Iš dviejų D. Grybauskaitę rėmusių dešiniųjų partijų gali likti viena

Liberalų sąjūdis greičiausiai kels savo kandidatą į prezidentus, ir juo, tikėtina, bus kartą prezidento rinkimuose jau dalyvavęs Petras Auštrevičius, mano tinklalapio LRT.lt kalbinti politologai. Jei liberalai per artėjančius prezidento rinkimus neberems dabartinės šalies vadovės, konservatoriai-krikdemai išliks vienintelė partija, ištikima D. Grybauskaitės kandidatūrai.

Rinkimai darys reklamą kitiems rinkimams

Vienas iš Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio įkūrėjų Petras Auštrevičius prezidento rinkimuose dalyvavo 2004-aisiais. Daina „Už Petrą, už Petrą!” išgarsėjęs politikas užėmė trečią vietą ir pirmame rate surinko daugiau nei 19 proc. balsų.

Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) profesoriaus, politologo Algio Krupavičiaus, jei P. Auštrevičiui pasisektų pakartoti tokį rezultatą pirmajame kitąmet vyksiančių prezidento rinkimų rate, tai šis politikas turėtų realią galimybę patekti į antrą rinkimų ratą.

„Antrame rate gali būti įvairiausių netikėtumų, juolab, kad liberalai yra ta partija, kuri moka rengti kokybiškas ir spalvingas rinkimų kampanijas. 2004-aisiais P. Auštrevičius didžiojoje politikoje buvo naujokas, bet tikrai nemenką balsų dalį jis pasiekė rizikingos kampanijos dėka“, – pastebi politologas.

LS dalyvauti prezidento rinkimuose naudinga ir dėl panašiu metu vyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą (EP) – rinkimai vyksta tą pačią dieną ir savo kandidato turėjimas bei reklamavimas prezidento rinkimuose kartu daro reklamą ir partijos kandidatams į EP.

„Bet kokiai partijai naudinga reklama. Rinkimai darys reklamą kitiems rinkimams. Neaišku, kurį kandidatą LS pasirinks, bet, manau, kad jiems vertėtų dalyvauti“, – teigia Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas, pridurdamas, kad daug kas priklausys ir nuo kitų partijų – kad ir socialdemokratų, kurie taip pat gali iškelti stiprų kandidatą.

Be P. Auštrevičiaus potencialus kandidatas į prezidento postą yra ir Eugenijus Gentvilas – tą yra išsakęs ir LS lyderis Eligijus Masiulis. „E. Gentvilas dirbo EP, galbūt, pastaruoju metu jis yra šešėlyje, bet jis taip pat svarstytinas kandidatas“, – įsitikinęs A. Krupavičius.

P. Auštrevičius: sprendžia partija, o ne individai

Anot G. Steponavičiaus, LS svarsto kelis galimus variantus – kelti savo kandidatą arba paremti kažkurį kitą.

„Mūsų lyderis (E. Masiulis, – aut. past.) yra per jaunas, rinkimų dieną neturės 40 metų, bet mes nesame vieno žmogaus partija, turime pakankamai stiprių kandidatų. Kitas galimas scenarijus yra paremti kažkurį kitą kandidatą, turbūt ne paslaptis, viena iš alternatyvų yra Dalios Grybauskaitės parėmimas, jei ji apsispręstų dalyvauti rinkimuose“, – sakė G. Steponavičius.

LS pirmininko pavaduotojas nenorėjo atskleisti „kitų stiprių galimų kandidatų“, argumentuodamas, kad kalbėti apie konkrečias pavardes – gerokai ankstyva. „Nereikia pamiršti, kad paraleliai su prezidento rinkimais vyks ir rinkimai į EP. Reikės apsispręsti, kur ir kas iš partijos stipriausių asmenybių imsis atitinkamo vaidmens“, – sako politikas.

LS kol kas yra vienintelė partija, paskelbusi kandidatų į EP sąrašą. Liberalai savo kandidatus išrikiavo pagal abėcėlę, tad sąrašo viršuje yra Petras Auštrevičius, tačiau tikrasis eiliškumas, pasak partijos, paaiškės po sąrašo reitingavimo, kuris numatomas partijos tarybos posėdyje spalį. Be P. Auštrevičiaus sąraše dar yra Antanas Guoga, G. Steponavičius, E. Gentvilas, Dalia Teišerskytė.

Ar dalyvaus prezidento rinkimuose, P. Auštrevičius neatskleidžia. Anot jo, „kiti metai dar toli“. „Čia yra partinis klausimas, partija turi kelti dalykus, o ne individai“, – lakoniškai atsakė politikas.

Pasak A. Krupavičiaus, vasaros viduryje priimti sprendimus nėra ir didelio reikalo ar prasmės, mat politikams svarbu, kad apie juos būtų kalbama ir diskutuojama. „Spalį bus prasidėjęs naujas politinis sezonas ir vienas iš akcentų gali būti LS apsisprendimas“, – sakė politologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkelis

runkelis portretas
Grybauskaitei jau nebesiseka išlaikyti runkeliams sukurto įvaizdžio. Švelnūs apsikabinimai su tata, kai iš kišenės kyšo partinės mokyklos diplomas - nedaro garbės abiem. Komentuojant referendumo rezultatus po truputį atsivėrė tikrasis veidas. Žodžiu, lamėti yra lengviau, negu apginti ir išlaikyti titulą, o jei dar ir laimėta yra meluojant........

prasidės

prasidės portretas
reklama. Labiausiai stengsis politologai, kurie nuo seno kažkodėl remia raudonuosius, D.Grybauskaitė yra tikra rakštis įvairaus plauko niekdariams, vagims, oligarchams ir "gražaus" rytojaus žadėtojams, todėl net neabejoju, kad, pasitelkus "didžiuosius" politologus, įskaitant ir raudonųjų laikraščių valdytojus, bus remiami visokio plauko kandidatai, bet ne D.Grybauskaitė. Kažin, ar ir vėl runkeliai laimės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių