D. Grybauskaitė: reikia nuspręsti, ar didinti ES biudžetą, ar mažinti išlaidas

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) biudžetas priklausys nuo to, kokia jo sudarymo strategija bus pasirinkta po Jungtinės Karalystės pasitraukimo.

„Dabar turime daug iššūkių. Po „Brexito“ ES biudžete atsiras apie 20 proc. finansinių resursų trūkumas. Turime nuspręsti, ar padidinti biudžetą randant naujų išteklių, kaip mokesčiai, ar sumažinti išlaidas. Apie tai diskutuosime“, - žurnalistams Briuselyje sakė Lietuvos Prezidentė.

D. Grybauskaitės teigimu, apsisprendimas priklausys nuo pinigų. „Viskas priklauso nuo pinigų“, - komentavo prezidentė.

ELTA primena, kad penktadienį neformalioje Europos Vadovų Taryboje pradedamos derybos dėl daugiamečio Europos Sąjungos biudžeto. Vieni svarbiausių klausimų Lietuvai - parama Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui po 2020-ųjų bei tolesnė parama „Rail Baltica“ projektui.

Nepaisant mažėsiančio ES biudžeto dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Bendrijos, Lietuvai svarbu užsitikrinti paramą ir kitiems dideliems infrastruktūros projektams, be to, siekiama pagerinti žemės ūkio situaciją šalyje.

Priminė žemdirbių išmokų klausimą

Lietuva siekia, kad skirstant Europos Sąjungos biudžetą tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams kuo labiau priartėtų prie senųjų ES šalių išmokų lygio, neformaliame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak jos, tik taip įmanoma sukurti lygiavertes konkurencines sąlygas visos Bendrijos žemdirbiams.

„Nors Lietuva jau artėja prie ES išsivystymo vidurkio, skirtumai tarp Bendrijos šalių gerovės išlieka. Todėl itin svarbu, kad sanglaudai būtų skirta pakankamai lėšų, kurios ir toliau užtikrintų spartų Lietuvos vystymąsi“, – Prezidentūros pranešime cituojama D. Grybauskaitė.

Neformaliame EVT susitikime, kuriame aptariami politiniai naujo daugiamečio ES biudžeto prioritetai, prezidentė pabrėžė, kad ES finansavimas būtinas ir strateginiams jungčių projektams: elektros tinklų sinchronizacijai, dujų jungtims, transporto koridoriui „Rail Baltica“. D. Grybauskaitės teigimu, būtina ir tolesnė ES parama Ignalinos AE.

„Saugus ir skaidrus šios jėgainės uždarymo procesas – aktualus ne tik regionui, bet ir visai Bendrijai. ES įsipareigojimas finansuoti Ignalinos AE uždarymą įrašytas ir į Lietuvos ES stojimo sutartį“, – sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentūra teigia, kad derybose dėl naujos daugiametės finansinės perspektyvos turės būti atsižvelgta ir į „Brexit“ pasekmes. Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES, biudžeto finansavimas gali sumažėti iki 13 mlrd. eurų kasmet. ES narėms reikės sutarti, kaip užtikrinti pakankamą finansavimą tiek dabartinėms programoms, tiek naujiems prioritetams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip sakė Leonidas Iljičius

Kaip sakė Leonidas Iljičius portretas
Ykonomika turi būti ykonomiška.

Bėda,

Bėda, portretas
kai tikrai NĖRA idealistų nuoširdžiai pasišventusių Lietuvai, turinčių pakankamos kompetencijos valdyti šalį bei drąsos atsilaikyti prieš valdžią įtakojančias jėgas.Niekaip negaliu sugalvoti už ką reikės balsuoti ateinančiuose rinkimuose.Pretendentų ,meniu" pateikia vien lobistini šlamšta.Negi vėl reikės rinkti geriausią iš blogiausių arba gadinti biuletenį?Pakiša toki sudina saraša ir paskui loja,,reikia žiūrėti už ką balsavai.."

Anonimas

Anonimas portretas
ką ji jau spręs,kai europa neduoda kgb prastitutei pinigų ir nežada duot,kol nebus panaikinta lietuvoje cenzūra
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių