Prezidentė: situacija dėl moterų Vyriausybėje blogėja, bet kvotos nepadės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pripažįsta, kad situacija Lietuvos Vyriausybėje, kurioje kol kas nėra nė vienos moters, blogėja, tačiau ji abejoja galimybėmis Lietuvoje taikyti kvotas moterims vadovaujančiuose postuose.

Jungtinių Valstijų leidinio „The New York Times“ ketvirtadienį inicijuotoje diskusijoje apie moterų lyderystę Pasaulio ekonomikos forume Davose D. Grybauskaitė sulaukė nemažai dėmesio dėl „vyriškos“ šalies Vyriausybės, tačiau plačiau šio klausimo nekomentavo.

„Anksčiau buvo šiek tiek geriau, dabar padėtis blogėja. Bet grįžkime prie istorijos, kaip moterys įprastai atsiduria politikoje“, – teigė D. Grybauskaitė, forumo moderatorės paklausta, ar Lietuvos Vyriausybė nėra pernelyg „tik vyriška“.

Nors kai kurios diskusijos dalyvės pasisakė už „pozityvią diskriminaciją“ įvedant moterų kvotas, D. Grybauskaitė patikino, kad kvotos svarbiose valstybės institucijose Lietuvoje nesulauktų visuomenės palaikymo ir nepadėtų pačioms moterims.

„Kalbant apie formas, kaip galėtumėme pritraukti daugiau moterų aktyviai dalyvauti politikoje, ūkio valdyme, nevyriausybinėse organizacijose ar versle, bent jau mūsų aplinkiniame regione kvotos nepadės, nes juntamas tam tikras kartėlis, jog kažkas gali kažkur dalyvauti neatsižvelgiant į jo kompetenciją. Tai mūsų visuomenėje nėra visiškai priimtina. Tai tai pat nepadeda ir moterims“, – aiškino prezidentė.

Ji tvirtino, kad moterims neretai tenka būti „dvigubai geresnėmis“ nei vyrai, kad galėtų užimti svarbias pareigas. Svarbiausiomis savybėmis moterims siekiant politinės karjeros D. Grybauskaitė įvardijo patikimumą, žinias ir sunkų darbą.

„Be šių dalykų, jokios kvotos nepadės. Negalime primesti pagarbos jėga, įstatymais – tik savo paties pavyzdžiu“, – tikino ji.

Šiuo metu Lietuvos Vyriausybėje yra 13 ministrų vyrų – premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį viešai užsiminė, kad į 14-ąją, Aplinkos ministeriją, šiuo metu pretenduoja dvi kandidatės moterys.

D. Grybauskaitė taip pat atkreipė dėmesį, kad tarp jos galimų įpėdinių, paaiškėsiančių šią gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose – trys potencialūs kandidatai, iš kurių viena – moteris.

Anot kadenciją baigiančios prezidentės, daugiau nei pusės žmonių teigiamas palaikymas apklausose rodo, kad jos „žodis bus įtakingas“, bet būtent dėl šios priežasties ji sako nenorinti išsakyti paramos nė vienam kandidatui, nes pasitiki žmonėmis, o paramos išsakymas reikštų jos „kišimąsi į politinį procesą“.

Th. May pastangos suvaldyti „Brexit“

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad britų politikai permetė premjerei Theresai May (Tereza Mei) visą atsakomybę dėl „Brexit'o“, tačiau jos pastangos galiausiai liks neįvertintos.

Pasaulio ekonomikos forume Davose ketvirtadienį diskutuodama apie moterų lyderystę, D. Grybauskaitė pažymėjo, kad  kritikai tikrai nenorėtų, jog ši trauktųsi iš pareigų.

„Stebėdama politinius procesus, matau, kad moterys paprastai veikia pirmame plane sunkiais šaliai laikais, per ekonomines krizes. Turime puikų pavyzdį – Theresa May: visi kovoja prieš ją, bet niekas nenori, kad ji pasitrauktų, nes tai pernelyg painu ir chaotiška. Rezultatai, kad ir kokie bebūtų, liks neįvertinti“, – diskusijoje sakė D. Grybauskaitė.

Pažymėdama moterų vaidmens svarbą politikoje, ji sakė, kad moterims „svarbiausia yra galutinis tikslas“ net ir žinant, kad „už tai nebus apdovanojimo“.

Britanijai kovo 29-ąją gresia palikti ES nesudarius susitarimo, tačiau Th. May pažadėjo sausio 29 dieną surengti naują susitarimo svarstymą ir debatus. Tuo metu britų parlamentai svarsto virtinę galimų tolesnių scenarijų, įskaitant galimybę surengti antrą referendumą arba atidėti išstojimą, turintį įvykti kovo 29 dieną.

Perspėjo, kad Vakarų dėmesys Ukrainai silpnėja

Pasaulio ekonomikos forumo Davose paraštėse su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka susitikusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė perspėjo, kad tarptautinės bendruomenės dėmesys Ukrainai silpnėja.

„Šalies vadovė pabrėžė, jog silpnėjant tarptautinės bendruomenės dėmesiui Ukrainai, Lietuva visuomet išliks nuosekli ir tvirta šios valstybės rėmėja, stipriausias, politinę paramą šiai valstybei ir jos žmonių siekiui kurti europinę ateitį telkiantis balsas“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Lietuva yra viena didžiausių Ukrainos rėmėjų po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos. Tais pačiais metais dalį Rytų Ukrainos užėmė Maskvos remiami separatistai.

Prezidentė Davose taip pat susitiko su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu. Ji akcentavo, kad Lietuva palaiko šios šalies žmonių siekį stiprinti demokratiją.

Šalies vadovė taip pat palinkėjo sėkmingai įgyvendinti Armėnijos gerovei būtinas reformas ir stiprinti glaudesnį ryšį su Europos Sąjunga (ES). Pasak prezidentės, išsami sustiprinto bendradarbiavimo ES ir Armėnijos sutartis tam atveria daug potencialo.

Susitikimų metu su Ukrainos ir Armėnijos vadovais aptarta saugumo situacija Baltijos ir Juodosios jūrų regionuose, ES Rytų partnerystės perspektyvos, Ukrainos ir Armėnijos bendradarbiavimas su ES bei tolesni šių šalių integracijos siekiai.

Anot prezidentės spaudos tarnybos, aktualius transatlantinio saugumo, NATO ir Europos Sąjungos klausimus D. Grybauskaitė taip pat aptarė su Nyderlandų Ministru Pirmininku Marku Rutte (Marku Riute), Liuksemburgo premjeru Xavieru Betteliu (Ksavjė Beteliu), Vokietijos gynybos ministre Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen), Kanados užsienio reikalų ministre Chrystia Freeland (Kristija Friland) bei Norvegijos sosto įpėdiniu kronprincu Haakonu (Hakonu).

Davose taip pat surengti prezidentės ir jos delegacijos susitikimai su pasaulinių bendrovių atstovais. Jų metu aptartos investavimo, verslo plėtros Lietuvoje galimybės dirbtinio intelekto, kibernetinių saugumo technologijų ir paslaugų centrų srityse.

Lietuvos kibernetinio saugumo patirtis

Pasaulio ekonomikos forume Davose dalyvaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė pristatė Lietuvos patirtį ir pasiekimus užtikrinant kibernetinį saugumą.

Kibernetinio saugumo iššūkiams ir priemonėms juos įveikti skirtoje plenarinėje sesijoje, kurioje dalyvavo daugelis pasaulio šalių vadovų, politikos ir ekonomikos lyderių, buvo kalbama, kaip apsaugoti kibernetinę erdvę ir užtikrinti jos patikimumą, pranešė Prezidentės spaudos tarnyba.

Prezidentės teigimu, saugi ir patikima kibernetinė erdvė - demokratijos išlikimo sąlyga. Sparčiai augant industrinei ir technologinei pažangai, kibernetinis saugumas tampa gyvybiškai svarbia nacionalinio saugumo dalimi.

Pasak Lietuvos vadovės, kibernetinės atakos tampa nauju karo ginklu. Europos Sąjungoje vien per dieną fiksuojama apie 4 tūkstančius, o Lietuvoje - apie 55 tūkstančius kibernetinių atakų per metus. Jos dažniausiai yra nukreiptos prieš valstybės gyvavimui svarbius sektorius - strateginius energetikos, transporto ir finansų tinklus. Siekiama paralyžiuoti valstybės institucijų darbą, pasitelkiant jas skelbti melagingas naujienas objektyvios žiniasklaidos portaluose. Daugelyje šalių pastebėti piktybiški išorės jėgų bandymai paveikti demokratinių rinkimų rezultatus.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva viena pirmųjų ėmėsi iniciatyvos apsaugoti savo kibernetinę erdvę. Lietuva ne tik pati vadovaujasi inovatyvia nacionaline kibernetinio saugumo strategija, bet ir ėmėsi tarptautinės lyderystės telkiant regiono ir visos ES atsaką. Lietuva kartu su JAV steigia regioninį kibernetinį saugumo centrą Kaune. Lietuvos iniciatyva steigiamos ES kibernetinės greitojo reagavimo komandos PESCO bendradarbiavimo formatu.

Prezidentė taip pat teigė, kad kibernetinės erdvės apsauga šiandien prilygsta valstybės sienų apsaugai, todėl jai būtina užtikrinti tinkamą finansavimą ir iš naujosios ES finansinės perspektyvos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

noris

noris portretas
Vatuvke,kodel neparasei,kad uzdarineja rusiskus kanalus.Juos visus reikia uzdaryti,maziau priesu Lietuvoje turesime,nes ruskiai prisiziuri to melo,per savo televizijas ir Lietuvoje blevizgoja nesamones.Kaip jus mums lietuviams jau atsibodote,iki slykstumo.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Tam Davose vyko paprasčiausias bobų pasiplepėjimas apie vyrus,o mūsiškė vyro neturi,tai daugiasiai malė liežuviu apie kitas bobas.

...

... portretas
ACH, turėjom Vyriausybėje tokią Vėpsaitę...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių