D. Gudelio įmonei – Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos kritika

Agentūros „Vip communications“ („VIP Viešosios informacijos partneriai“) ir jos savininko Dariaus Gudelio konsultacijos konkuruojantiems šalies politikams vertinamos neigiamai, nes tokia veikimo praktika yra ydinga, trečiadienį pareiškė Ryšių su visuomene agentūrų asociacija.

Asociacijos pranešime teigiama, kad „Vip communications“ tokiu būdu sukelia sumaištį ir įtarimus dėl galimos manipuliacijos, taip pat menkina pasitikėjimą visa ryšių su visuomene rinka, agentūrų teikiamomis paslaugomis, jų kokybe.

„Tokia veikla ryšių su visuomene versle laikoma etikos pažeidimu, darančiu reputacinę ir finansinę žalą“, – rašoma pranešime.

Asociacija teigia, kad agentūra „Vip communications“ iš asociacijos išstojo, kai buvo priimtas sprendimas nariams privalomai taikyti aukščiausius etikos standartus, įskaitant ir klientų deklaravimą bei interesų konfliktų vengimą.

„Vip communications“ šio asociacijos pareiškimo kol kas nekomentuoja.

2009 metais įkurta Ryšių su visuomene agentūrų asociacija vienija Lietuvos agentūras, kurios teikia ryšių su visuomene ir konsultavimo paslaugas

Šiuo metu asociacija vienija 9 agentūras – „Ad verum“, „Fabula Hill+Knowlton Strategies“, „Gravitas Partners“, „Headline Agency“, „Idea Prima“, „Integrity PR“, „Nova media“, „PR Service / Edelman Affiliate“ ir „Trylika-dvidešimt trys“.

Praėjusią savaitę portalas 15min.lt rašė, kad premjeras Saulius Skvernelis dažnai susitinka su viešųjų ryšių konsultantu Dariumi Gudeliu. Portalo duomenimis, 2018 metais Vyriausybės kanceliarija D. Gudeliui išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

D. Gudelis yra komunikacijos agentūros „Vip communications“ savininkas ir krepšinio klubo "Rytas" dalininkas. Per praėjusius Seimo rinkimus jo kompanija turėjo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet po to jokių oficialių sutarčių nesudaryta.

Anot 15min.lt, D. Gudelio agentūra „Vip communications“ ir bendrovė „MIG marketingo idėjų generatorius“ laimi daug viešųjų pirkimų. Pernai bendra laimėtų sutarčių vertė siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų. Sutartis D. Gudelio bendrovės sudarė su įvairiomis valstybės institucijomis: Nacionaline mokėjimo agentūra, Žemės ūkio ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Aplinkos ministerija ir kitomis.

Portalo duomenimis, didžiausios vertės užsakymą D. Gudelio įmonė gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros netrukus po to, kai šios įstaigos viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas.

Pirmadienį portalas delfi.lt paviešino Seimo nario, konservatoriaus Žygimanto Pavilionio laiškus agentūrai „Vip communications“. Juose vienas iš adresatų nurodytas D. Gudelis ir agentūros direktorius Giedrius Galdikas. Laiškuose aptariamas kreipimasis į SEB banko akcininkus dėl Gitano Nausėdos planų dalyvauti prezidento rinkimuose. Pats G. Nausėda vėliau portalui komentavo, kad tokiu būdu galbūt buvo bandoma „pravalyti kelią“ prezidento rinkimuose taip pat besivaržančiam S. Skverneliui.

Atmeta kritiką

Dariaus Gudelio įmonė „vipcommunications“ („VIP Viešosios informacijos partneriai“) nepagrįsta vadina Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos kritiką ir teigia, kad ši organizacija tapo konkurencinių kovų įrankiu.

Pasak „vipcommunications“ vadovo Giedriaus Galdiko, viešai išsakytus kaltinimus „galima aiškinti tik veiksmingumo netekusios asociacijos noru priminti apie save“.

„Esame įsitikinę, kad konkurencinių kovų įrankiu tapusi asociacija savo veiksmais daro didelę reputacinę žalą viso sektoriaus įmonėms“, – BNS atsiųstame komentare teigė G. Galdikas.

Jis pabrėžė, kad „vipcommunications“ iš asociacijos pasitraukė po to, kai telekomunikacijų bendrovė „Telia“ paskelbė konkursą, kurio sąlygas atitiko tik „Fabula Hill+Knowlton Strategies“ – vienintelė konkurso dalyvė.

„Išreiškusi susirūpinimą dėl šio konkurso, RSVA, neturėdama jokio faktinio pagrindo, viešai išreiškė nepagrįstas abejones dėl dar vieno telekomunikacijų įmonės konkurso, kuriame dalyvavo devynios agentūros, o laimėjo „vipcommunications“ ir kita stambi viešųjų ryšių agentūra“, – teigė G. Galdikas.

Jo teigimu, asociacija nesugebėjo atstovauti visos rinkos interesų, dėl to iš didžiųjų komunikacijos agentūrų joje teliko „Fabula Hill+Knowlton Strategies“, priklausanti Mykolui Katkui, Žydrūnui Gaudiešiui, Linai Šliogerienei ir Mindaugui Ardišauskui.

„Esame įsitikinę, kad konkurencinių kovų įrankiu tapusi asociacija savo veiksmais daro didelę reputacinę žalą viso sektoriaus įmonėms“, – teigė G. Galdikas.

Kreipsis į STT

Seimo Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši pateiktų korupcijos rizikos vertinimą dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

„Būtų tikslinga paklausti STT, ar politinio pasitikėjo pareigūnų dalyvavimas viešųjų pirkimų komisijos nariais ar ekspertais nesukelia rizikos“, – trečiadienį per komisijos posėdį sakė jos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Taip pat nutarta į kitą komisijos posėdį pakviesti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovę Dianą Vilytę, kad ši įvertintų, kokia korupcijos rizikos apimtis viešinimo konkursuose.

Opozicinių konservatorių atstovas Jurgis Razma trečiadienį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, siūlydamas kuo skubiau atšaukti Vyriausybės kanceliarijos rekomendaciją vykdant viešuosius pirkimus kreiptis į Vyriausybę dėl ekspertų delegavimo.

„Juk eidamas į komisiją, jis paklaus savo šefo nuomonės, kokiai pozicijai jam atstovauti“, – per Antikorupcijos komisijos posėdį svarstė kitas konservatorius Rimantas Dagys.

„Koks pavaldinys pasipriešins tiesioginei viršininko valiai?“ – klausė jis.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas trečiadienį BNS sakė, kad premjeras nežinojo apie jo kaip eksperto dalyvavimą vertinant kelių konkursų pasiūlymus dėl viešinimo paslaugų pirkimo.

„Premjeras apie tai sužinojo dabar, pasirodžius publikacijoms viešoje erdvėje“, – tvirtino Vyriausybės vadovo patarėjas.

Anot jo, problemų dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešųjų pirkimų komisijoje anksčiau nematė ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Kolegos iš Sveikatos apsaugos ministerijos klausė VPT, ar gali politinio pasitikėjimo pareigūnai atlikti viešųjų ryšių ekspertų paslaugas. Gautame atsakyme nurodyta, kad įstatymai tokio draudimo nenumato“, – sakė T. Beržinskas.

„Žinoma, jeigu kompetentinga institucija – STT – rekomenduos kitaip, nedalyvausiu“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių