D. Grybauskaitė: transatlantiniai santykiai neturi alternatyvos

Transatlantiniai santykiai yra nepakeičiami, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė, pastaruoju metu tvyrant įtampai tarp Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų.

„Šalies vadovės teigimu, transatlantiniai santykiai neturi jokios kitos alternatyvos. Tvirtas ryšys tarp abiejų Atlanto krantų – bendro JAV ir visos Europos saugumo pamatas“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

„Todėl būtina įveikti iškilusias įtampas, susilaikyti nuo vienašališkų sprendimų ir tvirtai laikytis prisiimtų įsipareigojimų – stiprinti saugumą, didinti gynybos finansavimą, efektyviai modernizuoti karines pajėgas ir infrastruktūrą, įgyvendinti NATO viršūnių sprendimus“, – teigiama jame.

D. Grybauskaitė trečiadienį susitiko su Vilniuje prasidedančios tarptautinės kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus inicijuotos konferencijos „Europos ir transatlantinio atsparumo atkūrimas“ dalyviais.

Pastaruoju metu tarp ES ir JAV tvyro įtampa dėl prekybos, taip pat Irano branduolinio susitarimo, ES siekiant apsaugoti šioje šalyje investuojančias jos įmones nuo Vašingtono sankcijų. JAV iš šio susitarimo pasitraukė gegužę.

Anot Prezidentūros, per susitikimą daug dėmesio skirta ir Ukrainai.

Pasak šalies vadovės, šioje šalyje priešiškos jėgos išbando hibridinio karo scenarijus, jie vėliau virsta agresyviomis, prieš Vakarų valstybių demokratinius procesus nukreiptomis atakomis.

D. Grybauskaitės teigimu, būtina padėti Ukrainai, nes ji ne tik kaunasi už savo apsisprendimą eiti transatlantinės integracijos keliu, bet kartu gina Vakarų demokratijos vertybes.

Rytų Ukrainoje daugiau nei ketverius metus tęsiasi karas tarp šios šalies pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, jo metu žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Rusija 2014 metais taip pat aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį.

Prezidento V. Adamkaus konferencija šiemet vyksta jau antrą kartą.

Be kitų svečių, į renginį atvyko Jungtinių Valstijų specialusis atstovas Ukrainai Kurtas Volkeris, buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas, Vokietijos, Prancūzijos, Gruzijos, Moldovos, Lenkijos, Rusijos ir kitų šalių politikai bei ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
...keista...kam atstovauja atkutes Jushcenko?? paradoksas:; pries amerikietiska halovyna kekiasi is numirusiu ir beglys Jushcenko.kas parupo tam milijonieriui?.

Anonimas

Anonimas portretas
TO PETRO PACIUS TIKRUOSIUS PARINKAI .

Anonimas

Anonimas portretas
Garantiją duodu jinai prieš 30 metų tą pati tik i kitą pusę rėkė... Dirba kam tik nori tik ne Lietuvai..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių