L. Pernavo kandidatūra į STT vadus patinka ne visiems

  • Teksto dydis:

Buvusį policijos generalinį komisarą ir kultūristą Liną Pernavą prezidentas Gitanas Nausėda nori paskirti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadu. Prezidentas teikia, o balsuos Seimas. Frakcijų vadovai apie buvusį policijos vadą atsiliepia gražiuoju, bet ar jis sugebės perkąsti naują specifiką, kai kam kyla abejonių, pasakojama LNK reportaže.

Apie L. Pernavą visuomenė išgirdo 2014-aisiais. Tokio nežinojo ir tuometis premjeras, nes prieš tai buvo pateikta kita kandidatūra – Renato Požėlos.

„Netikėtai paklaustas, kas buvo numatytas, negalėjau įvardinti, nes aš šios kandidatūros visai nežinojau“, – šypsodamasis kalbėjo buvęs premjeras, frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Algirdas Butkevičius. 

Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui L. Pernavas buvo kompromisas.

„Policija turės vadovą su žmogišku veidu, su žmogiškomis geromis savybėmis“, – anuomet teigė S. Skvernelis.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Iš pradžių – kuklus, palyginti neiškalbingas policininkas netrukus išlaisvėjo ir tapo garsia figūra. Policijoje atliko reformą. Garsėjo ir veikla po darbo – užsiiminėjo kultūrizmu. Buvo pirmas, ko gero, generalinis komisaras, rodomas gyvenimo būdo laidose.

„Laikas po varžybų, kai tavo forma geriausia, – norėjosi tai įamžinti, turėti kaip prisiminimą, nes tikrai buvo įdėta daug darbo“, – kalbėjo L. Pernavas.

Pasibaigus generalinio komisaro kadencijai, antrajai nepaskirtas, tapo Lietuvos policijos atašė Londone. O dabar gali imtis naujos srities, kurioje raumenų reikia, bet tik perkeltine prasme.

„Dėl manęs STT vadas gali būti ir riebuilis, nelabai raumeningas, bet svarbu, kad pati institucija demonstruotų raumenis“, – savo nuomonę dėl naujos kandidatūros išsakė liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. 

Dėl manęs STT vadas gali būti ir riebuilis, nelabai raumeningas, bet svarbu, kad pati institucija demonstruotų raumenis.

 

Prezidentas Gitanas Nausėda pateikė Seimui L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus. Bet šį kartą tai nebuvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus, kaip 2014-aisiais.

„Neformaliai ši kandidatūra koridoriuose jau skambėjo prieš porą mėnesių“, – sakė E. Gentvilas. 

Nors apie tokį kandidatą girdėjo, frakcijos tikina, kad nežino, kaip balsuos.

„Mes tarsimės“, – teigė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas. 

STT specifika kiek kitokia nei policijos. STT atlieka baudžiamąjį persekiojimą dėl korupcinių nusikaltimų, kriminalinę žvalgybą, korupcijos prevenciją, antikorupcinį visuomenės švietimą, analitinę antikorupcinę žvalgybą.

„Ar ta specifika L. Pernavui yra įkandama ir suprantama, tą norėtųsi išgirsti be išankstinės nuomonės, nešališkai“, – atviravo E. Gentvilas.

„Būtų tikslingiau skirti žmogų iš tos pačios struktūros, turintį institucinę atmintį. Tačiau šią kandidatūrą, be abejo, svarstysime. L. Pernavą žinome kaip tinkamai pareigas ėjusį ankstesnėse pozicijose“, – teigė konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kai kuriems politikams kyla abejonių, ar Lietuvoje ne per daug policininkų vadovaus ne policijai.

„Bijau, kad įvairiose institucijose sėdės nebūtinai bendraminčiai, tačiau, kaip sakoma, ginklo broliai. Taip sakant, ir skaidrumo šiek tiek sumažėja“, – abejonių L. Pernavo kandidatūra neslėpė E. Gentvilas.

Buvęs kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriumi paskirtas pernai. Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas – irgi iš policijos. Pasieniui dabar vadovauja Rustamas Liubajevas, bet prieš tai – taip pat policininkas R. Požėla. 

„Reikia, manau, į konkrečias kandidatūras žiūrėti. L. Pernavo vadovavimo metu yra padaryta gana teigiamų poslinkių Lietuvos policijoje“, – svarstė V. Mitalas.

Paradoksaliai, atvirai ir kritiškai L. Pernavo kandidatūrą vertina opozicinė frakcija „Vardan Lietuvos“, kurioje – ne vienas buvęs policininkas.

„Iš neoficialios diskusijos, kai kurių frakcijos narių pasisakymų susidariau nuomonę, kad jie dėl šios kandidatūros nusiteikę gana kategoriškai ir labiau neigiamai“, – konstatavo A. Butkevičius. 

L. Pernavo kandidatūra Seimui gali būti pateikta jau kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
....pareigos ---labai atsakingos,bet pateiktas ivaizdis ??? vulgarus,nes =ne i tema;tai !!! jegu Siugzdiniene mums "pateiktu " ,kaip striptyzo dancing -giorl ant "baslio". Nors L.P. gera kandidatura,bet ivaizdis --ne toje vietoje su visa nuogybe.....

Žiauriai

Žiauriai portretas
Nepatinka ...

to AR MAŽAI

to AR MAŽAI portretas
DEBILE NELAIMYNGAS PRIE KO ČIA RUSIJA AR TAVE VIS DAR PUOLA NU IR IŠGASDINO SENIS BESMEGENI ČIA NE RUSIJA O PAKABINTAS IR IŠSIUSTAS PASIMOKIT KAD ŽINOT KAIP SCWABUI DIRBTI JIS NE TO IŠMOKINTAS SKVERNO BENDRAMOKSLIS KAIP KORUPCIJA IŠVYSTITI AUKŠTAM LYGIJE JAM IKI RUSIJOS TOLI
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių