Ekspertai: Nyderlandai parodė, kad Europa gali atsilaikyti prieš radikalus

  • Teksto dydis:

Nuosaikiosioms partijoms sėkmingi parlamento rinkimai Nyderlanduose parodė, kad Europai gali pavykti atsilaikyti prieš kylančią kraštutinių dešiniųjų bangą, tačiau kalbėti apie jau visiškai atslūgusių įtampą dar yra per anksti, sako politologai.

„Manau, kad Europai gali pavykti atsilaikyti (prieš kraštutinių dešiniųjų bangą). Yra pagrindo teigti, kad Nyderlanduose buvo toks didelis rinkėjų aktyvumas, nes nuosaikieji rinkėjai mobilizavosi, o tai įvyko tikriausiai dėl to, kas pernai nutiko per referendumą Jungtinėje Karalystėje ir prezidento rinkimus Jungtinėse Valstijose“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Nyderlandų rinkimų komisijos duomenimis, rinkimuose trečiadienį balsavo 82 proc. rinkėjų.

Yra pagrindo teigti, kad Nyderlanduose buvo toks didelis rinkėjų aktyvumas, nes nuosaikieji rinkėjai mobilizavosi, o tai įvyko tikriausiai dėl to, kas pernai nutiko per referendumą Jungtinėje Karalystėje ir prezidento rinkimus Jungtinėse Valstijose.

Pasak R.Vilpišausko, toks didelis rinkėjų aktyvumas rodo, kad dėl britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimo JAV prezidentu sunerimę rinkėjai ne tik aktyviau plūdo prie balsadėžių Nyderlanduose – tokia istorija gali pasikartoti ir vėliau šiemet vyksiančiuose prezidento rinkimuos Prancūzijoje ir parlamento rinkimuose Vokietijoje.

„Atrodo, kad tos diskusijos dėl Britanijos referendumo ir prezidento rinkimų JAV (...) veikia daugelį rinkėjų Europos šalyse“, – teigė politologas.

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) lengvai įveikė kraštutinių dešiniųjų atstovo antiislamiškų pažiūrų populisto Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) parlamento rinkimuose mestą iššūkį, paaiškėjo ketvirtadienį dalinai suskaičiavus rinkėjų balsus.

Suskaičiavus daugiau kaip 54 proc. balsų paaiškėjo, kad M.Rutte Liberalų partija (VVD) gaus 32 mandatus 150 vietų parlamente, o G.Wildersas ir jo Laisvės partija (PVV) liko antri ir kartu su dar dviem partijomis gaus po 19 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

VU TSPMI politologas Linas Kojala teigė, jog nepaisant liberalų pergalės, G.Wildersas sustiprins savo įtaką Nyderlandų parlamente.

„G.Wildersas, neslėpęs simpatijų Trumpui ir siūlęs referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje, liko antroje vietoje ir gavo penkiais mandatais daugiau, nei praėjusiose rinkimuose, o valdantieji VVD prarado aštuonias pozicijas“, – BNS sakė L.Kojala.

„Net jei tai neatitinka Wilderso ambicijų, jo partija sustiprėjo, bus girdima ir matoma parlamento opozicijoje. Be to, panašu, jog tą (nuosaikiųjų pergalę Nyderlandų rinkimuose) lėmė įvairios aplinkybės, kurios nebūtinai pasikartos Prancūzijoje ir Vokietijoje“, – pridūrė jis.

Anot L.Kojalos, premjeras M.Rutte prieš rinkimus pademonstravo lyderystę ir gebėjimą perimti dalį G.Wilderso argumentų neperžengiant tradicinių centro dešiniesiems būdingų ribų.

Daugelis ekspertų pripažįsta, jog ministro pirmininko vadovaujami liberalai šiek tiek pasistūmėjo į dešinę politinio spektro pusę, jog sumažintų Laisvės partijos įtaką, o tai įrodo pastarųjų dienų Nyderlandų vyriausybės konfliktas su Turkija.

Nyderlandų pareigūnai uždraudė Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose ir agituoti šalyje gyvenančią turkų bendruomenę dalyvauti referendume dėl prezidento galių išplėtimo.

Laisvės partijos lyderis G.Wildersas per rinkimų kampaniją žadėjo uždaryti sienas musulmonams imigrantams, taip pat uždaryti mečetes, uždrausti pardavinėti Koraną ir išvesti šalį iš Europos Sąjungos.

Dauguma kitų partijų lyderių, įskaitant M.Rutte, pažadėjo nedirbti kartu su G.Wildersu, ir pasmerkė jo kurstytojišką retoriką bei nesiskaitymą su kitais.

Prancūzijos prezidento rinkimai vyks balandžio pabaigoje, juose dalyvaus kraštutinių dešiniųjų atstovė Marine Le Pen (Marin Le Pen). Rugsėjį vyksiančiuose parlamento rinkimuose Vokietijoje dalyvaus kraštutinių dešiniųjų atstovai „AfD“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kad tik nereiktu olandams gailetis po rinkimu. Jie vel issirinko tuos liberalus, kurie lengva ranka priima musulmonus, kurie arsiai puole Vengrija, kai si pradejo gintis nuo plustanciu "pabegeliu". Ir dabar visi toliau puola D.Trampa, kurio bijo taip kaip ir visu mastanciu europieciu.

puiku

puiku portretas
Saunuoliai olandai,kad nepaseke paracetamolistines Anglijos keliu ir liko istikimi ES.

nuomone

nuomone portretas
gailaOlandijos issirinko migrantus pas save,dabar gales namuose juos priimineti,Vildersas buvo tas kurio reikejo Olandijai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių