Dvaro griauti nenorintis R. Malinauskas kaltina teismą korupcija

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas kaltina korupcija prokurorus ir teisėjus, prisidėjusius prie neskundžiamo įpareigojimo nugriauti prie Vijūnėlės tvenkinio Druskininkuose esantį pastatą.

Iš komandiruotės grįžęs Druskininkų savivaldybės vadovas Aukščiausiojo Teismo (AT) nutartį dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro vadina „korupcinio arba politinio užsakymo lygmens“ sprendimu, o prokurorus kaltina klastojus dokumentus.

„Šioje vietoje turiu tik vieną norą: tiek prokurorei, tiek teisėjams pažiūrėti į akis. Dalį (dokumentų – BNS) klastojo prokuratūra, teismas neįsigilino kažkodėl, visiškai nepareiškė noro įsigilinti, – BNS pareiškė R.Malinauskas. – Arba kažkas sumokėjo labai didelius pinigus ir tai yra korupcinis skandalas, arba tai yra politinis užsakymas, nežinau kokiu lygiu. (Sumokėjo – BNS) teisėjams, prokurorei. Aš nesakau prokurorams, aš sakau prokurorei, kuri inicijavo ir darė. Nes jei pasigilintumėte daugiau, tai jūs suprastumėte, kokio lygio tai yra afera iš teisėsaugos pusės.“

Pasitariau su advokatais, siūlysime dovanoti šį dvarą Druskininkų savivaldybei. Nesiruošiu aš jo griauti nei ko daryti. Aišku, jei privers, nugriausime. Bet nejaugi Druskininkų savivaldybė neturi poreikio padaryti bibliotekos ar dar ko?

R.Malinausko teigimu, AT nutartį šiuo metu svarsto savivaldybės teisininkai, tad tolesnių galimų savivaldybės žingsnių nekomentuoja. Meras teigia nebendravęs su pastato savininku Žilvinu Poviloniu, tačiau girdėjęs, jog šis neatmeta savo teises ginti Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

„Man labai norėtųsi, jei yra Lietuvos generalinėje ar kurioje nors kitoje prokuratūroje sąžiningas prokuroras, kad jis pasidomėtų Generalinės prokuratūros prokurorės Deimantės Nikitinienės veikla šio dalyko atžvilgiu. Jei kokia nors teisinė draugija ar kas pasidomėtų teisėjų priimtų sprendimu, manau, susidarytų nuomonę apie teisinės valstybės buvimą arba nebuvimą“, – piktinosi jis.

Dabartinis pastato savininkas Žilvinas Povilonis sako, kad su teisininkais svarsto pastatą padovanoti savivaldybei. Jį nugriauti AT įpareigojo per šešis mėnesius.

„Pasitariau su advokatais, siūlysime dovanoti šį dvarą Druskininkų savivaldybei. Nesiruošiu aš jo griauti nei ko daryti. Aišku, jei privers, nugriausime. Bet nejaugi Druskininkų savivaldybė neturi poreikio padaryti bibliotekos ar dar ko? Nesuprantu šiandien Lietuvos valstybės, kuri (liepia – BNS) griauti tokį pastatą (...). Gal mes sieksime kažkokią kompensaciją gauti“, – svarstė jis.

Kokios kompensacijos jis norėtų, Ž.Povilonis kol kas nenurodo. Anksčiau jis teigė sieksiąs iš savivaldybės gauti kompensaciją už patirtą žalą. Verslininkas nurodė pirkęs pastatą už 630 tūkst. litų (apie 182 tūkst. eurų), tačiau investavęs papildomai į jo įrengimą, tad svarsto namą įvertinti rinkos verte ir prašyti atlyginti visą sumą.

Beveik 600 kvadratinių metrų pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Gindama viešąjį interesą 2014 metais Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, siekdama panaikinti visus su statybomis šioje teritorijoje susijusius dokumentus. Tačiau šis teismas atsisakė tenkinti prokuratūros reikalavimus. 2015-ųjų rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį naikinant šį teisės aktą, tyrimas nutrauktas neradus nusikalstamos veikos požymių.

Tačiau paviešinus jame figūravusių politikų ir Vyriausybės narių pokalbių išklotines, paaiškėjo, kad kurortinių zonų panaikinimo siekė Druskininkų meras R.Malinauskas, jis tuo metu priklausė Socialdemokratų partijai. Dėl to jis ne kartą skambino tuometiniam aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, kitiems pareigūnams.

Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui Vyriausybės darbo reglamento nuostatą, kuri leidžia Vyriausybės posėdžio darbotvarkę papildyti iš anksto nederintais klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trumpai

trumpai portretas
galima palikt atidarius duris benamiams tegu gyvena ,kam po balkonais jiems trintis

mere

mere portretas
Dvaras 100metu senumo turi but ,o ne vakar dienos statybu,tik nugriaut ,o tai atrodo kad jo privatizuotas visas miestas net ir zmones

Raimondui

Raimondui portretas
Prie ko miestui? Kad mieste? Ten yra Lietuvos teritorija, o ne miesto kloune
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių