„Drąsos kelio“ duetas siūlo Seimo rinkimuose naikinti 5 proc. barjerą

"Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovų Jono Varkalos ir Neringos Venckienės vardu registruotos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma naikinti 5 proc. rinkimų barjerą.

"Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovų Jono Varkalos ir Neringos Venckienės vardu registruotos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, kuriomis siūloma naikinti 5 proc. rinkimų barjerą.

Pagal pataisą, būtų panaikintas 5 proc. barjeras daugiamandatėje apygardoje, kurį pasiekti turi mandatų dalybose dalyvausianti partija. Taip pat analogiškai būtų naikinamas partijų koalicijoms taikomas 7 proc. barjeras.

Partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuomet, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuomet, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, numato Seimo rinkimų įstatymas.

Pataisos aiškinamajame rašte teigiama, kad dabartinė tvarka "prieštarauja teisiniam reglamentavimui, kad rinkėjų balsai yra lygiaverčiai kiekvieno kito, turinčio teisę rinkti, piliečio balsams".

"Analizuojant 2012, 2008, 2004, 2000 metų Seimo rinkimų rezultatus, akivaizdu, jog apie 30 procentų rinkėjų balsų daugiamandatėje rinkimų apygardoje surenka partijos, neperėjusios barjero. Tai reiškia, kad 30 procentų rinkėjų balsų yra nevertinami, pažeidžiant įstatymo reikalavimą dėl kiekvieno rinkėjo balso lygiavertiškumo", - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Per praėjusius Seimo rinkimus 2012 metais "Drąsos kelias" surinko 7,9 proc. rinkimuose dalyvavusių piliečių balsų ir gavo 7 mandatus. Tačiau dabar, naujausių visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, jiems savo balsą atiduotų maždaug vienas procentas rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIGIS

TAIGIS portretas
Labai keista, kad visais laikais prisimena konservatorius. Dabar jau metai valdo socdemai su kitomis prielipomis.

gimintai

gimintai portretas
tu absoliuciai teisus tai yra giminiu mafija pasimok is italu komoros

otto

otto portretas
Joo. esminis pasiūlymas, nepaprastai pagerins Lietuvos žmonių gyvenimą. Tiesiog genijai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių