D. Grybauskaitė: žmonija privalo išmokti Pirmojo pasaulinio karo pamokas

  • Teksto dydis:

Minėdama Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį žmonija turi išmokti jo pamokas, nes šiandien matomos tos pačios tendencijos, kaip iš prieš šimtą metų, teigia Lietuvos prezidentė.

„Šiandien, kaip ir tuomet, matomos tos pačios paralelės – kai geopolitinės ambicijos priešinamos tarptautinei teisei, bandoma griauti daugiašalę pasaulio sistemą, traukiamasi iš globaliai taikai ir gerovei svarbių susitarimų, stiprėja radikalizmas, ultranacionalizmas ir šovinizmas“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Dalia Grybauskaitė sekmadienį drauge su kitų šalių lyderiais Paryžiuje dalyvauja iškilmingame Pirmojo pasaulinio karo pabaigos minėjime.

Šiandien, kaip ir tuomet, matomos tos pačios paralelės – kai geopolitinės ambicijos priešinamos tarptautinei teisei, bandoma griauti daugiašalę pasaulio sistemą.

Prezidentė priminė, kad būtent per šį karą pirmą kartą panaudotas ir šiandien tarptautinių sutarčių draudžiamas cheminis ginklas dabar ciniškai naudojamas prieš civilinius gyventojus Sirijoje ar net Europos teritorijoje taikos metu.

Paryžiuje iškilmės surengtos simbolinėje vietoje prie Triumfo arkos, menančios prieš šimtmetį įvykusį pergalingą Prancūzijos karių žygį Marnoje nugalėjus Vokietiją, ir simboliniu laiku – tiksliai tą pačią dieną ir valandą, kai 1918 metų lapkričio 11 dieną 11 val. tarp sąjungininkų ir Vokietijos pasirašytos Kompjeno paliaubos.

Pasak D. Grybauskaitės, vienas žiauriausių karų Europos ir pasaulio istorijoje nulėmė modernios visuomenės, demokratinių vertybių ir tarptautinės sistemos raidą. Jis paskatino imperijų žlugimą ir laisvės idėjų sklaidą.

Po Pirmojo pasaulinio karo Europos tautoms atsivėrė galimybė pasinaudoti tautų apsisprendimo teise – Lietuva atkūrė savo nepriklausomą valstybę, Senajame žemyne susikūrė daugelis naujų valstybių.

Minint šią svarbią datą Prancūzijos iniciatyva pradėta kurti simbolinė taikos biblioteka. Jai Lietuvos vadovė padovanojo keletą Oskaro Milašiaus ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės kūrinių, kuriuose pabrėžiama Europos vienybės ir taikos išsaugojimo svarba, smerkiamas karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Butinai reikia išmokti, tik kad per vėlu jau mokintis..... Pamoka nr 1. Lietuvai. Niekada nesijungti absoliučiai į jokias sajungas. I istorija užtenka pažiurėti jog visos jos tik žlugdė Lietuvą, kaip ir šita paskutinė, todėl reikia išmokti ir bėgti kuo greičiau iš jos...

Anonimas

Anonimas portretas
Ka cia reikia ismokt nesuprantu.Kas mate kara pries 100m.snaudzia kapuose.Gyvu like keletas.Kol savo akim nepamatei neisivaizduosi.O kara sukelia pati valdzia noredama uzgrobt sali kuri yra turtinga naudinga.Paprastas zmogus yra tam reikalui bejegis.

kiek moka

kiek moka portretas
uz lietsargio laikyma ?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių