Dėl agitacijos reikalavimų teko atšaukti A. Butkevičiaus interviu LRT

  • Teksto dydis:

Pirmadienį atšauktas suplanuotas premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus interviu per Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) laidą „Laba diena, Lietuva“.

Kaip BNS paaiškino premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis, „Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informavo, kad pagal Seimo rinkimų įstatymą politikai, dalyvaujantys rinkimuose, tiesioginėse laidose dalyvauti negali“.

Seimo rinkimų įstatyme yra įrašytas draudimas vykdyti rinkimų agitaciją naudojantis tarnybine padėtimi. Straipsnis numato, kad kandidatai į Seimo narius valstybinėse visuomenės informavimo priemonėse gali kalbėti tik LRT su VRK rengiamuose debatuose.

Jei kandidatui dėl einamų pareigų reikia pranešti visuomenės informavimo priemonėms svarbių žinių, tai jis gali padaryti spaudos konferencijoje, o skelbti galima tik tą dalį, kurioje nėra rinkimų agitacijos.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojos Lauros Matjošaitytės, pastaroji nuostata reiškia, kad premjeras norėdamas pasisakyti visuomenei turi šaukti spaudos konferenciją.

„Jeigu politikai dėl savo einamų pareigų turi rinkėjams ką nors pasakyti, jie tai gali atlikti spaudos konferencijose, o kadangi laida „Laba diena, Lietuva“ buvo planuojama tiesioginė, tokiu atveju mes matome, kad atsiranda prieštaravimas Seimo rinkimų 54 straipsniui, todėl šioje vietoje geriau susilaikyti, ką premjeras ir padarė. Laida buvo tiesioginė, ne premjero spaudos konferencija, todėl mes rekomendavome, kad tiesioginėje laidoje premjeras neturėtų dalyvauti“, – BNS sakė L.Matjošaitytė.

Klausiama, ar įstatymo nustatyta tvarka reiškia, kad į Seimą kandidatuojantys politikai nebegali dalyvauti LRT pokalbių laidose, L.Matjošaitytė tvirtino, kad reikia vertinti kiekvieną konkretų atvejį. „Reikėtų vertinti patį laidos turinį, apie ką bus kalbama, daug aplinkybių. Dabar atsakyti neįmanoma, reikia kiekvieną konkretų atvejį vertinti“, – sakė VRK atstovė. Pasak jos, taip pat kviesdami politikus į laidas žurnalistai turėtų „turėtų užtikrinti lygiateisiškumo principą, kad dalyvautų visų politinių partijų atstovai“.

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas sako, jog toks reguliavimas prasilenkia su sveiku protu. „Čia jau kalbama ne apie tai, kad (įstatymai) drakoniški, o kad kvaili. (...) Tokiu atveju mes arba turėtume reikalauti, kad premjeras pasitrauktų ir pareigų, jei dalyvauja rinkimų kampanijoje, arba – kad nedalyvautų rinkiminėse batalijose, nekandidatuotų sąraše, nes jis vienas iš valstybės vadovų“, – BNS sakė viešųjų ryšių agentūros „Nova Media- vyresnysis partneris A Katauskas.

„Iš vienos pusės VRK puikiai „tvarkosi“ kviesdama žurnalistus aiškintis, kodėl paėmė interviu iš vieno ar kito politiko, o iš kitos pusės apriboja galimybes net ir tiems patiems valstybės vadovams komunikuoti. Reikia stebėti, kokį turinį jie skelbia, bet jei tai nėra politinė reklama, o su jo pareigomis susiję pasisakymai, mano klausimas, ar VRK prisiima atsakomybę, kad visuomenė nebus tinkamai informuojama apie tos pačios Vyriausybės darbą“, – kalbėjo A.Katauskas.

VRK anksčiau svarstė klausimus, ar žurnalistų parengti straipsniai apie politikus nėra jų politinė reklama. Nors kelias publikacijas darbo grupė buvo siūliusi pripažinti politine reklama, toks išvados projektas buvo atmestas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių