D. Grybauskaitė: mes pasitikime JAV nepaisant to, kas bus jos prezidentas

  • Teksto dydis:

Lietuva pasitiki Jungtinėmis Valstijomis nepaisant to, kas šiai šaliai vadovaus, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Taip ji kalbėjo komentuodama kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo keliamas sąlygas dėl Baltijos šalių gynybos.

„Aš norėčiau pasiųsti žinutę atgal. O ta žinutė tokia: nepriklausomai nuo to, koks Amerikoje bus prezidentas, mes pasitikime Amerika“, - ketvirtadienį pareiškė D.Grybauskaitė.

„Amerika visada gynė tautas, kurios buvo puolamos, ir gins“, - pridūrė ji.

Respublikonų partijos kandidatas į Jungtinių Valstijų prezidento postą trečiadienį pareiškė, kad jeigu Rusija užpultų Baltijos šalis, jis spręstų, ar reikia suteikti joms pagalbą, tik išnagrinėjęs, ar tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

D.Grybauskaitė sakė, kad interpretuoti D.Trumpo pasisakymų - neverta.

„Mes žinome, kad Amerika bus svarbiausias mūsų partneris“, - teigė prezidentė.

Vilniuje viešinti Kroatijos vadovė Kolinda Grabar-Kitarovič pabrėžė, kad Šiaurės Atlanto sutarties 5-asis straipsnis įpareigoja ginti kiekvieną NATO narę agresijos atveju, tačiau taip pat tvirtino, jog Aljanso šalys turi siekti įgyvendinti įsipareigojimą skirti gynybai 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Aš tikrai nemanau, kad kitos valstybės praras solidarumą. Mes esame vieningi ir giname savo valstybių sienas, teritorijas ir žmones“, - kalbėjo Kroatijos prezidentė.

Lietuva ilgą laiką atsiliko nuo NATO sąjungininkų pagal išlaidas gynybai, bet pastaraisiais metais ėmė sparčiai didinti finansavimą, reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Kitų metų biudžeto projekte išlaidos gynybai sudaro 1,79 proc. bendrojo vidaus produkto arba maždaug 725 mln. eurų, šią savaitę sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Vyriausybė numato, kad gynybos biudžetas NATO numatytą ribą - 2 proc. BVP - pasiektų 2018 metais. NATO duomenimis, šiemet Lietuva pateko į geriausiai gynybą finansuojančių Aljanso šalių dešimtuką.

Kroatija šiemet gynybai skiria 1,23 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Franciska Muchina

Franciska Muchina portretas
Vel mialas.

mai,,,

mai,,,  portretas
,, laba diena J,A,V, AMERIKA , mai mėn, kaip esame patenkinti pasitikime oi nepaisant kas bus jav prezidentas bet mes jau esame sukišes du procentus nusukes nuo žmoniu lietuvos ubagino, juk gėda būtų tokius fokusus daryti ir dar koki lakoniška bajeri kurti spausiu ranka trumpui, oi kokia ta išdydi mūsų ponia o kokia turisto žygiui pasiruošusi, tik pirmose gretose stovėti ir savo obrozdėli rodyti juk kaip pasakoj kas yra gražiausia ir protingiausia ir duosniausia lygiai lygi su viso pasaulio galiūnais gera daryti nesuprasi kam ir dėl kuo ir kur šaknis gludi mūsų pinigu mėtymo būdas , juk šita kelionė ten į užjuri žinoma ne centais kainuoja ., bet supraskite kiekvienas ponios vizitas išnešamas milijuonus nuo mūsų , o čia taip prabanga švaistoma , o nauda liko špygos po nosim mums, taip ir keliaujame ir valome kišenes mums užtai liko tik dėl miko prakalbeliai, o ponia tiklaksto po šalis tikra keliauninke varlė tikroji, jau seniai laikas šitai poniai nusimuilinti ir nebetrinti kėdės ,

Anonimas

Anonimas portretas
JAV nepasitikiu ir niekada nepasitikėsiu.Teko būti JAV ambasadoje Vilniuje 2000 metais,ką teko matyti pasišlikštėjau jais.Jie skolingi Lietuvai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių