E. Gentvilas: kol neišspręstas trąšų tranzitas, ministrų nereikėtų atleisti

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ir užsienio reikalų ministrų atleidimas neišspręs pagrindinio klausimo – baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą, sako valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnai.

„Kol neišspręsti esminiai klausimai, siūlau premjerei laikytis moratoriumo atsistatydinimo klausimu“, – pirmadienį išplatintame pranešime teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Anot jo, ministrų pasitraukimas neišspręs situacijos dėl tebesitęsiančio bendrovės „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą įsigaliojus JAV sankcijoms Baltarusijai.

„Gražu prisiimti atsakomybę už praeitį, bet šiuo sudėtingu laikotarpiu būtina prisiimti atsakomybę ir už ateitį. Tą atsakomybę turi jausti ne tik pareiškimus padėję ministrai, bet ir visa vyriausybė bei valdančioji dauguma“, – teigia Liberalų frakcijos seniūnas.

Pasak E. Gentvilo, pirmiausia artimiausiu metu turi būti užtikrinti greiti sprendimai dėl „Belaruskalij“ trąšų per Lietuvą tranzito.

Kol neišspręsti esminiai klausimai, siūlau premjerei laikytis moratoriumo atsistatydinimo klausimu.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas taip pat teigė, kad „kilusius nesklandumus šita Vyriausybė yra pajėgi išspręsti kolegialiai“.

Pasak jo, susisiekimo ministras M. Skuodis jau pasiūlė įstatymo projektą, kuriuo būtų įvestos sankcijos tiesiogiai ar netiesiogiai iš Baltarusijos importuojamiems, perkamiems ar perleidžiamiems produktams. Tai leistų užkirsti kelią ir bet kokiam „Belaruskalij“ trąšų tranzitui per Lietuvos teritoriją.

„Susisiekimo ministras dėjo konkretų įstatymo projektą Vyriausybei ant darbo stalo ir paprašė atsakyti į klausimus dėl valstybės vadovų įmonių vadovų atsakomybės. Manau, kad tokiu keliu Vyriausybė turi judėti – kolegialiai priimdama sprendimus, nes Lietuva buvo ir yra viena didžiausių ir lojaliausių JAV sąjungininkių Europoje, ir tas nepasikeitė, o kilusius nesklandumus kolegialiai šita Vyriausybė yra pajėgi išspręsti“, – BNS sakė V. Mitalas.

„Manau, kad užtenka barstytis galvą pelenais ir reikia eiti prie veiksmų“, – tvirtino jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad frakcija remia Vyriausybę, o ši turi tęsti darbus.

„Frakcija vienareikšmiai remia Vyriausybę ir jos vadovę, nematome aplinkybių, kurios turėtų lemti ministrų atsistatydinimą“, – BNS sakė ji.

Frakcija vienareikšmiai remia Vyriausybę ir jos vadovę, nematome aplinkybių, kurios turėtų lemti ministrų atsistatydinimą.

Anot seniūnės, ministrų pareiškimai dėl atsistatydinimo rodo jų politinę brandą.

„Bet manome, kad šiuo atveju reikia žiūrėti į priekį. Vis tiek problemos niekur nedingsta, jas reikia spręsti, todėl manome, kad ministrai ir visa Vyriausybės turi tęsti savo darbus, turint mintyje, kad Lietuva, mūsų regionas tikrai gyvena neramiais laikais“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji atmetė priekaištus, kad iki gruodžio 8-osios Vyriausybė nesprendė sankcijų klausimo.

„Buvo išeičių ieškoma ir anksčiau. Labiausiai nustebino tie netipiniai avansiniai mokėjimai. (...) Lūkestis buvo, kad iki gruodžio 8 dienos sandoriai, kurie tęsėsi, baigiasi ir viskas. Apie tolesnius keletą mėnesių į priekį sandorius buvo informuota Vyriausybė per vėlai, kai tik sužinojo, ji paprašė tuos mokėjimus grąžinti“, – sakė konservatorių seniūnė.

Užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir Laisvės partijos deleguotas nepartinis susisiekimo ministras Marius Skuodis praėjusią savaitę pranešė pasirengę atsistatydinti dėl nevykdomų JAV sankcijų.

Ministrų pareiškimus atsistatydinti pirmadienį ketina aptarti prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybės vadovė žadėjo savo sprendimą dėl ministrų pasitraukimo pateikti šios savaitės pradžioje.

Praėjusį trečiadienį įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo, „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikus avansinius mokėjimus geležinkeliams.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RINKEJAI

RINKEJAI portretas
TAVE SU TAVO TĄ ,,PARTIJA''-LAUK IŠ SEIMO

Liazborgų \\\\\.../////

Liazborgų  \\\\\...///// portretas
benramintis ir subinlaižys.

pritariu

pritariu portretas
Brendžio dėžučių ir vokialių ministerijos ministeris žino ką sako :)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių