Ekspertai: Baltarusija tinkamai atsižvelgė į Astravo AE kylančias grėsmes

  • Teksto dydis:

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) atstovas pareiškė, kad Baltarusija tinkamai atsižvelgė į Astravo atominės elektrinės aikštelei kylančias išorines grėsmes.

Agentūra, pasak Lietuvos vyriausybės, nevertino pačios aikštelės parinkimo kriterijų, seisminių tyrimų, poveikio aplinkai.

„Mes siūlome galimybę rinktis modulius, į kuriuos turėtų būti sutelktas vertintojų dėmesys, pavyzdžiui, statybų aikštelės pasirinkimas ir vertinimas, statinių konstrukcija, apsaugos nuo išorinių grėsmių sistema ir jos komponentai. Atsižvelgdama į savo misijos apimtį, TATENA grupė padarė išvadą, kad Baltarusijos institucijos tinkamai atsižvelgė į aikštelei kylančias išorines grėsmes, rengdamos būtinąsias statybų sąlygas naujai šalyje statomai jėgainei“, - žurnalistams Minske penktadienį sakė „Tatenos“ branduolinio saugumo departamento direktorius Grzegorzas Rzentowskis (Gžegožas Ržentovskis).

Šią savaitę „Tatenos“ ekspertai Astrave atliko vadinamąją „Seed“ misiją, skirtą atominės elektrinės aikštelių ir elektrinės dizaino vertinimui.

Atsižvelgdama į savo misijos apimtį, TATENA grupė padarė išvadą, kad Baltarusijos institucijos tinkamai atsižvelgė į aikštelei kylančias išorines grėsmes, rengdamos būtinąsias statybų sąlygas naujai šalyje statomai jėgainei.

„Seed“ grupė išnagrinėjo šalies statomos branduolinės jėgainės konstrukcijos parametrus, atsižvelgdama į specifines išorines grėsmes, būdingas statybų vietai Astrave šiaurės Baltarusijoje. Grupė taip pat išnagrinėjo institucijų parengtas statybų aikštelės rizikos veiksnių charakteristikas ir jų tikrinimo procesą, apsikeitė nuomonėmis su šalimi šeimininke apie iššūkius, susijusius su poveikiu iš išorės, atsižvelgiant į Fukušimos 1-osios jėgainės avarijos pamokas“, - kalbėjo G.Rzentowskis.

„Ši misija parodė, kad buvo žengti atitinkami žingsniai sukurti atominės elektrinės dizaino parametrus, kad ji būtų apsaugota mažiausiai tikėtino išorinio įvykio atveju“, - sakė jis.

Lietuva teigia gavusi agentūros patvirtinimą, kad Baltarusijos prašymu jos ekspertai atliko nepilną misiją. Anot Lietuvos diplomatų, organizacija įvertino statomos elektrinės dizainą, bet nevertino pačios aikštelės parinkimo kriterijų, seisminių tyrimų, poveikio aplinkai.

„Seed“ misija gali būti atliekama pagal šešis modulius, o misijos apimtis priklauso nuo šalies, kurios objektas tikrinamas. „Tatenos“ atstovai tiksliai neatsakė, kokia apimtimi šią savaitę buvo atliekama „Seed“ misija.

Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas sakė, kad „Seed“ misijos tyrimo apimtis buvo parengta pagal 2014 metų „Espo“ konvencijos rekomendacijas, tačiau irgi neatsakė, kokios tiksliai apimties buvo vykdyta „Seed“ misija.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, tai rodo, jog Baltarusija tarptautinius branduolinės saugos standartus taiko selektyviai, o tai suponuoja išvadą, kad Astravo atominės elektrinės vystytojai turi ką slėpti.

TATENA žada parengti Baltarusijai misijos išvadas per 90 dienų, o ši planuoja jas paviešinti, sakė G.Rzentowskis

Lietuva taip pat reikalauja pagal Europos Sąjungos (ES) metodologiją atlikti elektrinės patikimumo dirbant nepalankiausiomis sąlygomis bandymus, kitaip vadinamus „stress – testais“. Baltarusija teigia elektrinę statanti saugiai. Ji sako „stress - testus“ jau atlikusi ir reikalingus dokumentus Europos Komisijai pateiksianti pavasarį.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominės elektrinės jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
didžiausia grėsmė lietuvai,tai bestija ir landzbergis su nato banditais

negali būti :)

negali būti :)  portretas
landsberginiai neteisūs ? Na jau ne...".klysta "TATENOS ekspertai :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių