D. Grybauskaitė nesureikšmina koalicijos stabilumo

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nesureikšminanti valdančiosios koalicijos stabilumo ir teigia besitikinti atsakingos opozicijos paramos svarbiausioms Vyriausybės vykdomoms pertvarkoms.

„Visiškai nesvarbu, kiek stabili ar nestabili dauguma. Man svariausia, kad reformos būtų vykdomos ir kad Seimas sugebėtų balsuoti ir priimti sprendimus. (...) Mes turime ir pakankamai atsakingą opoziciją, kuri ypač reformų klausimais, tikiu, kad padės Vyriausybei priimti reikalingus sprendimus, todėl, kad manau, kad vietos šantažui nelabai yra“, - antradienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Ji teigė nelinkinti mažumos Vyriausybės scenarijaus ir teigė, jog ir tarp valdančiųjų, ir tarp opozicijos atstovų yra pakankamai atsakingų politikų, suprantančių esminių reformų svarbą.

Viena tokių pertvarkų, pastaruoju metu keliančių įtampas tarp valdančiosios koalicijos partnerių „valstiečių“ ir socialdemokratų - miškų urėdijų pertvarka.

„Reformos reikia ir todėl ji turi pavykti, ar ji bus būtent tokia, kokia pateikta Seime, ar bus siekiama kažkokių kompromisų, tai net ne tiek svarbu. Svarbu, kad laikas ir čia užbaigti nomenklatūrinį valdymą, nes čia tie simboliai dar iš sovietijos atėję, kuriais, deja, naudojasi ir politinis elitas ir kiti, ir ta valdymo forma turi būti užbaigta, kaip ir „Lietuvos geležinkeliuose“ ir kitur“, - kalbėjo prezidentė.

Vyriausybės siūlymui reformuoti urėdijas per pirmąją stadiją Seime nepritarė nė vienas socialdemokratas. Projektas Seime pradėtas svarstyti sulaukus opozicinių konservatorių ir liberalų paramos.

Premjeras S.Skvernelis pirmadienį sakė, kad kol kas koalicijos sutartis yra galiojanti, tačiau jei su socialdemokratais nebus rasta sutarimo dėl esminių klausimų, gali būti svarstomas jungimasis ir su opozicinėmis frakcijomis. Tuo metu socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius atkirto, kad „valstiečiai“ taip pat nesilaiko iš anksto derintų susitarimų, o kai kuriuos premjero priekaištus socialdemokratams pavadino populistiniais.

Tačiau po koordinacinės tarybos posėdžio penktadienio vakarą abiejų valdančiųjų partijų lyderiai pranešė sutarę dėl paramos urėdijų pertvarkai, o dėl konkrečių jos turinio detalių ketina derėtis vėliau.

Valdančiąją koaliciją sudaranti „valstiečių“ frakcija turi 56 balsus parlamente (neskaičiuojant frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio), koalicijos partneriai socialdemokratai turi 19 atstovų Seime. Opoziciniai konservatoriai – 31 nario frakciją.

Po Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį „valstiečiai“ buvo pareiškę, kad dėl valdančiosios koalicijos norėtų derėtis ir su socialdemokratais, ir su


Šiame straipsnyje: Dalia Grybauskaitėkoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Meta

Meta portretas
Nieko gero is sios koalicijos nebus

...

... portretas
Reikia 'konservus' išvis panaikint.

Gėda

Gėda portretas
Gėda socialdemokratams. Jie rūpinasi tik savo siaurais partiniais reikalais ir savų išlaikymu postuose. Tai partija kuri nustekeno Lietuvą ir tai daro dabar būdami Seimo daugumoje. Mąstantys turėtų daugiau už juos nebalsuoti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių