E. Gentvilas: atsiranda pleištas tarp S. Skvernelio ir R. Karbauskio

Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas sako, kad ketvirtadienį Seime valdantiesiems sprendimo dėl 200 tūkst. eurų dotacijos „socialdarbiečiams nepavyko priimti ne dėl to, kad opozicija susivienijo, bet dėl to, kad valdančioji dauguma skaldosi.

Pasak liberalo, valdančiojoje daugumoje formuojasi dvi stovyklos tarp premjero ir ,,valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio.

„Tai nėra opozicijos nuopelnas (...) Problema atsitinka valdančiųjų pusėje. Jie netenka vieno, antro, trečio, ketvirto (...) Neminėdamas pavardžių, pasakysiu, kad lėks iš tos partijos ar frakcijos arba bus išmesti bent pora žmonių. Ten komandos kaip kumščio nebėra“, - penktadienį ,,Žinių radijui“ teigė E. Gentvilas.

Pasak liberalų lyderio, yra tik laiko klausimas, kada ,,valstiečių“ frakcija skils. E. Gentvilas sako, kad jau dabar yra matomos dvi stovyklos tarp Sauliaus Skvernelio ir R. Karbauskio. Ministro pirmininko ir ,,valstiečių“ lyderio nuomonės išsiskyrė ir šią savaitę, kai premjeras palaikė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako sprendimą nesidalyti tyrimo medžiaga su galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančios Seimo laikinosios komisijos pirmininke Agne Širinskiene.

Neminėdamas pavardžių, pasakysiu, kad lėks iš tos partijos ar frakcijos arba bus išmesti bent pora žmonių. Ten komandos kaip kumščio nebėra.

„Mano įsitikinimu, atsiranda pleištas tarp Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio. Galimai formuojasi stovyklos. Vytautas Bakas, kuris yra S. Skvernelio žmogus, atsistojo prieš R. Karbauskio ir A. Širinskienės poziciją. Jis jaučia S. Skvernelio užnugarį. Tai yra ženklas: jeigu Bakas pasitrauktų, pasitrauktų ir daugiau. (...) Nes ten yra dešimt ar daugiau asmenų, kurie yra pasirengę išeiti, bet jiems reikia konsolidacijos branduolio, tai yra asmens personos, kuri vienytų. (...) V. Bakas yra tokia personalija, kuri galėtų sutelkti tuos, kurie yra nepatenkinti“, - sakė E. Gentvilas.

E. Gentvilas sako, kad frakcijai reikia tik pagrįsto motyvo išsiskirti. Pasak jo, premjeras neturėtų likti trupančioje frakcijoje.

„Ateina diena ,,X“, kai jam (S. Skverneliui. - ELTA) reikia distancijuotis nuo R. Karbauskio arba jis liks jo trupančioje globoje, kuri neužtikrina nieko. Tai gal geriau nebūti kartu ir silpti, o atsitraukti atskirai ir turėti šansą stiprėti“, - sakė E. Gentvilas.

Pasak E. Gentvilo, „valdančiųjų“ pusėje jau dabar yra daugiau kaip dešimt žmonių, kurie linkę pasitraukti. Liberalų lyderis sako, kad „nereikia turėti iliuzijų, kad tokie liberalūs žmonės kaip ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, bus visą laiką su R. Karbauskiu“.

R. Karbauskis negalėjo nežinoti apie sankcijas

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis žinojo, kad dalyvauja grandinėje, padedančioje apeiti Rusijai taikomas tarptautines sankcijas, sako Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas.

Pasak liberalo, tai, kad Rusijos bendrovės „Minudobreniya“, iš kurios „Agrokoncernas“ perka trąšas, pagrindinis akcininkas yra tarptautinių sankcijų sąraše atsidūręs Arkadijus Rotenbergas, R. Karbauskis tiesiog negalėjo nežinoti.

„Juokingai atrodo, kad Karbauskis pasako, jog verslininkai pirkdami prekes iš kitų įmonių nesidomi, kas tas įmones valdo. Neįsivaizduojama, kai tu perki už milijonus, nepasižiūrėti kas yra savininkai tos akcinės bendrovės, iš kurios perki ir sudarai ilgalaikius kontraktus“, - „Žinių radijui“ kalbėjo E. Gentvilas.

Pasak jo, R. Karbauskio deklaruota pozicija, kad nebuvo žinoma, kas yra „Minudobreniya“ akcininkai yra tiesiog nenuoširdi.

„Todėl žmogiškai aš nepatikėsiu, kad (R. Karbauskis - ELTA) nesuprato, jog tai yra grandinė, kaip išvengti sankcijų ir toje grandinėje Ramūnas Karbauskis dalyvauja“, - apibendrino liberalas.

LRT ketvirtadienį paviešintame tyrime teigiama, kad „Agrokoncernas“ trąšas importuoja ne tik iš Rusijos trąšų gamintojų „Phos Agro“ ir „Acron“ - į Lietuvą keliauja ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės bičiulio A. Rotenbergo , stačiusio Krymo tiltą, produkcija.

Pastarajam, turinčiam vieną didžiausių Rusijos azotinių trąšų gamyklų „Minudobreniya“, dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu V. Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos.

A.Rotenbergui priklauso daugiau nei 80 proc. „Minudobreniya“ akcijų, tačiau pačios „Minudobreniya“ sankcijų sąraše nėra.

R. Karbauskis tikino, kad jam priklausančiame „Agrokoncerne“ dirbantys agronomai negali žinoti visų akcininkų.

R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ ketvirtadienį pareiškė, kad žada nebepirkti trąšų iš bendrovės „Minudobreniya“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
tas pleištas - tai gentvilas...

ALGIS

ALGIS portretas
KODĖL STEBITĖS KAD TARP JŲ VYKSTA NESKLANDUMAI , JUK JUOS VADINAME ''GANDRAGALVIAIS'' .

...

... portretas
Ką gi, 'valstiečiams' teks prisijungt atskilusią 'konservų' kuopelę... nepagąsdinsit tikro valstiečio.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių