Ragina Rusiją paremti Ukrainos prezidento taikos planą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Seimo Užsienio ir Europos reikalų komitetai ragina Rusiją paremti Ukrainos prezidento siūlomą taikos planą bei nutraukti vidinių konfliktų eskalavimą.

Tai sakoma bendrame komitetų pareiškime.

„Seimo Užsienio reikalų komitetas ir Europos reikalų komitetas kviečia Rusijos Federacijos Federalinį Susirinkimą ir vadovybę paremti Ukrainos prezidento siūlomą taikos planą ir prisidėti prie taikaus padėties sureguliavimo bei ragina nutraukti vidinių konfliktų eskalavimą ir separatizmo kurstymą Rytų Ukrainos regione“, - rašoma penktadienį priimtame dokumente.

Jame Ukrainos prezidento Petro Porošenkos paskelbtas taikos planas įvertintas palankiai, nes juo „siekiama atkurti šalies saugumą ir stabilumą, stabilizuoti saugumo padėtį rytiniuose Ukrainos regionuose ir sudaryti realias sąlygas nutraukti padėties eskalavimą“.

Tuo pačiu pareiškime reiškiama viltis, kad šis planas taps efektyvia priemone, padėsiančia užbaigti kelis mėnesius trunkantį smurtą ir sustabdyti žmonių žūtis Rytų Ukrainoje.

„(...) sukilėlių nusiginklavimas ir amnestijos jiems suteikimas, įkaitų išlaisvinimas ir užimtų pastatų atlaisvinimas taps pagrindu pradėti visuotinę diskusiją dėl šalies valdymo formos ir didesnių galių suteikimo regionams“, - tvirtina Lietuvos parlamentarai.

Ukrainos prezidentas P.Porošenka penktadienį paskelbė 14 punktų taikos planą, kuriame šalies Rytuose veikiantys prorusiški separatistai raginami nedelsiant nusiginkluoti, taip pat žadama decentralizuoti valdžią, atlikus konstitucijos reformą. Pagal šį planą numatoma teisiškai nepersekioti sukilėlių, neįvykdžiusių „sunkių nusikaltimų“, taip pat suteikiamas „garantuotas koridorius rusų ir ukrainiečių samdiniams palikti“ konflikto zoną.

P.Porošenka taip pat pranešė, kad iki birželio 27 dienos Ukrainos jėgos struktūros nutraukia kovos veiksmus, kad neteisėtų ginkluotų formuočių nariai galėtų sudėti ginklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių