Džiaugsmu trykštantis Laisvės partijos dešimtukas

Kiek per trisdešimties vilnietis, baigęs Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą, visuomenininkas – toks tipinis Seimo rinkimuose debiutuojančios partijos elitas. Bet kiekvienas jų atstovauja vienam iš partijos prioritetų – švietimui, seksualinių mažumų, neįgaliųjų teisių gynėjams, aplinkosaugai ar verslui.

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Laisvės partijos elitą.

Rožinis optimizmas

Partijos prisistatymo rinkėjams nuotraukose – jauna, besišypsanti, gyvenimo džiaugsmu trykštanti kompanija su jauniausia politinių partijų lydere Lietuvoje priešaky.

Partija rinkėjus agituoja už juos balsuoti rinkimų šūkiu "Norintiems džiaugtis". Kai kurių kitų partijų, rinkėjus viliojančių apokalipsine retorika, kontekste net Laisvės partijos simboline pasirinkta ryški rožinė ir geltona atrodo netikėtai.

"Džiaugsmas, pozityvumas, optimizmas mūsų, kaip ir Europos liberalių partijų, DNR. Man, bet tikiu, kad ir kitiems jau nusibodo draudimai, gąsdinimai, rietenos", – sako partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir priduria, kad rožinė spalva, geltona ir dar mėlyna pastaruosius šešerius metus tampa Europos liberalių partijų spalva. O Laisvės partija priklauso Europos liberalų šeimai, siekia būti liberalų partija pagal europinį suvokimą, ir ne tik pagal spalvas, bet ir pagal vertybes.

Jaunos partijos – ir jauniausias tarp kitų rinkimuose dalyvaujančių sąrašų dešimtukas su jauniausia politinių partijų lydere Lietuvoje A.Armonaite priešaky. (G. Skaraitienės/Fotobanko nuotr.)

Jauna partija – jaunas ir jos sąrašas. Šį birželį dar tik pirmąją žvakutę ant torto galėjusios uždegti Laisvės partijos dešimtukas – neabejotinai jauniausias tarp kitų šiemet dalyvausiančių Seimo rinkimuose. Amžiaus vidurkis – 35,7 metų.

Jį sendina vienintelis solidesnio amžiaus – septintas sąraše 63-ejų habilituotas mokslų daktaras, profesorius Artūras Žukauskas, likusiems tinkantis į tėvus. Kiti – 27–41 metų, o net šeši – 31–32 metų. Bet neseniai kadenciją baigęs Vilniaus universiteto (VU) rektorius pratęs būti tarp jaunimo, juolab dešimtuke dauguma – VU absolventai, o net šeši baigę VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą (TSPMI). Bet A.Armonaitė tikina, kad tai nėra kokia buvusių kursiokų kompanija, gal tik pora jų mokėsi viename kurse, o politinės srities išsilavinimas dar nė vienam politikui nekliudė.

Nors A.Žukausko gyvenimo pasiekimai įspūdingiausi, bet politikoje jis – debiutantas. Beje, kaip ir jauniausias – dešimtuką užbaigiantis 27-erių (į Seimą kandidatuoti galima sulaukus 25-erių) Kaune gimęs Karolis Žemaitis, pristatomas kaip investicijų pritraukimo specialistas. Jis yra vadovavęs Vilniaus miesto turizmo ir plėtros agentūros "Go Vilnius" verslo skyriui, dirbęs projektų vadovu Kauno technologijos universiteto Europos institute, priklausė Europos Tarybos Patariamajai jaunimo tarybai, dirbo Lietuvos jaunimo organizacijų taryboje.

Rinkimuose debiutuojančiam dešimtuką užbaigiančiam K.Žemaičiui – vos 27 metai.

Pirmą kartą rinkimuose kandidatuoja ir trečią poziciją sąraše pelniusi narkotikų politikos ekspertė 32-ejų Morgana Danielė.

95 proc. jų partijos narių niekada nedalyvavę politikoje. Bet pirmajame dešimtuke yra joje jau apšilusių kojas.

Tarybai grėstų rotacija

Pasak A.Armonaitės, 95 proc. jų partijos narių niekada nedalyvavę politikoje. Bet pirmajame dešimtuke yra joje jau apšilusių kojas. Pati partijos pirmininkė baigia savo pirmą kadenciją Seime, o iki tol yra buvusi Vilniaus miesto tarybos nare. Prieš tai ji keletą metų dirbo ekonominės politikos analitike Lietuvos verslo konfederacijoje, dešimtmetį savanoriavo Lietuvos ir tarptautinėse jaunimo organizacijose, buvo Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininkė.

2016 m. Seimo rinkimuose Liberalų sąjūdis jai buvo skyręs devynioliktą numerį, bet rinkėjai pakėlė net į šeštą. Neblogas buvo ir debiutas vienmandatėje Lazdynų apygardoje – patekusi į antrą turą pelnė 45,5 proc. balsų.

Dabar ketvirtas sąraše partijos pirmininkės bendraamžis taip pat 31-ų Vytautas Mitalas, kaip ir ji – TSPMI politikos mokslų bakalauras ir viešosios politikos analizės magistras, tais pačiais 2015 m. išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, taip pat gimęs ir tebegyvenantis sostinėje, prieš ketverius metus taip pat su Liberalų sąjūdžiu kandidatavo į Seimą ir taip pat rinkėjų buvo pakeltas aukščiau – iš 50-os vietos septyniolika pozicijų į 33-ią. Nors tapti Seimo nariu to neužteko, bet jis padarė karjerą vietos valdžioje – yra Vilniaus vicemeras. Jis taip pat vadovavo jauniesiems liberalams – buvo Vilniaus liberalaus jaunimo organizacijos pirmininkas.

Jei Laisvės partija Seimo rinkimuose triumfuotų, Vilniaus miesto taryboje pasikeistų dešimt narių, tarp jų ir vicemeras Vytautas Mitalas. (P. Paleckio/Fotobanko nuotr.)

Beje, Liberalų sąjūdis praėjusiuose rinkimuose akivaizdžiai nepakankamai įvertino vėliau juos palikusius bendrapartiečius. Dabar Laisvės partijos devintam numeriui Kasparui Adomaičiui buvo skirta tik 132 pozicija, o rinkėjai jį pakėlė net 38-iomis į 94-ą.

Iš Laisvės partijos debiutinio dešimtuko šeši yra savivaldybių tarybų nariai, tiksliau, penki – Vilniaus miesto ir vienas – Šakių. Visas dešimtukas – beveik kaip koks Vilniaus klubas: devyni dirba sostinėje, išskyrus porą, čia ir gimę. A.Armonaitės tai nestebina, nes, pasak jos, natūralu, kad sostinėje telkiasi daug žmonių, o pernai savivaldos rinkimuose į Vilniaus tarybą Laisvės partijos būsimi steigėjai jau dalyvavo kaip visuomeninis komitetas Remigijaus Šimašiaus komanda "Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!"

Laimėjo daugiausia – septyniolika mandatų, bet dabar dešimt jų turėtojų jau norėtų juos iškeisti į Seimo nario kėdę. Laisvės partijos triumfo rinkimuose atveju Vilniaus taryboje būtų didelė rotacija.

Šeštas sąraše – Mindaugas Tarnauskas, dešimtuke vienintelis atstovauja ne sostinės gyventojams. Jo biografija geografine prasme kur kas įvairesnė nei daugelio: gimė Šakiuose, mokėsi Šiaulių universitete, buvo Šiaulių liberalaus jaunimo organizacijos vadovu. Paskui keliai pasuko į Vilnių: mokėsi viešųjų ryšių vadybos Mykolo Romerio universitete, dirbo Vilniaus miesto savivaldybėje, pastaruosius trejus metus yra privačios įmonės savininkas ir direktorius, vadovauja Laisvės partijos Kauno skyriui. Nuo 2015 m. jis – Šakių rajono savivaldybės tarybos narys, šįsyk išrinktas su visuomeniniu rinkimų komitetu "Už vieningus zanavykus", o į Seimą kandidatuoja vienmandatėje apygardoje Klaipėdoje.

M.Tarnauskas dešimtuke unikalus tuo, kad yra ne sostinės gyventojas: jis – partijos Kauno skyriaus pirmininkas, Šakių tarybos narys, o kandidatuoja Klaipėdoje.

Nors Laisvės partijos nariai nenori būti vadinami atskilėliais nuo Liberalų sąjūdžio, vis dėlto dešimtuke net keturi – buvę Liberalų sąjūdžio nariai. Su šia partija A.Armonaitės ir Vilniaus mero R.Šimašiaus keliai išsiskyrė 2018-ųjų lapkritį po nesutarimų su jos vadovybe, kai Vilniaus skyrius savivaldos ir mero rinkimuose nutarė dalyvauti ne su partijos, o su komiteto sąrašu. Kartu su jais partiją paliko ir būrys kitų, daugiausia Vilniaus skyriaus narių.

Su Liberalų sąjūdžiu iš dabartinio Laisvės partijos pirmojo dešimtuko yra kandidatavę A.Armonaitė, V.Mitalas, Kasparas Adomaitis, o M.Tarnauskas yra buvęs ir Liberalų sąjūdžio, ir Artūro Zuoko Laisvės sąjungos (liberalų) bei sąjungos TAIP narys.

Bet dabar visi dešimtuke – Laisvės partijos nariai. "Žvaigždžių nemedžiojame, norime, kad žmonės, kurie su mumis pasiryžę kandidatuoti, pritartų ir mūsų programai, ir atstovautų mūsų idėjoms", – A.Armonaitė sako nesuprantanti legionierių, kurie kandidatuoja su partija, bet į ją nestoja, mados.

Po vėliavnešį

Nors sąrašas buvo reitinguotas ir partijos narių, ir užsiregistravusių jos rėmėjų, bet pirmasis dešimtukas – it dirbtinai sudėliotas, kur kiekvienas atstovauja vienai iš prioritetinių partijos idėjų.

"Galiu pasidžiaugti, kad pirmas dešimtukas labai įvairus: tai žmonės ir iš neįgaliųjų, ir iš tautinių bendrijų, ir iš žmogaus teisių, beprotiškai džiaugiuosi, kad turime ką tik kadenciją baigusį VU rektorių, turime ir programuotojų, ir smulkiųjų verslininkų. Politikoje gal jie didelės patirties neturi, bet savo srityje jau nemažai pasiekę ir nutarę, kad pagaliau turi prisiimti atsakomybę ir ateiti į politiką", – aiškina A.Armonaitė, beje, vienintelė iš partijų pirmininkų nepabijojusi, kad reitinguotų ir ją.

Pirmu prioritetu Laisvės partija įvardija švietimą, o šiai sričiai atstovauja kadenciją baigęs VU rektorius A.Žukauskas.

63-ejų A.Žukauskas visiems kitiems dešimtuko nariams pagal amžių tinka į tėvus, bet neseniai kadenciją baigęs VU rektorius čia – tarp savų, nes dauguma jų – šios alma mater, o net šeši – jos Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto absolventai. (G. Skaraitienės/Fotobanko nuotr.)

Partija įsipareigoja siekti visiems vienodų žmogaus teisių – LGBT+ asmenys galės įteisinti savo šeimos santykius. Tad ne veltui iš karto po partijos pirmininkės sąraše – LGBT teisių gynėjas Tomas Vytautas Raskevičius. Jis – pirmasis atsiskleidęs gėjus, išrinktas į vietos valdžią. Kaune gimęs, dabar Vilniaus tarybos narys dar prieš daugiau nei dešimt metų kovojo už teisę Lietuvoje rengti "Baltic Pride" eitynes, o Centriniame Europos universitete baigęs Žmogaus teisių teisės magistro studijas dirbo Nacionalinėje LGBT teisių organizacijoje. 2013 m. pagal Baltijos–Amerikos laisvės fondo programą metus dirbo JAV LGBT žmogaus teisių srityje veikiančiose nevyriausybinėse organizacijose. Grįžęs į Lietuvą tęsė darbą Nacionalinėje LGBT teisių organizacijoje, o dabar vadovauja vienam iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos skyrių.

Prognozuojama, kad šįsyk LGBT balsus susirinks Laisvės partija, nes ji žada įteisinti jų šeimos santykius. Partija iš karto po savo pirmininkės sąraše įrašė profesionaliu gėjumi politikoje vadinamą LGBT teisių gynėją Vilniaus tarybos narį T.V.Raskevičių. (G. Kropio nuotr.)

Partija akcentuoja ir žmonių su negalia problemų sprendimą, o penkta sąraše – Vilniaus miesto tarybos narė Monika Ošmianskienė būtent šioje srityje ir specializuojasi.

Laisvės partija – už kanapių legalizavimą, o trečia sąraše M.Danielė nuo magistro studijų TSPMI gilinasi į narkotikų politikos klausimus. Respublikiniame priklausomybės ligų centre dirbanti M.Danielė vadovavo tarptautinei jaunimo organizacijai narkotikų klausimais "Youth RISE", buvo Jungtinių Tautų Pilietinės visuomenės tarybos narkotikų klausimais atstovė jaunimui, kartu su bendraminčiais inicijavo jaunimo judėjimą narkotikų klausimais "Jauna banga".

Aštunta dešimtuke Evelina Dobrovolska – "du viename": ji ir pati lenkų tautinės mažumos atstovė, ir kaip teisininkė aktyviai bendradarbiauja su nevyriausybinėmis organizacijomis tautinių mažumų teisių užtikrinimo srityje, specializuojasi originalios asmenvardžių rašybos, lyties keitimo, neapykantos nusikaltimų ir diskriminacijos bylose.

Devintas sąraše – antrą kadenciją Vilniaus miesto tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Kasparas Adomaitis dirba tarptautinėje bendrovėje miestų ekonomikos analitiku-projekto vadovu. Jis gilinasi į aplinkosaugą – dar vieną partijos deklaruojamą prioritetą, su komanda rengė šios srities partijos programos dalį.

M.Tarnauskas – verslo atstovas, o partija žada palaikyti kuriančius darbo vietas.

Idėjos nėra svarbiausios

Į debiutinius rinkimus Laisvės partija subūrė 74 savo atstovų sąrašą daugiamandatėje ir 35 vienmandatėje apygardose, nors maksimaliai partijos gali kelti beveik dvigubai daugiau. Tačiau partija, nors jau turi 3 tūkst. narių, bet dar tik rinkimų debiutantė.

Toliau už dešimtuko – taip pat daug jaunų, netgi jau po nepriklausomybės atkūrimo gimusių žmonių. Daug nevyriausybininkų, visuomenininkų, yra ir jau ragavusių politiko duonos. Jame – ir buvusi Tautos prisikėlimo partijos atstovė Seime, dabar Vilniaus tarybos narė Donalda Meiželytė, buvęs Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, Žaliojo žiedo draugijos narys ir kanapių kultūros dienos organizatorius Nerijus Vitkauskas, vyno kultūros skleidėjas Domininkas Velička.

"Tikimės turėti stiprią frakciją Seime, kad galėtume įgyvendinti savo 163 puslapių programą", – rinkimų siekius dėsto A.Armonaitė.

Man, bet tikiu, kad ir kitiems jau nusibodo draudimai, gąsdinimai, rietenos.

Tačiau Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotojo analitiko Mato Baltrukevičiaus prognozės ne tokios optimistinės: nors jis neskuba nurašyti Laisvės partijos, vis dėlto jų patekimo į Seimą tikimybę mano nesant didele.

Pasak jo, Liberalų sąjūdis – pragmatiškas, rečiau kelia klausimus, dėl kurių žino visuomenę esant labiau susiskaldžiusią, daugiau akcentuoja ekonominį liberalizmą, siekia būti patogi, nekelianti per daug kontroversijų centristinė alternatyva. Laisvės partija elgiasi priešingai: jie kelia tuos klausimus, kurie Europoje yra ant bangos, – LGBT, narkotikų politikos liberalizavimo, rasizmo ar gyvūnų gerovės (o jos aktyvistų yra pirmajame dvidešimtuke). "Bet gana konservatyviai Lietuvos visuomenei šie klausimai neatrodo kertiniai arba dėl jų ji stipriai poliarizuota. Susidaro įspūdis, kad partijai vertybiškumas svarbiau už pragmatiškumą, net suvokiant, kad bent jau trumpuoju laikotarpiu sėkmės tai neatneš. Tad tai daugiau ilgojo laikotarpio strategija tikintis, kad ateityje su tokiomis vertybėmis ir Lietuvoje galima pasiekti geresnį rezultatą", – mano M.Baltrukevičius ir priduria, kad dėl dabartinės partijų finansavimo tvarkos naujai partijai sunku konkuruoti ir dėl finansinių galimybių, nes ji negauna valstybės dotacijos.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" / "Lietuvos ryto" apklausoje liepą tarp apsisprendusiųjų, už ką balsuos, norinčiųjų džiaugtis kartu su Laisvės partija tebuvo vos 2,4 proc. Rožinė spalva partijos simbolikoje šįsyk gali reikšti tik rožinę ateities svajonę apie pergalę.


Laisvės partijos dešimtukas

1. Aušrinė Armonaitė

2. Tomas Vytautas Raskevičius

3. Morgana Danielė

4. Vytautas Mitalas

5. Monika Ošmianskienė

6. Mindaugas Tarnauskas

7. Artūras Žukauskas

8. Evelina Dobrovolska

9. Kasparas Adomaitis

10. Karolis Žemaitis


Statistika

Esami Seimo nariai: 1

Esami savivaldybių tarybų nariai: 6

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo dešimtuke*: 0

Amžius: nuo 27 iki 63 metų, vidurkis 35,7 metų

Lyčių lygybė: 6 vyrai, 4 moterys

Politikos debiutantai: 3

Partijų perbėgėliai: 4

Ne partijos nariai: 0

*Partija debiutuoja rinkimuose. 2016 m. su Liberalų sąjūdžiu iš dabartinio dešimtuko narių kandidatavo trys, bet tada į TOP-10 nepateko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sitie

sitie portretas
liurbiai einantys ir esami seimunai senai turejo but politikos savartyne ,ju tikslas nuolankus tarnavimas briuselio klerkam ir visiskas ju igaidu vykdymas ir mazumu kelimas auksciau seimos vertybiu. Ka gero jie 'nuveike' Tautos ,Valstybes labui ? Jie ateme is vaiku Vaivorykste ir kelia save auksciau kitu ,ju tikslas tik ju gerove ir daugiau nieko , pazadai kuriu jie niekada neispildys,nes uz pazadus 30 metu niekas neatsako. Nusipelneme gyventi geriau ! Tik nesake kas? Jie ar Jus ?

Kis

Kis portretas
rinkimai peimena rusijoje vyke,ten galima buvo pabalsuoti ir ant kelmo?

Tik

Tik portretas
Kodėl Mitalas iš charios labai užneša į Bužinską?
VISI KOMENTARAI 87

Galerijos

Daugiau straipsnių