Atsiėmė pataisą dėl laidojimo pašalpos mokėjimo tvarkos

  • Teksto dydis:

Seimo narė Vida Marija Čigriejienė paskelbė atsiimanti siūlymą nustatyti naują laidojimo pašalpų skyrimo tvarką, kad ši pašalpa būtų mokama nebe giminaičiams, o seniūnijos ar savivaldybės tiesiogiai pervedama jų pasirinktiems laidojimo paslaugų teikėjams.

Pasak parlamentarės, savo siūlymu ji siekė daugiau skaidrumo laidojimo versle, bet iš kilusios visuomenės reakcijos padariusi išvadą, kad problemų šioje srityje yra ir daugiau, todėl projektą atsiimanti.

Šiuo metu laidojančiam asmeniui laidojimo pašalpa pervedama per banką arba išmokama grynaisiais pašte, savivaldybėje arba seniūnijoje, ir jis šiais pinigais gali disponuoti kaip nori. Parlamentarė siūlė, kad pinigai keliautų giminaičių pasirinktiems laidojimo paslaugų teikėjams.

Seimo Teisės departamentas įvertinęs siūlymą pabrėžė, kad jis ribotų laidojančio asmens teisę pasirinkti, kokiu būdu palaidoti artimą žmogų: „Ne visi laidojantys asmenys naudojasi laidojimo ar kremavimo įmonių paslaugomis, o patys organizuoja mirusio asmens laidojimą – šarvoja mirusįjį namie, patys perka arba jau turi šarvojimo rūbus, patys rūpinasi maistu ir kitais būtinais dalykais“.

BNS kalbinti savivaldybių specialistai, kurie rūpinasi tokių pašalpų  mokėjimu, irgi sakė, kad pataisos „ne žmogaus naudai“ ir nesprendžia tų problemų, kurias kelia ir gyventojai, mato patys pašalpas skiriantys specialistai.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė BNS tvirtino, kad dėl tokių pakeitimų labiausiai nukentėtų nedidelių vietovių gyventojai, kurie patys, be įmonių pagalbos laidoja artimus žmones.

Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyrius vedėja Ana Sudžiuvienė BNS tikino, kad dabartinė laidojimo pašalpos mokėjimo tvarka yra gera, jos keisti nereikia, ir teigė nežinanti nė vieno atvejo, kad ši pašalpa būtų panaudota ne pagal paskirtį.

Laidojimo pašalpa šiuo metu siekia 8 BSI, t.y. 304 eurus. 2015 metais šalyje buvo paskirta daugiau kaip 42 tūkst. laidojimo pašalpų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

wwwww

wwwww portretas
Sita senute sedinti seime sedes iki grabo lentos, nes juos ten visus laidoja uz mokesciu moketoju pinigus, saviems niekas nekainuoja todel ta nukvakusi seimune ir siulo tokias nesamones. Jai jau laikas paciai pagalvoti apie save la ko yra gero nuveikusi kad sedejo seime tiek metu. Niekas jos nerenka ji patenka pagal sarasus.

baisu ziureti

baisu ziureti portretas
ta persenus ir perdziuvi sene , sitiek kadenciju sedejo ir bezdejo seime ir tik tokia nesamoneje sugebejo pasiulyti... BAISU...ja is ten tik su grabu isvilks kaip veselka...

to 'h20"

to  'h20" portretas
Nenusišnekėkit,jei jau pragertų laidojimo pašalpas,tai numirėliai gatvėse voliotusi.O seimo narė matyt turėjo interesą ir aišku ne už ačiū,padaryti paslaugą laidojimo namams,kas tai galėtų paneigti.Tie 304 eurai grabui ir batams,o toliau jau kaip išmanai,kad ir nuogą gali dėti,nes neužtenka.O kur duobės iškasimas,užkasimas?Kas laidojo artimą žmogų,tas žino kad be 1500 eurų nepalaidosi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių