Darbo partijos melagingų parodymų byla teisme pripažinta nagrinėtina greičiau

  • Teksto dydis:

Baudžiamoji byla dėl melagingų parodymų davimo Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje paskelbta prioritetine, bus nagrinėjama greičiau nei kitos bylos.

Ši byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Prokuratūra tyrimą baigė dar šių metų sausį. Iš pradžių byla buvo perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui, tačiau šio teismo teisėjai nusišalino nuo bylos nagrinėjimo – šiame teisme buvo išnagrinėta juodosios buhalterijos byla. Galiausiai byla buvo perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Byla nepradėta nagrinėti iki šiol.

„Du kartus buvo bandyti surengti teisiamieji posėdžiai, bet neįvyko. Vieną kartą, kovo 27 dieną, atidėta dėl gynėjų prašymų, kitą kartą, gegužės 22 dieną, dėl teisėjo teisėto nebuvimo darbe. Dabar ji pripažinta greičiau nagrinėtina“, – BNS sakė Klaipėdos apygardos teismo teismo atstovė Gintarė Daugėlaitė.

Bylą paskelbus prioritetine, apie tai siunčiamas pranešimas visai Lietuvos teismų sistemai.

„Matydami šį pranešimą, kitų teismų teisėjai turi užtikrinti, kad prioritetinėje byloje dalyvaujantys gynėjai tuo pat metu nebus kviečiami į kitas bylas“, – BNS sakė G. Daugėlaitė.

Įsakymą dėl bylos pripažinimo prioritetine priima teismo pirmininkas. Teisėjas gali kreiptis į teismo pirmininką, prašydamas pripažinti bylą greičiau nagrinėtina, kai ji sudėtinga, daug proceso dalyvių, dėl apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminų, viešo intereso ir kitų reikšmingų aplinkybių. 

Bylą dėl melagingų parodymų davimo nagrinėja trijų teisėjų kolegija: Savinijus Katauskas, Regina Bertašienė, Dalius Jocys.

Byloje yra devyni kaltinamieji: tarp jų du buvę Seimo nariai – Saulius Bucevičius ir Valdas Skarbalius – taip pat žinomas atlikėjas Juozas Liesis, buvęs Darbo partijos Informacijos centro vadovas Sergejus Dobriakovas, buvusi Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėja, buvusi Darbo partijos būstinės vadovė Giedrė Vitė bei kiti.

S. Bucevičius kaltinamas, kad melagingai liudijo, jog partijos skyriai gyvavo tik iš nario mokesčio, kurį jie surinkdavo ir daugiau nieko, bei daugiau jokių išmokų partijos skyrius ir jis pats asmeniškai nėra negavęs. Byloje esančiame 2006 metų kasos išlaidų orderyje nurodoma, kad S. Bucevičiui buvo išmokėta 760 litų, iš kurių 500 litų buvo skirti perduoti Kelmės skyriui finansuoti, o 260 litų buvo skirti Akmenės skyriui.

V. Skarbalius kaltinamas melagingai liudijęs, kad jam nežinoma, kaip buvo finansuojama skyrių veikla, jo transporto išlaidos nebuvo kompensuojamos. Darbo partijos byloje yra 2006 metų kasos išlaidų orderiai, juose nurodyta, kad V. Skarbaliui buvo išmokėti 2563 litai kurui ir kanceliarinėms prekėms, išmokėta 500 litų kurui už turą Kaišiadoryse.

„Vienintelis Juozas Liesis pripažino kaltę, tačiau nesutiko su baudžiamuoju įsakymu, jis norėjo būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Visi kiti kaltės nepripažino ir nesutiko baigti bylą baudžiamuoju įsakymu“, – BNS yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Prokuroro manymu, J. Liesis melagingus parodymus davė ikiteisminio tyrimo metu ir juos pakartojo teisme. Pasak S. Versecko, kaltę jis pripažino ne iš karto, o tik baigiantis tyrimui, todėl jo negalima atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą. J. Liesis dėl šio sprendimo rašė skundą aukštesniajam prokurorui, tačiau jis S. Versecko sprendimo nepakeitė.

Prokuroras yra sakęs, kad „darbiečių“ turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams, buvo atlyginama lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos, kurios nebuvo apskaitomos.

Baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad „B'Avarijai“ už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų. Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.

J. Liesis teisme yra sakęs, kad už kai kuriuos koncertus yra gavęs tik daugiau nei 100 litų.

Darbo partijos byloje parodymai buvo duodami 2012-2013 metais, senaties terminas atsakomybei dėl melagingų parodymų davimo – aštuoneri metai. Tokiu atveju senatis šioje byloje sueitų 2020-2021 metais.

Artimiausias posėdis šioje byloje vyks rugsėjo 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

begalinis

begalinis portretas
cirkas su 2 /nezinomaisiais/..mafijos.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių