D. Grybauskaitė: moterys politikoje – būtinybė

  • Teksto dydis:

Darbo vizito į Čilę išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Čilės vyriausybės ir Jungtinių Tautų surengtame aukšto lygio renginyje „Moterys valdžioje ir sprendimų priėmime: siekiant pokyčio“. Prezidentė, kuri taip pat vadovauja Pasaulio moterų lyderių tarybai, skaitė vieną pagrindinių renginio pranešimų apie moterų įsitraukimą į politiką ir valstybės valdymą bei pasidalino Lietuvos patirtimi šioje srityje.

„Moterų dalyvavimas politikoje nėra mados, ambicijų ar kvotų užpildymo klausimas. Tai būtinybė, diktuojama pasaulinių ekonomikos ir saugumo iššūkių. Jiems įveikti būtinos sutelktos visų – vyrų ir moterų pastangos. Kaip lyderės, mes galime būti pavyzdys kitoms moterims“, – sakė Prezidentė. Šalies vadovės teigimu, išlikusios kliūtys moterims aktyviai įsitraukti į politiką skatina nelygybę ir socialinę atskirtį, stabdo valstybių demokratinį ir ekonominį vystymąsi. Dėl to nukenčia kiekvienas visuomenės narys.

Prezidentė pabrėžė, jog, siekiant sustiprinti lygias vyrų ir moterų galimybes, visų pirma būtina užkirsti kelią smurtui artimoje aplinkoje. Tam reikalingas glaudus atsakingų valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimas, kuris užtikrintų vieningą ir nuoseklią smurto prevenciją ir visapusę pagalbą nuketėjusiesiems.

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį, jog, siekiant aktyvesnio moterų vaidmens šalių politiniame ir ekonominiame gyvenime, būtina sumažinti darbo užmokesčio atotrūkį tarp vyrų ir moterų ir užtikrinti lygias galimybes siekti vadovaujančių pozicijų versle, moksle ir kitose srityse. Tam svarbu kovoti su neigiamais stereotipais visuomenėje, švietimo ir valstybės institucijose, skatinti mentorystės programas, gerinti moterų integraciją į darbo rinką.

Lietuvoje darbo užmokestis už tą patį darbą moterims yra 13 % mažesnis nei vyrams. Europoje vidutinis darbo užmokesčio atotrūkis siekia 16,4 %. Nors Lietuva yra viena iš trijų ES valstybių, pirmaujančių pagal verslininkių skaičių, moterys vadovauja tik 4 % stambiausių verslo įmonių ir užima tik 16 % vietų šių įmonių valdybose. Lietuvoje mokslinėje veikloje dalyvauja beveik 58 % moterų, tačiau daugumą vadovaujančių pozicijų šioje srityje užima vyrai.

Aukšto lygio renginys Čilėje skirtas aptarti pokyčiams, kurie įvyko per 20 metų nuo Pekino deklaracijos priėmimo. Ši deklaracija – pirmasis globalus dokumentas, įpareigojęs valstybes užtikrinti lygias vyrų ir moterų galimybes visose visuomenės gyvenimo srityse. Renginyje dalyvauja JT Generalinis Sekretorius Ban Ki-moonas, buvusi Airijos Respublikos Prezidentė Mary Robinson, Nobelio taikos premijos laureatė Leymah Gbowee, kiti valstybių, tarptautinių organizacijų, pilietinės visuomenės atstovai iš 38 šalių.

Darbo vizito Čilėje metu šalies vadovė taip pat susitiks su Čilės Prezidente Michele Bachelet ir Jungtinių Tautų Organizacijos Generaliniu Sekretoriumi Ban Ki-moonu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha tiem idiotam

cha cha cha tiem idiotam portretas
Mes i tave paziurejom ir pamatem girta idiota,be smegenu,lietuvoj kitu nera,protingi tai sudus valo anglijoi.Girtuokliu ir pakaruokliu tauta.Eik samogona gerti ir busi laimingas.

tiem idiotams

tiem idiotams portretas
pitekantropams troliams ("juodam puslapiui" ir "Labai") . Pasižiūrėkit į savo bobas, jų liežuvius ir išvaizdą, bei, svarbiausiai, protinius sugebėjimus. Ir ką pamatysime - ogi nuvalkiotas mazgotes žmonų ar dukrelių pavidale. Na, kaip išrodo tos jūsų žmonos, dukrytės ir seserytės, kurių dėl protinių sugebėjimų trūkumo niekas negerbia ir net cituoju "lovoj nedulkina, kaip niekam tikusias". Patiko? Perskaitėt kremlinės žiurkės?

Cha

Cha portretas
Politikoje būtinybė ne vyrai ir ne moterys, o atsakingi ir protingi žmonės. Bet matant politikų veiklos rezultatus kyla įtarimas, kad tokie į politiką arba neina, arba neįleidžiami.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių