūrą.

„Mano prioritetai yra skatinimas, prevencija ir apsauga. Aš esu čia ne tam, kad pasakyčiau, jog žmonės turi mesti gerti ir rūkyti. Sveiko gyvenimo būdo skatinimas yra nepaprastai svarbus“, - kalbėjo V.Andriukaitis.

Kandidatas į eurokomisarus tvirtino, kad tęs darbus ties ES tabako ir sveikatos apsaugos be sienų direktyvomis, be to jis žadėjo tęsti diskusijas dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) kultivavimo.

Spręs GMO reglamentavimo problemas

Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) kultūrų auginimo problema turi būti greitai sprendžiama, atsižvelgiant į visų Europos Sąjungos (ES) narių nuomonę, sako į ES sveikatos ir maisto apsaugos eurokomisaro postą siūlomas Lietuvos atstovas.

„Šalių narių suverenumas ir nuomonės turi būti gerbiamos. Jų pozicijos turi būti aiškiai matomos. Europos Komisijos (EK) sprendimai turi būti lygūs mokslinėms rekomendacijoms, bet nekonfrontuoti su šalių nuomonėmis. Aš tikiu, kad mes iškart sudarysime bendrą veiksmų planą“, - atsakydamas į Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto narių klausimus antradienį Briusleyje sakė Vytenis Andriukaits.

Anot jo, jeigu naujoji EK darbą pradės lapkričio 1 dieną, vienas iš pagrindinių darbų maisto apsaugos srityje bus GMO kultūrų naudojimas ir reglamentavimas, dėl kurio šiuo metu nesutaria ES šalys. V.Andriukaičio teigimu, GMO klausimas turės būti išspręstas per šešis mėnesius.

„Neabejotinai GMO kultūrų auginimas Europoje filosofiškai yra didžiulė problema. Šalys bijo įvairovės. Įsiterpti į šitą ekologinę harmoniją ir pakeisti ekologines pusiausvyras. Tai rimta problema“, - kalbėjo kandidatas į eurokomisarus.

Vis dėlto V.Andriukaitis pabrėžė, kad šis klausimas iš pradžių turi būti nagrinėjamas ES šalių viduje ir priklausyti jų kompetencijai.

„Jeigu viena šalis leidžia GMO kultūrų auginimą, o kita ne, tai sėklos gali patekti į kitą valstybę ir keisti ten augalų sudėtį. Tai labai sudėtingi klausimai. Turime visi aptarti, kokie teisniai reguliavimo principai turi būti, kiek galime apsaugoti vieną valstybę ir kitą, kokia gali būti kooperacija tarp valstybių“, - kalbėjo V.Andriukaitis.

ES maisto produktų standartų nemažins

Europos Sąjungai (ES) derantis dėl prekybos sutarties su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV), maisto produktų, vaistų ar medicinos prietaisų sauga negali būti mažinama, sako Lietuvos kandidatas į eurokomisarus Vytenis Andriukaitis.

„Maisto saugos standartai nebūtų mažinami. Jokiu būdu negalime mažinti Europos Sąjungos maisto standartų. Ne tik maisto, bet ir vaistų bei medicinos prietaisų. Aš nematau jokių galimybių eiti į kompromisus“, - atsakydamas į Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto narių klausimą, antradienį Briuselyje sakė sveikatos ir maisto saugos komisaru siūlomas V.Andriukaitis.

Pasak jo, maisto sauga yra kertinis aspektas, kalbant apie diskusijas ir derybas su JAV dėl prekybos sutarties.

Socialdemokratas V.Andriukaitis antradienį išsako savo poziciją EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros bei Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetams.

Europarlamentarų klausymai Briuselyje vyksta nuo pirmadienio. Po jų EP balsuos dėl naujos Europos Komisijos, kuriai vadovaus buvęs Liuksemburgo premjeras Jeanas Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Nauja Komisija darbą pradės lapkritį.

Šiuo metu Lietuvos atstovu Europos Komisijoje yra Algirdas Šemeta, jis nuo 2009-ųjų yra atsakingas už mokesčius, muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu. Prieš jį ES biudžeto eurokomisarės pareigas ėjo dabartinė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svaistunas

Svaistunas portretas
nu sitas garantuotai pridarys gedos :))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių