Dėl R. Ačo – sumaištis

Ką toliau daryti su nauju Liberalų sąjūdžio nariu, buvusiu Rolando Pakso bendražygiu Remigijumi Aču? Tokį rebusą sprendžia sąjūdžio vadovai. Prieštaringai vertinamas veikėjas partijos gretose kol kas kelia tik sumaištį.

Pratrūko feisbuke

Ar per R.Pakso prezidentinį skandalą pagarsėjęs politikas partijai nebus akmuo po kaklu? Kaip į šio veikėjo priėmimą pažiūrės liberalų rinkėjai? Kokia iš to nauda partijai? Eligijaus Masiulio vadovaujamos partijos nariu liepos pabaigoje tapęs parlamentaras R.Ačas išsyk atsidūrė po didinamuoju stiklu.

"Žinia, sprendimą priėmė Raseinių skyrius ir būtų galima pasakyti, kad tai skyriaus sprendimas. Tačiau akivaizdu, kad Seimo nario įstojimas į partiją nėra tik skyriaus reikalas. Tad apie šį sprendimą partijoje dar, manau, bus diskusijų. Mano asmenine nuomone, Liberalų sąjūdis dėl to, kad turi vienu Seimo nariu daugiau, stipresnis nepasidarė. Reputacijos problemą naujasis kolega turi, ir šia problema jis pasidalijo su partijos nariais", – socialiniame tinkle rašo parlamentaras, vienas Liberalų sąjūdžio vedlių Remigijus Šimašius.

Gintaras Steponavičius, partijos vicepirmininkas, reagavo kiek nuosaikiau. "Nebuvau ir nesu tokių žmonių įsijungimo į liberalų gretas palaikytojas. Bet tai niekaip nereiškia, kad nereflektuojam, kas vyksta, ar juo labiau pragmatizmą keliame aukščiau savo vertybių. Tai vienas garbės mums, liberalams, nedarantis epizodas, bet asmens laisvę ginsime konkrečiais darbais, lygiai kaip turim būti reiklūs vieni kitų atžvilgiu", – aptakiai apie R.Ačo narystę pasisakė politikas.

Pasiūlė išsikeikti

Kiti partijos nariai buvo kur kas griežtesni. Liberalas Šarūnas Gustainis pasiūlė R.Ačo narystę dar apsvarstyti partijos valdyboje.
"Neatsiprašinėsiu nė vieno tikrai už šį atvejį. Bet nuomonės nesutapimas bei didelis slogutis tikrai širdyje jaučiasi. <...> Siūlau partijos valdyboje iškelti šį klausimą (dėl tolesnės R.Ačo narystės – red. past.)", – rašo Š.Gustainis.

"Jei neklystu, pagal įstatus mes turime įrankį, kuris užkirstų kelią įsigalioti bet kokiai naujai narystei, jei valdyba tam nepritartų. <...> Turint tiek akių aplink, kurios seks kiekvieną gerb. Ačo žingsnį, – šiukštu, nenueis jis nei į kairę, nei į dešinę. Nes liberalų inkvizicija bus žiauri. Hau! Tad, Bičiuliai! Kviečiu išsikeikti ir išsikolioti, taip išliejant pyktį, ir laikytis petys petin bei judėti toliau", – pareiškė liberalas.

Lyderis – optimistas

Partijos vedlys E.Masiulis, kalbėdamas su dienraščiu, aiškios pozicijos dėl R.Ačo taip pat neišsakė. Jis pareiškė, kad su R.Aču nekalbėjo. Esą šis kažkur išvykęs. E.Masiulis negalėjo atsakyti, ar šiuo metu Seimo mišriai frakcijai priklausantis R.Ačas prisijungs prie Liberalų sąjūdžio frakcijos.

"Tai paaiškės, kai prasidės Seimo sesija. Sprendimą priimti jį į partiją priėmė Raseinių skyrius. Mes sužinojome tik post factum. Partijos nariui yra 3 mėnesių bandomasis laikotarpis, kai negali eiti jokių pareigų, jis parodys savo tinkamumą. O aš linkęs pasitikėti žmonėmis", – pareiškė E.Masiulis.

Kaip dėl R.Ačo reputacijos? "Kalbant apie konkrečius atvejus, aš neturiu jokių faktų ir argumentų dėl R.Ačo, kuriuos mes girdime viešojoje erdvėje, esą jis nekokios reputacijos. Kai pradedame konkrečiai klausti, niekas tų faktų nepateikia. Vienas žmogus partijoje negali nei pakenkti, nei padėti", – paaiškino E.Masiulis.

R. Ačas – grobuonis?

"R.Ačas turi grobuoniškų interesų. Jei partijai nesiseka Raseiniuose, tai nereiškia, jog reikia, kad dar labiau nesisektų", – taip paviešintuose Liberalų sąjūdžio vidinių diskusijų dokumentuose teigia Seimo narys, vienas sąjūdžio lyderių Petras Auštrevičius.

Šiame dokumente – ir daugiau pikantiškų detalių. Aukščiausia partijos vadovybė rimtai svarstė R.Ačo narystę partijoje ir dėliojo pliusus bei minusus.

Dokumente, be kita ko, teigiama, jog Algis Kašėta išsako nuomonę, kad R.Ačo į liberalų frakciją nereikėtų priimti. O Dalia Teišerskytė aiškina, kad atsisakyti žmonių rajone prieš rinkimus – nuodėminga, ir informuoja, kad R.Ačą pažįsta kaip gerą rinkimų štabo organizatorių ir rėmėją, lojalų žmogų.

R. Ačas – nuodėmingas

"Prezidentūrą sudrebinusį skandalą tirianti parlamentinė komisija gavo įrodymų, kad prezidento Rolando Pakso patarėjai palaikė ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis. "Kai kurie prezidento patarėjai tikrai turėjo kontaktų su abejotinos reputacijos asmenimis. Kontaktų tikrai buvo su ponu R.Aču, su kitais dar nustatoma", – 2003-iaisiais yra sakęs parlamentinės komisijos dėl R.Pakso tirti pirmininkas Aloyzas Sakalas.

Be kita ko, tuomečio prezidento R.Pakso patarėjai neteisėtai kišosi į policijos darbą. "Prezidento patarėjai darė įtaką policijai, naudodamiesi savo tarnybine padėtimi. Prezidentas turi atsakyti už savo patarėjų veiksmus", – tuomet yra sakęs A.Sakalas.

Tąsyk paaiškėjo, kad į policijos darbą kišosi ne tik patarėjai, bet ir pats prezidentas. "Per apklausą paaiškėjo, jog Kelmės rajono policijos komisaras buvo iškviestas aiškintis į prezidentūrą, kodėl šio rajono kelių policijos pareigūnai sustabdė greitį viršijusį prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais R.Ačo vairuojamą automobilį", – rašoma 2003 m. spaudoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IN

IN portretas
FILTRACIJA SUBTILI NOMENKLATUROS VEIKLA SIEKIANT SUZLUGDYTI PRIESA

Ema

Ema portretas
Akmuo po kaklu LS, jeigu priims Ačą, tai daugiau už juos nebalsuosiu.

tranas

tranas portretas
Pašnipinėjęs vėl sugrįš pas kontrabandininkus,nes tai pakso atsisukusi verzlė.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių