Didžiausi ginčai partijų viduje per 20 metų

  • Teksto dydis:

Iš socialdemokratų partijos šeštadienį pasitraukė aštuoni įtakingi šios partijos senbuviai - buvę partijos lyderiai, ekspremjerai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Butkevičius, Seimo nariai Irena Šiaulienė, Juozas Bernatoinis, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė. Kiek anksčiau iš partijos pasitraukė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Šeštadienį tarybos sprendimu iš socdemų gretų pašalintas Antanas Vinkus.

Naujienų agentūra BNS primena ryškiausius partijų konfliktus, pasibaigusius narių šalinimu.

1998 metais tuometinės Tėvynės sąjungos valdybos, vadovautos tuometinio premjero Gedimino Vagnoriaus, sprendimu iš partijos pašalinti du buvę ministraiLaima Andrikienė ir Gediminas Žiemelis. Pastarieji atvirai oponavo ir kritikavo G. Vagnoriaus sprendimus. Vėliau pašalintieji eksministrai įkūrė Tėvynės liaudies partiją, tačiau šiai įsitvirtinti politiniame lauke nepavyko. Pos susijungimo su dar keliomis neskaitlingomis dešinės pakraipos partijomis į vieną Lietuvos dešiniųjų sąjungą ir šiai 2003 metais susijungus su Tėvynės sąjunga, L.Andrikienė ir G. Žiemelis vėl įsiliejo į konservatorių gretas. L. Andrikienė išrinkta konservatorių atstove Europos Parlamente, tuo metu G. Žiemelis vėliau buvo dar kelių partijų (Krikščionių partijos, Darbo partijos) nariu, šiuo metu aktyvioje politikoje nedalyvauja.

2000 metais Tėvynės sąjungoje kilus įtampai dėl partijos lyderio rinkimų ir nesutarimams tarp tuometinio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio ir ekspremjero Gedimino Vagnoriaus šalininkų, pastarieji Seime atskilo į Nuosaikiųjų konservatorių frakciją, kurią sudarė 12 narių. G. Vagnorių partijos Priežiūros komitetas netrukus pašalino iš partijos. Šis įkūrė naują Nuosaikiųjų konservatorių partiją. Tačiau ir šis, ir vėlesni bandymai grįžti į politinę areną šliejantis prie kitų politinių jėgų - tarp jų ir prie Darbo partijos, buvo nesėkmingi. G. Vagnorius gyvena iš signataro rentos.

2002 metais Eugenijaus Gentvilo vadovauta Liberalų sąjunga pašalino iš savo gretų buvusį premjerą Rolandą Paksą ir devynis jo šalininkus Seime (tarp jų buvusius ministrus Eeugenijų Maldeikį, Joną Lionginą), kurie dėl vidinių nesutarimų buvo įsteigę atskirą frakciją parlamente. Tais pačiais 2002 - aisiais R. Pakso šalininkai įsteigė naują Liberaldemokratų partiją, kuri ilgainiui transformavosi į „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, šiuo metu Seime turinčią septynis narius.

2005 metais Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) valdyba pašalino iš partijos gretų penkis Liberalų ir centro frakcijos Seime narius, oponavusius partijos lyderiui, Vilniaus merui Artūrui Zuokui ir jo aplinkai. Iš LiCS gretų pašalinti Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Algis Kašėta, Dalia Teišerskytė irAudrius Endzinas. Vidiniai nesutarimai ir įtampos tuometinėje LiCS kilo A. Zuokui sulaukus teisėsaugos įtarimų dėl pasikėsinimo papirkti buvusį sostinės tarybos narį. A. Zuoko „amoralią politiką“ kritikavę jo oponentai 2006 metais susibūrė į Liberalų sąjūdį, kuris šiuo metu turi 14 narių frakciją Seime.

2005 metais iš Darbo partijos pašalintas Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas partijos vadovybę kritikavęs Petras Baguška. Tai lėmė dar didesnę vidinę įtampą partijoje, iš kurios pasitraukė vienas buvusių lyderių Viktoras Muntianas, vėliau subūręs savo šalininkus į Pilietinės demokratijos partiją. Šios veikla nebuvo sėkminga, ilgainiui išnyko iš politinio žemėlapio.

2008 metais iš Socialdemokratų gretų tarybos sprendimu pašalintas tuometinis partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas sostinės vicemeras Algirdas Paleckis. Tokio verdikto A. Paleckis sulaukė partiečiams nusprendus, jog jis veikia prieš socialdemokratines vertybes, partijos programą. Tais pačiais metais A. Paleckis įkūrė Socialistinį liaudies frontą, tačiau šis nesulaukė paramos rinkimuose ir liko politinio lauko paraštėse. 2016 metais A.Paleckis pasitraukė iš Fronto gretų ir 2017 metais nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas.

2009 metais septyni Tautos prisikėlimo partijos (TPP)  lyderio ir tuometinio Seimo pirmininko Arūno Valinsko bendražygiai Seime atsiskyrė nuo TPP frakcijos ir įkūrė atskirą „Ąžuolo“ frakciją bei pasiskelbė esantys oficialieji TPP atstovai Seime. TPP frakcijoje liko 13 narių, kuriems vadovavo parlamentaras Laimonas Dinius. Dėl vidinių kivirčų skilusioje TPP užvirė ginčas, kurie partijos valdymo organai teisėti bei turintys juridinę galią. TPP taryba su A.Valinsku priešaky priėmė sprendimą pašalinti TPP frakcijos narius L. Dinių, Ligitą Kernagį, Aleksandrą Sacharuką bei buvusį aplinkos viceministrą Valdemarą Stančiką iš partijos. Vėliau pastarieji susibūrė į Krikščionių partiją. Tačiau abi „prisikėlėlių“ stovyklos netrukus išnyko iš politinio lauko.

2015 metais po nesutarimų su partijos vadovybe iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos gretų pašalinta didžioji dalis partijos Panevėžio skyriaus su jo lyderiais priešaky - miesto tarybos nariais Mantu Leliuku ir Gema Umbrasiene. Pastarieji tapo Lietuvos žaliųjų partijos nariais ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kritikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau ,kad mus jie stekeno visus 27metus.

Manau ,kad mus jie stekeno visus 27metus. portretas
Partija klana nuvare gobsumas.Nagai visu linke i save.Jiem tiem isibrovusiem daugeli metu i seima,vyriausybe nebegali susitaikyti su mintimi,kad greit baigsis ju katino dienos.Pervertino save tie diedukai,senutes.Jie mano ateje visiem laikam.Ateje tik del sau gero.O jus nuzeminti,nustekenti vergai tik mus rinkite.

simona

simona portretas
paluckas senelio ir anukelio IMPLANTAS,Navikas atliekantys soc demu griovimo uzduoti

nuomone

nuomone portretas
pats Butkevicius iki to partija ir davare ,savo neveiklumu,jis lyderis joks,kas kaip norejo tas ji ir tampe
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių