Dalis Seimo narių žada paramą V. Vasiliauskui

  • Teksto dydis:

Kai kurie Seimo nariai teigiamai vertina Vito Vasiliausko kandidatūrą į Lietuvos banko valdybos pirmininko postą antrai kadencijai. Ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovai sako palaikysiantys jo kandidatūrą. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „darbietis“ Petras Narkevičius BNS sakė, jog pirmiausia teigiamai vertina V.Vasiliausko darbą Seime.

„Aš galiu sakyti kelis dalykus, kuriuos aš tikrai žinau. Vienas dalykas svarbus komitetui. Pakviestas į komiteto posėdžius, jis dalyvauja ir dalyvauja jo komanda, ko nepasakysi apie daugelį ministerijų ir ministrų. Aš vertinu tai pozityviai. Imasi tam tikrų rimtų probleminių klausimų teikimo Seimui dėl svarstymo - Europos Sąjungos direktyviniai dalykai, dėl bankų, dėl kredito unijų. Čia galime vertinti pozityviai“, - kalbėjo P.Narkevičius.

Anot jo, kai kurie centrinio banko Seimui teikiami klausimai yra svarstytini, tačiau tai nėra neigiamas Lietuvos banko ar V.Vasiliausko darbo aspektas.

Opozicijos lyderis, komiteto narys konservatorius Andrius Kubilius tvirtino, kad V.Vasiliauskas sėkmingai išsprendė dviejų bankų problemą.

„Per pirmą kadenciją įrodė, kad jis yra tikrai stiprus centrinio banko pirmininkas, jam teko atlaikyti nemažas bankinio sektoriaus krizes - „Snoro“ ir Ūkio banko žlugimą - ir jis tai padarė ir efektyviai, ir skaidriai. Bankinė sistema Lietuvoje yra žymiai skaidresnė negu buvo iki jo atėjimo ir todėl, kad prezidentė jo kandidatūrą siūlo antrai kadencijai, manęs nestebina. Manau, jis ir toliau turi galimybių taip pat atsakingai tęsti darbą“,- teigė A.Kubilius.

Pasak jo, priekaištai LB vadovui nedideli: „Galbūt buvo galima greičiau reaguoti į greitųjų kreditų bangą... Bet ji jau yra stabdoma. Buvo problemos su kredito unijomis, bet irgi apsispręsta jau“.

Komiteto narys socialdemokratas Bronius Bradauskas tvirtino irgi neturintis priekaištų V.Vasiliauskui.

„Iš mūsų bendravimo, kuris buvo per šituos keletą metų, tai manyčiau, kad aš priekaištų neturiu. Dalykiškas žmogus. Aš manau, kad pilnai galėtų vadovauti ir antrai kadencijai. Priekaištai tokie, kad nepaliko nė vienų senų monetų - 5 litų monetos popierinės nėra, 2 litų - nėra, 1 lito - nėra. Sunaikino viską, bet čia juokais. Dalykiškas žmogus, nelinkęs į politikavimus ir užsiima savo darbu. Aš asmeniškai pritariu“, - BNS sakė B.Bradauskas.

Kitas komiteto narys, partijos „Tvarka ir Teisingumas“ atstovas Povilas Gylys taip pat teigiamai vertino V.Vasiliausko darbą, nors atkreipė dėmesį į jo išsilavinimą.

„Yra keli dalykai. Pirmiausia, kaip ekonomistas sureaguosiu - tokioms institucijoms turi vadovauti ekonomistai, bet, kita vertus, turiu pripažinti, kad per keletą metų ponas Vasiliauskas įgijo tam tikrą patyrimą. Lietuvos centrinis bankas šiandien nevykdo pinigų politikos, tai liko žymiai mažiau funkcijų, nes įstojome į eurozoną“, - BNS teigė P.Gylys.

Vis dėl to Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė, komiteto narė Rita Tamašunienė teigė turinti priekaištų centriniam bankui.

„Funkcijas atlieka tinkamai, bet labai sudėtinga vertinti, nes praktiškai nacionalinio kapitalo bankų Lietuvoje beveik neliko, Skandinaviški bankai diktuoja savo sąlygas. Norėtųsi, kad mūsų nacionalinis interesas eitų, ir priežiūros mechanizmas būtų priskirtas ne bankams, bet visas didelis bankininkystės verslas būtų nukreiptas į biudžeto lėšų surinkimą. Todėl priekaištų turime. Žmonės turi jausti, kad bankai Lietuvoje patikimi, tačiau naudos visuomenė turėtų iš kitų šalių kapitalo bankų Lietuvoje daugiau“, - BNS tvirtino R.Tamašunienė.

Opozicijai priklausančių liberasąjūdiečių frakcijos vadovas Eligijus Masiulis sako, kad V.Vasiliauskas galėtų toliau vadovauti Lietuvos bankui ir prognozuoja, kad frakcija greičiausiai pritars jo kandidatūrai.

„Lietuvos banko veikla ir V.Vasiliausko buvimas Lietuvos banko valdybos pirmininku buvo istorinis etapas - Lietuva perėjo prie euro nuo lito, ir akivaizdu, kad šitame etape Lietuvos bankas turėjo daugiausia iššūkių. Tas perėjimas įvyko sklandžiai - bankas susidorojo su savo uždaviniais. V.Vasiliauskas galėtų toliau eiti Lietuvos banko vadovo pareigas ir kitą kadenciją“, - teigė parlamentaras.

Jis pripažino, kad frakcija V.Vasiliauskui turi klausimų: „Vienas iš jų - kodėl Lietuvos bankas tiek nedaug įneša į valstybės biudžetą, nes ankstesniais metais tie įnašai buvo didesni negu dabar“. 

E.Masiulis tvirtino manantis, kad V.Vasiliauskas „yra savo srities žinovas“: „Mes politikos nedarysime iš jo kandidatūros. Profesionalas turi vadovauti šitai institucijai, ji turi būti kuo mažiau politizuota“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį Seimui pateikė V.Vasiliausko kandidatūrą antrai Lietuvos banko valdybos pirmininko kadencijai. V.Vasiliauskas BNS pabrėžė, jog jis antrą kartą vadovautų Lietuvos bankui, tik jei Seimui sutiks.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių