Dėl trūkstamų pinigų vaikų būreliams susirūpino ir Seimas

Seimas svarsto galimybę kreiptis į Vyriausybę, kad ši dar šiemet skirtų 2,6 mln. eurų neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) krepšeliams kitų mokslo metų pradžiai, o 2018 metų biudžete tam numatytų 11 mln. eurų.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė tokiam grupės liberalų ir konservatorių teikiamam nutarimo projektui. Už jį balsavo 47 Seimo nariai, prieš buvo 18, susilaikė 19 parlamentarų. Seimas dar balsuos dėl projekto priėmimo.

Projektą pristačiusi liberalė Aušrinė Armonaitė tvirtino, kad 2015 metais įvesta NVŠ sistema pasiteisino ir jos atžvilgiu reikia formuoti nuoseklią politiką, kad kasmet nekiltų klausimai, bus ar nebus skirtas finansavimas.

„Iniciatorių noras yra, kad Seimas vieningai išsakytų poziciją, mes suprantame, kad Lietuvoje valdžios yra atskirtos, ir kad Vyriausybei iš parlamento tribūnos niekas įsakinėti negali, tačiau gali išsakyti parlamento valią. Mes kviečiame formuojant ateities biudžetus, numatyti finansavimą, kitų metų biudžeto projekte siūlome numatyti 11 mln. eurų krepšeliui“, – sakė A.Armonaitė.

Vyriausybei iš parlamento tribūnos niekas įsakinėti negali, tačiau gali išsakyti parlamento valią. Mes kviečiame formuojant ateities biudžetus, numatyti finansavimą, kitų metų biudžeto projekte siūlome numatyti 11 mln. eurų krepšeliui.

Nutarimu siūloma ateityje planuojant valstybės biudžeto projektus bei neformaliam švietimui skiriamus finansus „garantuoti NVŠ krepšelio nepertraukiamą finansavimą, kuris leistų tėvams ir vaikams iš anksto planuoti būrelių lankymą, o savivaldybėms ir NVŠ teikėjams – neformalaus ugdymo veiklas“.

Nutarime pažymima, kad NVŠ krepšeliu 2015 metais nuo spalio 1 dienos pasinaudojo 17 proc. visų moksleivių, 2016 metais – 25 proc. vaikų, 2017 metais, sumažėjus skiriamoms lėšoms, – 23 proc. vaikų. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, bendrai savivaldybių ir valstybės lėšomis finansuojamose NVŠ programose dalyvauja 55,83 proc. šalies moksleivių.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija išplatino pareiškimą, kad toks nutarimas būtų perteklinis, nes Vyriausybė jau priėmė sprendimą, kad nuo rugsėjo 1-osios neformalusis ugdymas ir toliau bus finansuojamas.

„Trūkstamų lėšų neformaliajam moksleivių ugdymui bus skirta iš Švietimo ir mokslo ministerijos vidinių resursų. Dėl to sutarta trečiadienį per ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės bei finansų ministro Viliaus Šapokos susitikimą“, – teigiama pranešime.

Pranešime taip pat apgailestaujama, kad praėjusios kadencijos Vyriausybė, formuodama 2017 metų valstybės biudžetą, nenumatė lėšų neformaliajam ugdymui visiems metams ir dabar reikia ieškoti papildomų 2,6 mln. eurų.

Šiemetinio biudžeto projektą parengė praėjusios kadencijos Vyriausybė, tačiau balsavo jau naujasis Seimas. Liberalai teikė biudžetui siūlymą skirti lėšų NVŠ, tačiau tam nebuvo pritarta, pasiūlymo nepalaikė ir „valstiečiai“.

2017 metams neformaliajam ugdymui buvo numatyta 7,1 mln. eurų, jų užteko pusmečiui. Norint užtikrinti neformalaus ugdymo rėmimą valstybės lėšomis, Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, nuo rugsėjo iki metų pabaigos tam turėtų būti papildomai skirta dar 2,6 mln. eurų. 2016-aisiais šioms reikmėms iš viso buvo numatyta 9,72 mln. eurų.

Neformaliojo ugdymo krepšelis buvo įvestas 2015 metais ir siekė 15 eurų per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Amzinai skriaudzia tuos vaikus. Tai (konservatoriai) panaikina vaiko pinigus (!!!), tai neformaliajam ugdymui neskiria,o paskui stebisi,kodel toks mazas gimstamumas ir blogejanti demografine padetis. Is viso turi buti skiriamas itin didziulis demesys seimoms,.auginancioms vaikus ir ne taip,kaip dabar galvojama uzkisti 30 ar 70 euru.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių