D. Grybauskaitė kartvelų kalba sveikino Sakartvelo žmones

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Tbilisyje dalyvaudama pirmosios Sakartvelo Respublikos 100-mečio šventiniuose renginiuose, per iškilmingą priesaikos ceremoniją kartvelų kalba pasveikino visus šios valstybės žmones.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva įteikia ypatingą dovaną ir pradeda lietuvių kalboje vartoti autentišką valstybės pavadinimą - Sakartvelas. Tai dar vienas įrodymas, kad lietuvių ir kartvelų tautas jungia išskirtinis draugystės ryšys, rašoma Prezidentūros pranešime.

Lietuvą ir Sakartvelą sieja ne tik panaši istorija ir sunkus įveiktų išbandymų kelias, bet ir bendras siekis kurti laisvas bei nepriklausomas valstybes, tvirtas apsisprendimas būti atsakingiems už savo šalių ateitį.

Lietuvos žmonės taip pat nuoširdžiai švenčia kartu su visa kartvelų tauta. Šeštadienį Trijų Kryžių kalnas, Vilniaus Baltasis, Žaliasis ir Mindaugo tiltai bus apšviesti Sakartvelo vėliavos spalvomis, o Prezidentūra pasipuoš specialiu ženklu - GE 100.

Iškilmėse Tbilisyje taip pat dalyvavo Europos Komisijos vadovas, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Slovakijos ir Armėnijos Prezidentai, Estijos ir Ukrainos parlamentų pirmininkai, kitų užsienio valstybių vyriausybių nariai. Ceremonijoje grojo Lietuvos kariuomenės orkestras.

Prieš šventines iškilmes prezidentė Tbilisyje atidarė naujose patalpose įsikūrusį Lietuvių kalbos ir kultūros centrą, kuriame nuo 2012 m. nemokamai lietuvių kalbos mokosi kartvelų studentai. Šia galimybe jau pasinaudojo 200 jaunuolių. Tai dar vienas būdas sustiprinti kultūrinius saitus tarp abiejų tautų.

Valstybės vadovė į iškilmes atvyko Prezidento Georgijaus Margvelašvilio kvietimu. Savo ruožtu Sakartvelo vadovas kartu su visa lietuvių tauta vasario 16 dieną Vilniuje šventė Lietuvos valstybingumo 100-metį.

Sveikina Lietuvos vadovai

Gruziją nepriklausomybės šimtmečio proga šeštadienį sveikinantys Lietuvos vadovai linki šaliai toliau siekti europinės ir euroatlantinės integracijos.

„Savo ir visos Lietuvos žmonių vardu nuoširdžiai sveikinu Jus minint 100-ąsias Gruzijos, kurią nuo šiol Lietuvoje vadinsime ir Jūsų gimtąja kalba – Sakartvelu, Nepriklausomybės metines. Minint šią ypač svarbią valstybinę sukaktį, Jūsų šaliai ir visiems jos piliečiams linkiu ilgų visokeriopos sėkmės ir klestėjimo, taikos ir vienybės metų“, – teigiama D. Grybauskaitės sveikinime Gruzijos prezidentui Georgijui Margvelašviliui.

Lietuvos prezidentė pažymėjo, kad šiemet ir Lietuva, ir Gruzija drauge pažymi ypač svarbias sukaktis.

„Abiejų šalių modernios valstybės sukūrimo šimtmečius mūsų piliečiai džiugiai švenčia kartu ir Lietuvoje, ir Sakartvele. Neabejoju, kad tai ryškus atspindys europietiško kelio, kurį atsakingai pasirinko Jūsų šalies žmonės, ir didelės lietuvių paramos sakartveliečiams einant šiuos keliu ženklas“, – rašoma D. Grybauskaitės sveikinime.

D. Grybauskaitės teigimu, Lietuva ir Gruzija per pastaruosius tris dešimtmečius daug pasiekė ir dar daug nuveiks drauge dirbdamos dėl savo valstybių ateities kaip artimos draugės ir sąjungininkės.

„Dėl to Lietuva toliau nuosekliai rems visapuses Jūsų šalies įgyvendinamas reformas, pastangas stiprinti demokratišką valstybę ir visuomenę siekiant tolesnio artėjimo su Europos ir transatlantinės bendruomenės valstybėmis. Nuoširdžiai linkiu, kad ši ypatinga sukaktis ir suvokimas, kiek daug kelio jau įveikta, išliktų Jūsų žmonėms ryžto ir drąsos šaltiniu, įkvėptų juos atsakingai siekti savo tikslų ir įveikti visus iššūkius“, – rašoma D. Grybauskaitės sveikinime.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu pasveikino Gruzijos parlamento pirmininką Iraklį Kobakhidzę ir visus gruzinus.

„Vertiname Jūsų valstybės aiškų ir tvirtą įsipareigojimą siekti europinės ir euroatlantinės integracijos ir reiškiame paramą Sakartvelo suverenumui ir teritorijos vientisumui,“ – pažymėjo V. Pranckietis.

Pirmosios demokratinės respublikos šimtmečio proga gruzinus pasveikinęs premjeras Saulius Skvernelis jiems linkėjimo didelės sėkmės.

„Džiaugiuosi matydamas, kad mūsų šalių dialogas ir tarpusavio bendradarbiavimas kiekvienais metais vis stiprėja. 2018–ieji ypatingi ir Lietuvai, švenčiančiai valstybingumo atkūrimo šimtmetį. Jūsų šalis gali tikėtis tvirtos Lietuvos paramos Sakartvelo teritoriniam vientisumui ir jos europiniams bei transatlantiniams siekiams“, – sakoma premjero sveikinime.

„Bendromis pastangomis mes toliau ieškosime būdų, kaip plėtoti dvišalius santykius ir padėti Sakartvelui žengti europiniu keliu“, – pridūrė jis.

Gruzijos vyriausybė šalies nepriklausomybę paskelbė 1918 metų gegužės 26-ąją. Pirmoji nepriklausoma Gruzijos Demokratinė Respublika gyvavo tik trejus metus, vėliau buvo prijungta prie Sovietų Sąjungos.

Šventinių renginių išvakarėse gruzinų prašymu Lietuva oficialiai įteisino alternatyvų Gruzijos pavadinimą – Sakartvelas. Jį savo pranešimuose naudoja ir oficialios Lietuvos institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponios įvaizdis

Ponios įvaizdis portretas
Žiemą ,vasarą- mėlynas žiponas ir kelnės?Nei pridėti,nei atimti...

?

? portretas
tulpė dauguma žmonių nekenčia o jis šneką visu musu vardu , jai laikas atsistatydinti kol dar nesąmonių neprišnekėjo

gailestis

gailestis portretas
idomu nepamirso pranesti apie visuotine rusu gresme ir dedes semo taikdariskus darbelius pasaulyje
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių