D. Grybauskaitė: šioje Vyriausybėje į daug ką numojau ranka

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nesitikinti daug iš dabartinės valdančiosios daugumos, todėl mažiau ją kritikuoja ir kelia minimalius reikalavimus. Šalies vadovė teigia, jog pastarojo meto korupcijos ar piktnaudžiavimo skandalus įvertins patys rinkėjai.

„Aš tiesiog nesitikiu ir nesitikėjau daug iš šitos valdančiosios daugumos, aš tą sakiau nuo pat pradžių. Todėl reikalavimai šiai valdančiajai daugumai yra minimalūs. Ne mano galioje pakeisti valdančiąją daugumą, ją išrinko rinkėjai, aš turiu dirbti su tuo Seimo kontingentu, kokį patvirtino patys rinkėjai. (...) Ir iš to varianto, koks yra dabar Seime valdančiojoje daugumoje, kol kas tai yra mažiausia blogybė iš galimų ir todėl aš kritikuoju daug mažiau. Kaip ten sakoma - arba gerai, arba nieko“, - sekmadienį transliuotame interviu televizijos kanalo Info TV laidai „Diagnozė - valdžia“ sakė D.Grybauskaitė.

Ji pripažino, jog stebėdama dabartinės Vyriausybės darbą į daug ką numojo ranka, atskirų ministrų veiklą vadino „labai nesėkminga“, tačiau konkrečių ministrų neįvardijo.

„Aš, pavyzdžiui, A.Kubiliaus Vyriausybę kritikavau labai dažnai, taip pat ir patį premjerą. Tikėjausi, ir tą pasitikėjimą jie didele dalimi pateisino, nes jie taisėsi. Deja, čia (dabartinę vyriausybę - BNS) į daug ką numojau ranka, nes jei pradėti vardinti ir kritikuoti atskirų ministrų veiklą, tai labai aiškiai matome, kad kai kurie yra tiesiog labai nesėkmingi, pertvarkos ir reformos nevyksta, tai reikėtų praktiškai vos ne pusę vyriausybės labai.... (juokiasi)“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji teigė, jog pastarojo meto korupcijos, piktnaudžiavimo pareigomis ir privilegijomis skandalus įvertins patys rinkėjai.

„Na, aš tikiuosi, kad žmonės girdi ir domisi. Atsakomybė labai didelė, politikai rinkti ir privalo tarnauti žmonėms, o ne savo nomenklatūrinėms privilegijoms. Jie negali nė manyti, kad nemokamas masažas ar paslaugos net nėra korupcija, ką aš girdžiu. Žmonėms tai jau nusikaltimas ir korupcija.(...) Pirmiausia kalbėkime ne apie žmones, kurie renka politikus. Bet apie ministrus, valdančiosios daugumos atstovus, netgi buvusius STT vadovus. Šie žmonės nesupranta, kad realiai priima kyšį“, - tvirtino prezidentė.

Anot D.Grybausakitės, tarp dabartinių valdančiųjų - daug suinteresuotų, kad naujas generalinis prokuroras nebūtų paskirtas. Tai, prezidentės teigimu, susiję su prokuratūros atliekamais tyrimais, kuriuose figūruoja ir kelios valdančiosios partijos.

„Šiuo metu teisėsaugos institucijose yra virš dešimties bylų, liečiančių valdančiąją daugumą ir tai, manau, vienintelė ir pagrindinė priežastis, kodėl prokuroro paskyrimas yra sudėtingas“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Matome labai daug bylų būtent valdančiojoje daugumoje. Galiu tiesiog priminti, kad Darbo partijos keli vadovai yra teisiamųjų suole, ikiteisminis tyrimas pradėtas „Tvarkos ir teisingumo“ atskirų gana aukštų vadovų atžvilgiu. Taip pat matome vieną po kito skandalus Socialdemokratų partijos aplinkoje. Taigi yra labai daug suinteresuotų, kad prokuratūra galbūt ir neturėtų naujo generalinio prokuroro su tikimybe, kad gal iki rinkimų bus galima tyliau išgyventi, mažiau tų tyrimų būtų“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Tai yra problema šioje daugumoje, kaip kalbėjome nuo pat rinkimų pradžios. Mes turime sudėtingą valdančiąją daugumą, su daug problemų, daug bylų teisėsaugoje. Deja, matome rezultatą ir matome dabar, kai Seimo nariai prisidengę slaptu balsavimu mėgina intriguoti, spręsti savo problemėles, ir pasislėpę už slapto balsavimo elgiasi, sakyčiau, nelabai atsakingai“, - pridūrė prezidentė.

Ji taip pat peikė valdančiųjų parengtą kitų metų biudžeto projektą, kuriame išlaidos beveik puse milijardo eurų viršys pajamas.

Pasak D.Grybauskaitės, esame ant tos ribos, kada fiskalinės drausmės įstatymas gali būti nebevykdomas, nes „deficitas, deja, ir 2014, ir 2015, ir 2016 metais palaipsniui didėja, vietoj to, kad mažėtų“.

„Aišku, tai priešrinkiminis biudžetas ir yra daug labai įvairių norų įtikti arba nupirkti rinkėjus. Bet išties esame jau ant tos ribos, kada jau peržengę pažeistume ne tik saugaus augimo ateitį savo šalyje, bet ir savo tarptautinius įsipareigojimus. Aš siūlau atsakingiau elgtis ir mažiau dalyti pažadus, nes primenu istoriją – 2008 metais pensijos buvo keliamos triskart per metus, bet socialdemokratai rinkimų nelaimėjo. Taigi, rinkėjų nenupirksi taip primityviai ir paprastai“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Valdančiąją daugumą Seime sudaro Socialdemokratų, Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos. Seimo rinkimai vyks kitų metų rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu negali

nu negali portretas
nu negali prezindente jiems paimti uz kiausu, nes jie ju neturi

ESMĖ

ESMĖ portretas
Teisus MIZANTROPAS. Galima pridurti, kad juos visus dar jungia priklausymas KGB. Kai kiekvienos įmonės, kolchozo vadovai buvo KAB agentai ar informatoriai, visos mpkyklos, darželiai turėjo savo bildukus. Visose gamyklose Personalo ( kadrų ) skyrių vadovai intensyviai bendravo su KGB, nes ten galėjo nusiųsti reikalingą žmogų ir jį įdarbinti. KGB turėjo savų žmonių tarp gydytojų, milicijoje, kad esant reikalui galima būtų nusiusti žmogų ir gauti atitinkamą pažymą ar informaciją. KGB tvarkė ir partijos reikalus, nors atrodė, kad partija vadovauja KGB ir milicijai. Taigi šie saitai tebejungia dabartinius valdžios vyrus ir moteriškes.

mizantropas

mizantropas portretas
o ko verta tokia komentatorė "skaitytoja", kuri renka platformininkus ir niekaip nuo jų negali atsiplėšti? arba toks dr.Jonas Ramanauskas, kuris net lietuviškų raidžių nenaudoja rašydamas komentarus ir kuris nė kruopelytės gero nepadarė Lietuvai, o rašinėja lyg būtų Parlamento gynėjas. Apskritai, mūsuose dar pilna nevykėlių buvusių partorgų, komsorgų, kolūkių pirmininkų ir "brigadierių", kurie sapnuoja sovietmetį, laukia jo ir daro viską, kad pakenkti Lietuvos vystymuisi. Visai teisi prezidentė, kol vyks valdančiosios daugumos teismai ir nustatomi įvairūs pažeidimai, tol ji nepriims jokio prokuroro. Tai yra akivaizdu, ir nereikia daugumos atstovams vaidinti nuskriaustųjų ir pažemintųjų vaidmens.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių