Darbo partijos reitingų skandalai nekelia

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija buvusį Švenčionių rajono merą Vytautą Vigelį tris kartus pripažino supainiojus viešuosius ir privačius interesus. Skelbta, kad 2011 metais skridęs neva neblaivus į Paryžių V. Vigelis buvo išlaipintas iš lėktuvo Varšuvoje. Tačiau nuo 1996 metų Švenčionių rajoną valdęs V. Vigelis išgarsėjo ne tik nuotykiu Varšuvoje.

Prieš kelerius metus Švenčionių rajono politikos senbuviai V. Vigelis ir Vaidotas Prunskus iš Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos už minimalią kainą išsinuomojo ežerus. Šią teisę taip pat turėję vietos gyventojai sakė apie tokią galimybę nė negirdėję.

Šiemet V. Vigelį mero poste keitęs Rimantas Klipčius sako, kad penktadienį kreipėsi į prokurorus, įtarus, kad V. Vigelis, V. Prunskus ir dar keli valdininkai šūviu apgadino tarnybinį „Volkswagen Caddy“, kai juo važiavo į medžioklę. Skaičiuojama žala apie 1200 eurų.

Premjeras Algirdas Butkevičius pasipiktino, kad V. Vigelio kandidatūra su juo nebuvo derinta, todėl nurodė kultūros ministrui Šarūnui Biručiui jį iš viceministrų atleisti per savaitę. Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis pagrasino trauktis iš valdančiosios koalicijos. Užsitikrinęs partijos palaikymą, V. Vigelis savo senas nuodėmes nuleido juokais.

„Skandalai yra sukelti. Tai vyko žymiai seniau bei teisnių pasekmių neturi“, – teisinosi atsistatydinęs kultūros viceministras Vytautas Vigelis.

Socialdemokratas G. Kirkilas sako, kad Darbo partijos veiksmai kompromituoja Lietuvą, o šios partijos pirmininkui V. Mazuroniui vadovauja Viktoras Uspaskichas.

„Jie sąmoningai taip daro tam, kad erzintų koalicijos partnerius ir po to galėtų sakyti, kad jų neklauso“, – teigė Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

Darbo partijos lyderis atkirto socialdemokratui, kad tai jis kasasi po valdančiosios koalicijos pamatais.

„Mano nuomone, Gediminas Kirkilas bando griauti koaliciją. Aš tikiuosi, kad mes neleisime jam to padaryt“, – teigė Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Gegužę prezidentė, remdamasi STT pateikta informacija, atmetė Darbo partijos teiktą Vydo Gedvilo kandidatūrą į švietimo ir mokslo ministrus. Pastarasis nutarė trauktis, bet pagrasino ieškoti tiesos.

„Nelieka kito kelio tik kreiptis į teismą. Tuo keliu ir eisiu“, – tuomet žadėjo Seimo vicepirmininkas Vytas Gedvilas.

Tai ne paskutinė Darbo partijos nesėkmė vadinamajame kadrų politikos fronte. Darbo partijai tiesiog iš rankų išslydo galimybė iš savųjų paskirti energetikos ministrą, kai iš šio posto pasitraukė Jaroslavas Neverovičius. Darbo partijos vadovybei nespėjus paskelbti savojo kandidato, energetikos ministru patvirtintas Klaipėdos naftos vadovas Rokas Masiulis.

Pernai iš žemės ūkio ministrų buvo priverstas trauktis mokslo bendruomenėje gerbiamas Veterinarijos akademijos profesorius Virgilijus Jukna. Prezidentė sukritikavo ne P. Juknos kompetenciją, o šioje Darbo partijos kontroliuojamoje ministerijoje vykdomus neskaidrius viešuosius pirkimus ir darbuotojų atranką. Neoficialiai teigta, kad STT sudarytame vadinamajame juodajame viceministrų sąraše yra trys Darbo partijos deleguoti žemės ūkio viceministrai: Mindaugas Kuklierius, Živilė Pinskuvienė ir Rytis Šatkauskas.

Po tokių žinių, Viktoras Uspaskichas paskelbė premjerui Algirdui Butkevičiui diagnozę bei viešai išvadino melagiu.

„Visos jo, kaip lyderio, savybės, yra neigiamos: pirma, jokio tikslo – kalbu apie valstybę, o ne apie asmeninius premjero norus; antra, jis kalba vieną, kitą daro; trečia, jis yra čempionas pagal nuomonių kaitaliojimą; ketvirta, jis nesiima jokių veiksmų. O apie informaciją, neatitinkančią tikrovės, išvis neverta kalbėti – melas ant kiekvieno kampo“, – žodžių į vatą nevyniojo V. Uspaskichas.

Socialdemokratai turėjo problemų su Darbo partija praėjusių metų pabaigoje, kai jos pasiūlymai trukdė sklandžiam 2015 metų biudžeto priėmimui. Algirdas Butkevičius prisipažino, kad toks elgesys sietinas su partijos garbės pirmininku Viktoru Uspaskichu, kuris šantažavo saviškius, nes nepavyko Seimo Žmogaus teisių komitete priimti sprendimo, jog Darbo partijos „juodosios“ buhalterijos byla – politinė.

„Pažvelgiant į visą Darbo partijos ir socialdemokratų partijos bendravimo istoriją, tai yra nuolatinis socialdemokratų išdavinėjimas, žeminimas, pajuokimas. Man įdomu ar yra riba socialdemokratų partijos kantrybei atlaidumui, o jeigu ta riba yra, gal būt ji jau yra pasiekta“, – teigė politikos apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas.

Darbo partijos reitingai per pastarąją Seimo kadenciją sumenko maždaug tris kartus: 2012 metas prieš rinkimus Darbo partija buvo populiariausia politinė jėga, turėjusi 16,8 proc. rinkėjų palaikymą, tačiau 2013 m. sausį jos rėmėjų skaičius aptirpo iki 15,3 proc., po pusmečio – lūžis, 2013 metų liepą už šią politinę jėgą būtų balsavę vos ne perpus mažiau – 7,8 proc., o pernai sausį dar  mažiau – vos 5,9 proc. Jei rinkimai vyktų dabar, „už“ balsuotų 6,6 proc. rinkėjų. Darbo partiją skiria nuo pavojingos 5 proc. ribos, kai nebegalima peržengti Seimo slenksčio, vos pusantro punkto.


Šiame straipsnyje: Darbo partijareitingairinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

rudolfas

rudolfas portretas
LRT rimčiau atrodytu ieškodama ne deguto šaukštelio , bet gerėdamasi nuveiktais darbais.

Nida

Nida portretas
Kas vyksta Jūsų ,,mielieji,, partijoje,tai patylėsim.Tikrai tarp Jūsų visų nėra nei vieno švento.Juokinga skaityti puolimus.

salta rasa

salta rasa portretas
Puiku, jei kitų, pirmaujančių partijų reitingai yra pasiekti, būtent, tik skandalų dėka!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių