Tyrime dėl poveikio Darbo partijos bylai – įtarimai verslininkui A. Cicėnui

BNS žiniomis, teisėsaugos tyrime dėl įtariamos prekybos poveikiu nagrinėjant Darbo partijos bylą Aukščiausiame Teisme įtarimai pareikšti ir verslininkui, kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininkui Arūnui Cicėnui. Teisėsauga taip pat ketvirtadienį atliko kratas „Kasandros grupėje“ bei verslininko namuose.

Neoficialiomis žiniomis, A.Cicėnas įtariamas tarpininkavimu siekiant neteisėto poveikio tuometinio „darbiečio“ V.Gapšio naudai Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos nagrinėjime ir, kaip įtariama, siekaint V.Gapšio išteisinimo.

Teisėsauga šios informacijos nekomentuoja.

Su A.Cicėnu bei bendrovės „Kasandros grupė“ kita akcininke ir direktore Laima Cicėniene BNS penktadienį nepavyko susisiekti. Įmonės atstovė BNS tvirtino, kad direktorė yra nepasiekiama ir turėtų būti darbe vėliau penktadienį.

Registrų centro duomenimis, A.Cicėnui priklauso 51 proc., jo sutuoktinei L.Cicėnienei - 49 proc. „Kasandros grupės“ akcijų.

A.Cicėnas taip pat yra bendrovės „Lietuvos totalizatorius“ akcininkas, Balčiūnos, Raguvėlės Melioracijos statinių naudotojų asociacijų valdybos narys. Anksčiau jis vadovavo Lietuvos Ristūnų sporto asociacijai ir Lietuvos ristūnų sporto sąjungai.

Pernai Viešųjų pirkimų tarnyba skelbė, jog nuo 2006 metų „Kasandros grupei“ teko 30,079 mln. eurų vertės, arba pusė visų Lietuvos automobilių kelių direkcijos skelbtų kelio žymėjimo užsakymų.

Teisėsauga ketvirtadienį atliko kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje ir sulaikė Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiąją prokurorę Ritą Aliukonienę, jai pareikšti įtarimai  prekyba poveikiu stambiu mastu. Tyrimą inicijavo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nurodo, kad R.Aliukonienės galimo neteisėto atlygio už prekybą poveikiu stambiu mastu suma viršija 9,5 tūkst. eurų.

Generalinė prokuratūra patvirtino, kad tyrimas susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Lietuvos Aukščiausiame Teisme (LAT). Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas, sprendimą Darbo partijos byloje skelbusios teisėjų kolegijos pirmininkas Viktoras Aidukas BNS penktadienį patvirtino, jog jis taip pat apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrime specialaus liudytojo statusu. Kol vyksta tyrimas, jis neketina nusišalinti, o svarsto išeiti atostogų.

Tyrime kaip specialųjį liudytoją norėta apklausti ir buvusį Seimo narį, buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį, tačiau jis, anot politiko advokato Sauliaus Juzukonio, nesutiko būti apklaustas. Pas buvusį „darbietį“ buvo atliktos kratos, iš V.Gapšio paimtas telefonas, kompiuteris.

Darbo partijos bylą su kasaciniais skundais Aukščiausiajame Teisme per tris posėdžius išnagrinėjo mišri Baudžiamųjų bylų skyriaus ir Civilinių bylų skyriaus septynių teisėjų kolegija. Ją be V.Aiduko sudarė Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Rima Ažubalytė, Tomas Šeškauskas, Armanas Abramavičius, Olegas Fedosiukas ir Civilinių bylų skyriaus teisėjos Sigita Rudėnaitė ir Birutė Janavičiūtė.

Paskutinės instancijos teismas gruodžio pabaigoje paskelbė, kad Darbo partija turėjo būti teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje, nepaisant to, kad ji reorganizavosi prieš pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Aukščiausiasis Teismas taip pat paskelbė, kad Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, buvęs jos lyderis Vytautas Gapšys ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Jiems skirtos piniginės baudos. Teismas taip pat patvirtino Apeliacinio teismo sprendimą išteisinti juos dėl sukčiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių