Darbo partijos pirmininko rinkimų intriga – senbuviai ar populiarus naujokas?

Savaitgalį vyksiantys Darbo partijos pirmininko rinkimai gali tapti aštria kova tarp partijos senbuvių ir bene realiausio kandidato į partijos lyderius Valentino Mazuronio.

Savaitgalį vyksiantys Darbo partijos pirmininko rinkimai gali tapti aštria kova tarp partijos senbuvių ir bene realiausio kandidato į partijos lyderius Valentino Mazuronio. Rinkimai greičiausiai  nulems ne tik šios partijos populiarumą artėjant Seimo rinkimams, tačiau ir tai, ar ji apskritai išliks politinėje arenoje. Apie tai LRT Televizijos laidoje „Dėmesio centre“ laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis kalbėjosi su kandidatais į Darbo partijos pirmininkus Kęstučiu Daukšiu, Vydu Gedvilu, Artūru Paulausku ir Valentinu Mazuroniu.

– Pone A. Paulauskai, konkurencija didžiulė, rinkimuose ketina dalyvauti net 14 kandidatų, daugelis jų nusiteikę kovoti iki galo. Kas tai lėmė?

– Partija šiuo metu neturi vadovo, jai laikinai vadovauja Valentinas Bukauskas ir vyksta paieškos geriausio vadovo, galinčio vadovauti partijai, turinčiai didelį potencialą. Daug žmonių partijoje turi pakankamai didelę politinę, vadybinę  patirtį. Tikrai yra iš ko rinktis, todėl skyriai kelia ne vieną, du, o tris ir keturis kandidatus į pirminkus.

– Pone V. Gedvilai, Jūs taip pat eisite iki galo?

– Taip, esu Kauno skyriaus pirmininkas. Tai didelis skyrius, į suvažiavimą važiuos apie 100 žmonių. Esu iškeltas kandidatu ir kituose skyriuose. Konkurencija yra sveikas dalykas, pagaliau tai ir demokratijos faktorius. Visi 60 skyrių gali kelti kandidatus, suvažiavime taip pat dar gali būti keliami kandidatai.

– Pone Kęstuti Daukšy, turbūt galima prognozuoti, kad Viktoras Uspaskichas atsiims savo kandidatūrą Valentino Mazuronio naudai, Vytautas Gapšys – taip pat. O Jūs?

– Aš labai rimtai svarstau, ar man eiti iki galo ir kol kas negaliu pasakyti, kaip bus suvažiavimo metu. Mano manymu, labai svarbu, kad dalyvauja daug kandidatų ir rinkimai bus demokratiški.

– Kas verčia Jus abejoti? Bijote pralaimėti, nes tai gali sumenkinti Jūsų autoritetą partijoje?

– Nemanau, kad sumenkins. Reikia žiūrėti, koks vadovas bus geriausiais partijai. Kiekvienas iš kandidatų dar turi laiko apsispręsti iki suvažiavimo. Tikiuosi, kad bus išrinktas geriausiais partijos vadovas, vesiantis partiją į Seimo rinkimus. Kas jis bebūtų, jis gaus visos partijos paramą.

– Pone V. Gedvilai, daug kas Darbo partija vadino ir tebevadina vieno žmogaus partija. Ar norite įrodyti, kad taip nėra ir nebūtinai turi laimėti tas asmuo, kurį siūlys Viktoras Uspaskichas?

–Manau Darbo partija yra stipraus, charizmatiško lyderio partija. Viktoras Uspaskichas ją įkūrė, mus visus į ją pakvietė. Įrodinėti, kas esame, tikrai nėra tikslo, nes tiek ponas K. Daukšys, tiek A. Paulauskas, tiek aš jau seniai esame šios partijos nariai. Valentino Mazuronio situacija kitokia, jis važinėjo į partijos skyrius, prisistatinėjo ir agitavo balsuoti už save. Mums važinėti po skyrius nereikia, mus visi puikiai pažįsta.

– Pone Artūrai Paulauskai, esate visi prieš vieną – šiuo atveju prieš Valentiną Mazuronį?

– Pamatysime. Kol kas tokio nusiteikimo nėra. Partijai ir jos populiarimui būtina, kad būtų konkurencija, kad  būtų ne balsavimas, o rinkimai. Jei liks tik vienas kandidatas, pati partija praras autoritetą.  Pagaliau ir partijos nariams reikia padėti išsilaisvinti, kad jie suprastų, jog galima kalbėtis, ginčytis, rinktis. Tai yra labai svarbūs principai partijos demokratiniam valdymui.

– Pone Valentinai Mazuroni, Viktoras Uspackichas  greičiausiai parems Jūsų kandidatūrą, galbūt tai padarys ir Vytautas Gapšys. Kaip Jūs pats vertinate savo šansus?

– Pirmiausia norėčiau, kad rinkimuose  būtų  ne visi prieš vieną, o visi už vieną ir vienas už visus, kad būtų vieninga komanda. O kaip suvažiavimo nariai paskirstys mūsų pozicijas, nėra pats svarbiausias klausimas. Labai gerai, kad yra daug kandidatų, kad yra ryžto ir tikėjimo kartu pasiekti gerų rezultatų.

– Jūsų kandidatavimas į pirmininkus ir galimas išrinkimas šiek tiek primena situaciją, kai su finansiniais ar kitokiais sunkumais susiduriančios bendrovės akcininkai samdo vieną vadybininką, kai šis nepateisina vilčių – samdo kitą. Nematote panašumų?

– Ir taip, ir ne. Priminsiu, kad visada buvau nuoseklus Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ susijungimo šalininkas. Ir dabar mano buvimas Darbo partijoje yra nuoseklus buvusių pažiūrų tęsinys. Anksčiau nepavyko partijų sujungti, dabar galbūt kitu principu telksimės ir jungsimės.

– Jeigu tapsite pirmininku, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariai ims masiškai plūsti į Darbo partiją?

– Taip nesakau. Ir anksčiau, ir dabar manau, kad šių dviejų politinių jėgų rinkėjai ir rėmėjai galėtų telktis aplink tą komandą, kuri priimtiniausia. Apie jokius bėgimus, griovimus nekalbu, nes to ir nereikia. Svarbu, kad procesas vyktų ir kurtųsi stipriausia po 2016 metų rinkimų politinė jėga.

– Pone Vydai Gedvilai, kaip Jūs vertinate situaciją, kai visiškai naujas žmogus ateina į partiją, iš karto kandidatuoja į pirmininkus ir greičiausiai turi Viktoro Uspaskicho paramą?

– Tai – normalus procesas. Valentinas Mazuronis yra patyręs potitikas, populiarus, moka bendrauti. Tarybos nariai jį priėmė pakankamai gerai, jis toks pats partijos narys kaip ir mes visi. Nemanau, kad suvažiavime visi 14 kandidatų staiga atsiims savo kandidatūras ir liks tik vienas. Vyks slaptas balsavimas, išsirinksime.

– Bent jau judu su ponu A. Paulausku sakėte, kad kandidatūrų neatsiimsite?

– Vyks suvažiavimas, prisistatymas. Paskutiniu momentu galimybė atsiimti kandidatūrą yra, žiūrint kaip vyks visas procesas.

– Pone Artūrai Paulauskai, kaip Jūs vertinate situaciją, kai naujas partijos narys iš karto tampa kandidatu į pirmininkus?

– Ne tai dabar svarbiausia. Jei jo išrinkimas pirmininku duos rezultatų, kurių  tikimasi, visiems bus gerai. Kad ir kaip rinkimai baigsis, svarbiausia, kad nebūtų susiskaldymo. Taip, Valentinas Mazuronis turi Viktoro Uspaskicho palaikymą, yra favoritas, turbūt daug kam tai aiškus signalas . Tačiau nuspręs suvažiavimas ir demokratiški rinkimai. Manau, visi iš suvažiavimo turime išeiti sustiprėję.

– Daugelis politikos apžvalgininkų sako, kad Valentinas Mazuronis yra šios partijos šansas vėl kilti į kalną, padidinti partijos reitingus. Ką apie tai manote?

– Būtų labai gerai. Tačiau ne visada asmens populiarumas, aukšti reitingai nulemia ir jo vadovaujamos partijos reitingus. Aš taip pat anksčiau turėjau labai aukštus reitingus, tačiau partijos populiarumui tai įtakos nedarė. Manau, partija yra sudėtingesnis mechanizmas. Čia svarbiausia darbai, įrodymai, kad pažadai vykdomi.

V. Gedvilas: Ką išrinks pirmininku yra svarbu. Tačiau dar svarbiau, kokią komandą jis suformuos. Ar ta komanda bus formuojama kažkieno paliepimu, ar pirmininkas bus savarankiškas? Tik nuo komandinio darbo priklausys visos mūsų partijos rezultatai. Jei rodysime tik vieną žmogų, o kitų – ne, taip pat nieko  gero nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
G E R B I A M A S E D M U N D A I J A K I L A I T I.Nuosirdus J U M S A C I U uz nuostabu cirko"S P E K T A K L I".LIETUVOJE jau visiems gerai zinoma, kad D A R B O P A R T I J A yra V. U S P A S K I C H'o,tos partijos ikurejo,tos partijos"G A R B E S P I R M I N I N K O",nuteisto 4-riems metams kaleti uz sukciavima,partija.Ir viskas bus daroma taip,kaip reikia V.U S P A S K I C H'ui. Zaviuosi LIETUVOS PREZIDENTES izvalgumu,nepaskirdama pono V.G E D V I L O S svietimo ministru.Svietimo ministerijai tikrai nereikalingas A R T I S T A S.

Pinokis

Pinokis portretas
Mazuronis taps Darbo partijos gelbėtoju. Partijoje tiek daug politinių figūrų, o savo pirmininko neturi. Mazuronis juos nuves ten kur reikės Mazuroniui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių