Dėl sunaikinto įrašo kviečiamas aiškintis ir Vyriausybės kancleris

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) kviečia Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį paaiškinti Vyriausybės pasitarimo įrašo ištrynimo aplinkybes.

Pirmadienį posėdžiavęs NSGK Vyriausybės kanclerį nusprendė išsikviesti, nepaisant komiteto pirmininko „valstiečio“ Vytauto Bako prieštaravimų, kad pagal Seimo statutą NSGK turi nagrinėti tik nacionalinio saugumo klausimus, bet ne Vyriausybės posėdžių, pasitarimų organizavimo tvarką.

„Man nepavyko įtikinti komiteto narių laikytis Statuto, todėl aš kreipiausi į Etikos komisiją su paklausimu išaiškinti Statuto normas, ar tie klausimai gali būti priskirtini komiteto kompetencijai, antra vertus, ar komiteto nariai, prašantys nagrinėti klausimus, kurie nėra susiję su komiteto įgaliojimais, neviršija įgaliojimų“, – BNS teigė NSGK vadovas.

Komitetas pirmadienį nesvarstė V. Bako siūlymo perduoti klausimą „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio vadovaujamam Kultūros komitetui, taip pat Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui – jo pirmininkė „valstietė“ Guoda Burokienė.

Opozicinių socialdemokratų atstovas Juozas Olekas posėdyje tikino, kad tai yra NSGK kompetencija, nes klausimas susijęs su kibernetiniu saugumu.

„Mano siūlymas – kviesti Vyriausybės kanclerį išnagrinėti ne Vyriausybės darbo organizavimą, bet Vyriausybės kibernetinio-informacinio saugumo klausimą, kaip iš Vyriausybės kompiuterių galėjo dingti informacija, kuri pagal to paties kanclerio parašytą tvarką turėjo būti saugoma“, – teigė J. Olekas.

„Galbūt galėtų mums atskleisti, ar ten buvo kieno nors piktybiška valia ištrinta, ar kažkas prieina prie technologinių dalykų ir jais pasinaudoja (...). Man atrodo, kibernetinis, informacinis saugumas, yra NSGK tyrimo objektas“, – pridūrė jis.

Konservatorius Arvydas Anušauskas sakė, kad klausimas svarbus aiškinantis ir kitos informacijos saugojimo Vyriausybėje klausimus.

„Nesu įsitikinęs, kad kas nors ir daugiau nėra dingę“, – tikino jis.

Ištrinto Vyriausybės klausimas iškilo po spalio 3-iosios Vyriausybės pasitarimo, kur svarstyta galimybė žiniasklaidai neatlygintinai naudotis registrų duomenimis. Tuomet atidėjus sprendimą, žurnalistai paprašė pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas motyvuojant, kad įrašo saugojimo nenumato Vyriausybės teisės aktai.

Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skaitmeniniai įrašai turi būti talpinami duomenų saugyklos kataloguose, o pasibaigus kalendoriniam mėnesiui – perkeliami ir saugomi Vyriausybės kanceliarijos archyve. Vyriausybė teigia, kad įrašų saugojimo nenumato Vyriausybės reglamentas ir Vyriausybės įstatymas.

Vyriausybės pasitarimai taptų vieši nuo gruodžio

Vyriausybė ketina numatyti, kad Ministrų kabineto pasitarimai taptų vieši nuo gruodžio, rodo kanceliarijos parengtas projektas.

Trečiadienį ministrai turėtų nuspręsti šias Vyriausybės įstatymo pataisas pateikti Seimui.

Tai reiškia, kad parlamentarai teisės aktui priimti turės mažiau nei mėnesį.

Vyriausybė ketina Seimui siūlyti pataisas priimti skubos tvarka, „atsižvelgiant į siūlomo teisinio reguliavimo aktualumą ir siekiant užtikrinti Vyriausybės priimamų sprendimų viešumą“.

Taip Vyriausybė sako taisanti teisinį reguliavimą ir vengianti nesusipratimų, kai žiniasklaida reikalavo kanceliarijos pateikti spalio 3 vykusio Vyriausybės pasitarimo įrašą. Tada svarstytas klausimas dėl Registrų centro duomenų teikimo žiniasklaidai.

Šiuo metu Vyriausybės pasitarimai yra nevieši, o posėdžiai – vieši.

Žurnalistams pareikalavus įrašo, Vyriausybė informavo, kad jis sunaikintas. Vėliau pašalinti ir posėdžių vaizdo įrašų archyvai Vyriausybės „Youtube“ kanale ir „Facebook“ paskyroje.

Vyriausybės reglamentas numato, kad įrašomi Vyriausybės posėdžiai, apie pasitarimų įrašymą jame neužsimenama. Tuo metu Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad įrašomi ir posėdžiai, ir pasitarimai, o įrašai saugomi kanceliarijos archyve.

Premjeras Saulius Skvernelis žada, kad pasitarimus padarius viešais jų darbotvarkė nesikeis – toliau bus sprendžiami organizaciniai klausimai, Vyriausybės pozicijos dėl užsienio politikos klausimų, išklausomos ataskaitos, o posėdžiuose būtų svarstomi teisės aktų projektai.

Neviešų diskusijų formatas bus perkeltas į ministrų pasitarimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Konservatnykai daugiau nieko nesugeba ,,tik kelti intrigas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių