Investuotojų forumo vadovas: Lietuvoje trūksta kvalifikuotų darbuotojų

  • Teksto dydis:

Keleri ateinantys metai lems Lietuvos ateitį, ir norint užtikrinti augimą reikia specialistus ruošti atsižvelgiant į rinkos poreikius, taip pat juos prisikviesti iš užsienio, sako investuotojus vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas, advokatų kontoros „Valiūnas Ellex“ vadovaujantis partneris Rolandas Valiūnas.

„Kalbant apie ateitį, mes manome, kad artimiausi keleri metai po Seimo rinkimų taps esminiais metais Lietuvos ateičiai, nes arba mes sugebėsime išsiveržti iš graudžiausių vidutinių atlyginimų, graudžiausių investicijų regione ir pajudėti į priekį, arba galimai ilgai liksime ten, kur esame dabar. Ir nors kartais guodžiame save, kad esame visai neblogai, bet, matyt, čia tas lietuviškas mentalitetas nematyti, kad daug kur kitur yra žymiai geriau“, – pirmadienį Seime Lietuvos verslo tarybos surengtoje konferencijoje sakė R.Valiūnas.

Pasak investuotojų forumo valdybos pirmininko, nereiktų skubėti didžiuotis tuo, kad Lietuva Pasaulio banko reitinge „Doing Business 2016“ pakilo į 20 vietą, o pagal Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo indeksą pakilo į 36-tą. Nes, pasak R.Valiūno, šios pozicijos neužtikrins vidutinio darbo užmokesčio, pagal kurį Lietuva atsilieka nuo ES šalių, augimo.

„Kas vyksta su Lietuvos vidutiniu darbo užmokesčiu – ten, kur buvome, ten ir esame, jis yra šešis kartus mažesnis negu lyderių, mes lenkiame tik Rumuniją ir Bulgariją, netgi Latvijos vidutinis atlyginimas šiuo metu ženklai viršija lietuvišką. Ką mums tai sako? Jei mes būsime ir didžiuosimės, kad esame, dvidešimti Pasaulio banko reitinge ar 36-ti Ekonomikos forumo reitinge, gali nieko gero ir neįvykti. Nustokime didžiuotis, kad esame dvidešimti, mums reikia būti pirmiems, kad pakeistume savo vietą vidutinio atlyginimo lentelėje“, – kalbėjo R.Valiūnas.

Pasak investuotojų forumo vadovo, Lietuvai visų pirma reikėtų imtis spręsti kvalifikuotos darbo jėgos problemą ir užuot ruošus specialistus, kurių ir taip šalyje yra perteklius, rengti juos atsižvelgiant į rinkos poreikius.

„Lietuviškas paradoksas, 45 proc. investuotojų sako, kad Lietuva yra patraukli dėl kvalifikuotos ir konkurencingos darbo jėgos, tada 53 proc. investuotojų sako, kad jiems trūksta kvalifikuotos darbo jėgos. Akivaizdu, kad mes turime kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą, ką mums reiktų daryti – visų pirma galvoti apie darbo rinkos poreikius, kad nebūtų toliau „kepami“ teisininkai, mums reikia užtikrinti, kad universitetai, aukštosios mokyklos kalbėtų su verslu, kad spręstų kartu, kokių darbuotojų reikia, ir jie būtų ruošiami“, – sakė „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas.

Pasak jo, valstybėje reikia keisti ir migracijos politiką, laisviau į šalį įsileidžiant specialistus iš trečiųjų šalių. Teigiamu poslinkiu jis įvardijo Seimo praėjusioje sesijoje priimtas Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, kurios palengvina galimybes į Lietuvą atvykti dirbti aukštos kvalifikacijos darbuotojams.

R.Valiūas taip pat iškėlė idėją, kad trūkstamų specialistų Lietuva galėtų pasikviesti, Jungtinių Valstijų pavyzdžiu rengdama „žaliosios kortelės“ loteriją.

„Ideologija valstybėje, kaip neįleisti (užsieniečių), vis dar gaji. (...) Kodėl mes negalėtume turėti savo žaliosios kortelės, kurią laimėtų inžinieriai iš Baltarusijos, Ukrainos, ir kitų specialybių atstovai, kurių mums reikia?“ – kalbėjo R.Valiūnas.

Pirmadienį Seime vyko konferencija „Rinkimai 2016. Ar verslo lūkesčiai atsispindi partijų programose?“. Konferenciją organizavo Lietuvos verslo taryba. Ją sudaro asociacija „Investors‘ Forum“, Lietuvos darbdavių konfederacija, Lietuvos pramonininkų konfederacija bei Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA) Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trūksta

trūksta portretas
Trūksta ne kvalifikuotų specialistų, o kvalifikuoto atlyginimo

rimas

rimas portretas
iesko visokiu priezasciu kad tik nemoketi normaliu atlyginimu mokekit gerai ir gryz savi specialistai

Anonimas

Anonimas portretas
Suskiai bukagalviai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių