„Darbiečių“ atsistatydinti raginta B. Vėsaitė: V. Gapšio vietoje iškart susispenduočiau

  • Teksto dydis:

Kilus abejonėms dėl galbūt supainiotų interesų iš ūkio ministrės posto atsistatydinusi socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigia, kad nuteistas Darbo partijos (leiboristų) vadovas Vytautas Gapšys turėtų pats laikytis aukštų politikos standartų, kuriuos kėlė jai.

"Jo vietoje aš kol kas suspenduočiau savo veiklą, kaip Seimo vicepirmininko, kol bus priimtas galutinis teismo verdiktas. Tai, manyčiau, būtų sąžiningiausia ir geriausia. Juo labiau, kad kitiems taikydami tokius aukštus moralinius standartus, patys elgiasi šiek tiek kitokiu būdu", - BNS antradienį sakė parlamentarė B.Vėsaitė.

Ji teigė gerai prisimenanti V.Gapšio raginimus jai priimti atsakingus sprendimus per kilusį skandalą dėl galimo interesų supainiojimo. Tuometinės ministrės elgesį atvirai kritikavo ir Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, ir Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. V.Gedvilas tąkart teigė, kad triukšmą sukėlusi ministrės kelionė į Kazachstaną "diskredituoja valdančiąją daugumą ir nedaro valdančiai daugumai garbės".

"Prisimenu. Aš į jų raginimus atsiliepiau, po to etikos sargai (Seimo Etikos ir procedūrų komisija - BNS) nusprendė kitaip, reabilitavo, taip sakant, po mirties, tai sau tegul prisitaiko tuos pačius standartus", - teigė B.Vėsaitė.

Pasak jos, žinant politinių jėgų išsidėstymą Seime, akivaizdu, kad kitokios koalicijos sudarymo galimybės yra ribotos, todėl "darbiečių" elgesys po teismo sprendimo, B.Vėsaitės vertinimu, yra "lengvas šantažas".

Socialdemokratė teigė neabejojanti, jog V.Gapšiui pačiam nesusispendavus Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigose, rudens sesijoje "atsiras nemažai entuziastų", inicijuosiančių jam nepasitikėjimo procedūrą.

Socialdemokratė B.Vėsaitė gegužės pabaigoje buvo priversta atsistatydinti iš ūkio ministrės posto dėl vizito į Kazachstaną, kur skrido privačios bendrovės samdytu lėktuvu. Seimo opozicija tąkart jau buvo pradėjusi rinkti parašus ministrės interpeliacijai.

Socialdemokratų partneriai valdančiojoje koalicijoje "darbiečiai" tąkart ragino B.Vėsaitę trauktis iš posto nelaukiant galimo interpeliacijos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo.

"Šitoj vietoj aš siūlyčiau labai greitai pagalvoti ir priimti sąžiningą sprendimą ir neklampinti visos koalicijos į nemalonią situaciją, šitoj vietoj visiškai palaikau prezidentės išsakytą nuomonę. Deja, politikoj yra tokie dalykai, reikia būti šiuolaikišku, užtraukei ant savęs nemalonę - pasitrauk", - gegužę žurnalistams sakė "darbiečių" frakcijos Seime seniūnas Viktoras Uspaskichas.
Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys tąkart pareiškė, jog "B.Vėsaitės situacija nedaro garbės koalicijai".

"Šitoje vietoje pritariu prezidentės nuomonei, kad gali būti ir tam tikras interesų konfliktas įvykęs. Manau, kad ministrė tikrai turėtų elgtis atsargiau šitoje situacijoje. Labiau apgalvotai. Ir tikrai labai rimtai svarstytinas klausimas, ar dėl to, kad koalicija galėtų toliau sėkmingai veikti, nevertėtų padaryti pakeitimo būtent šitoje ministerijoje", - tuomet kalbėjo V.Gapšys.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tuomet buvo paraginusi ieškoti kito kandidato į ūkio ministrus, nes B.Vėsaitės "veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai, o tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių