D. Grybauskaitė: NATO gynybos scenarijai turi būti nuolat atnaujinami

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį Vilniuje susitikusi su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu (Andersu Fouhu Rasmusenu) pabrėžė, kad gynybos scenarijai turi būti nuolat pritaikomi realioms grėsmėms.

Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, susitikime aptartas NATO gynybos planų Baltijos šalims įgyvendinimas, pasirengimas kitąmet vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui ir bendradarbiavimo tarp Europos Sąjungos ir NATO stiprinimas.

"NATO gynybos scenarijai turi būti nuolatos pritaikomi naujiems iššūkiams ir realioms grėsmėms atremti. To pasieksime tik stiprindami kolektyvinę gynybą ir praktiškai - per reguliarias karines pratybas - įgyvendindami gynybos planus. Turime užtikrinti, kad visos gynybinės grandys būtų gerai pasiruošusios ir kritiniu atveju žinotų, ką konkrečiai turi daryti", - po susitikimo išplatintame pranešime teigė prezidentė.

Pasak prezidentės, šį rudenį įvyksiančios regioninės "Steadfast Jazz" pratybos, kuriose dalyvaus 16 NATO valstybių, yra gera pradžia. Jas Lietuvos vadovė stebės Rygoje lapkričio pirmoje pusėje.

Prezidentės teigimu, kibernetinio ir energetinio saugumo užtikrinimas yra ypač aktualus Baltijos valstybėms. Penktadienį šalies vadovė kartu su NATO generaliniu sekretoriumi atidarys NATO energetinio saugumo kompetencijos centrą, kuris identifikuos pagrindines grėsmes energetiniam saugumui ir teiks siūlymus, kaip efektyviai su jomis kovoti.

Anot valstybės vadovės, Vilniuje veikiantis NATO kompetencijos centras yra svarbus Lietuvos tarptautinis pripažinimas ir labai konkretus mūsų šalies indėlis į NATO išmaniąją gynybą. Centro veikloje jau dalyvauja Italijos, Prancūzijos, Turkijos, Latvijos ir Estijos ekspertai. JAV taip pat pareiškė įsijungianti į centro veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių