Prezidentė: į teroristų vykdomą karą turi būti atsakyta karu

Europa turi daug naivumo ir terorizmas bei teroristų veiksmai vertinami truputį paviršutiniškai, LRT RAIDJUI sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos teigimu, teroristams kalbėti apie vertybes neverta, o jų skelbiamam karui derėtų taikyti adekvačias priemones – karą.

„Manau, kad vis dėlto mes, Europa, turime daug naivumo – terorizmo grėsmes ir jų [teroristų] veiklą Europoje vertiname truputį paviršutiniškai ir nepakankamai rimtai. Reikia labai atvirai sau pripažinti, kad vyksta žiaurus ir nepateisinamas karas prieš visus Europos žmones, todėl mūsų reakcija turi būti atitinkama – privalome griežtai atsakyti visomis įmanomomis priemonėmis. Turiu galvoje – į karą reikia atsakyti karu prieš terorizmą“, – įsitikinusi šalies vadovė.

Jos tvirtinimu, reikia skelbti karą teroristams, nes jie yra nusikaltėliai, kurie kariauja prieš žmogiškumą, žmones. „Mūsų reakcija turi būti adekvati. Dabar matome aimanavimų, dejonių, ašarojimų, mėginimų priminti vertybes. Jie ne apie vertybes kalba. Jie kėsinasi į žmogaus gyvybę, todėl ir reaguoti turime atitinkamai. Labai tikiuosi ir labai norėčiau tikėti,  kad pagaliau vis dėlto atsibusime ir suprasime – jie gyvena kitame pasaulyje, kitoje civilizacijoje ir į karą reikia atsakyti tomis pačiomis adekvačiomis priemonėmis“, – teigia D. Grybauskaitė.

Anot jos, tai reiškia, kad būtina stiprinti operatyvinį bendradarbiavimą tarp šalių, keistis žvalgybos duomenimis. Prezidentės pastebėjimu, kol kas tai nėra daroma. „Turi būti pakirsti terorizmo finansavimo šaltiniai, finansiniai ištekliai. Kova su organizuotu nusikalstamumu ir pinigų plovimu turi turėti visai kitokį pagreitį“, – tvirtina šalies vadovė.

Ji priduria, kad būtina stiprinti informacinį saugumą, nes dabar labai lengva skleisti propagandą, verbuoti jaunus europiečius. „Iš tikrųjų kol kas esame bejėgiai, nes pernelyg naiviai vertiname ir atitinkamai naiviai reaguojame į šiuos terorizmo iššūkius, kokie dabar kyla. Dėl terorizmo prarandame daug žmonių. Reaguodama į įvykius Briuselyje, žinoma, Lietuva stiprina ir jau sustiprino mūsų svarbiausių strateginių objektų apsaugą“, – sako D. Grybauskaitė.

Jos aiškinimu, sistema, nustatyta po išpuolių Paryžiuje, suveikė iš karto, buvo surengti žvalgybos ir saugumo tarnybų susitikimai. „Grėsmių lygis kol kas nėra padidintas, bet tai yra gerai. Žinoma, budrumas turi išlikti ir turime būti pasirengę viskam“, – tvirtina prezidentė.

Šalies vadovė ketvirtadienį susitinka su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju ir Šiaurės Atlanto Taryba, kuri į Lietuvą atvyksta pirmą kartą ir į valstybes vyksta tik išskirtiniais atvejais. D. Grybauskaitės tvirtinimu, Lietuva buvo pasirinkta ne veltui.

„Turbūt pasirinkta (bent jau aš taip manau) todėl, kad esame šio regiono tarsi simbolinis rodiklis, pagal kurį galima vertinti visam regionui kylančias grėsmes. Taigi pas mus tikrai verta atvažiuoti. Mes geriausiai rengiamės siekdami atgrasyti tas grėsmes: daugiausiai investuojame, žinome, ko norime, ir darome atitinkamus veiksmus, pavyzdžiui, didiname finansavimą, pernai sukūrėme greitojo reagavimo kariuomenę“, – nurodo prezidentė.

Jos tvirtinimu, šiame regione esame ta šalis, kuri yra aktyvi, žino, ko nori ir ko reikia, todėl Tarybos atvykimo tikslas – susipažinti su saugumo padėtimi regione ir labai išsamiai įvertinti kylančias grėsmes. „Žinoma, kartu – pasiruošti aptarti, ko reikia, kad būtų užtikrintas regiono saugumas, kokių sprendimų reikia Varšuvos NATO susitikime, kuris vyks vasarą“, – priduria D. Grybauskaitė.

Pasak jos, tai labai svarbi galimybė visiems Šiaurės Atlanto Tarybos ambasadoriams parodyti, ką iš tikrųjų reiškia būti pasienio valstybe NATO, ką reiškia, kai šalia mūsų pasienio vyksta grėsmingos pratybos, ką reiškia turėti sudėtingus kaimynus. „Tai tikrai labai naudinga, nes kartais jaučiame, kad šalys, kurios yra toliau nuo sudėtingų kaimynų, galbūt ir grėsmes vertina visai kitaip. Manyčiau, kad visoms pusėms tai labai naudingas vizitas, kuris padės geriau pasiruošti Varšuvos susitikimui liepą“, – įsitikinusi Lietuvos prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingai grybauskaite

teisingai grybauskaite portretas
vaziuok kariaut i sirija...

Klausimas – atsakymas

Klausimas – atsakymas  portretas
Kuo skiriasi Islamo valstybė nuo Putino Rusijos? Labai nedaug kuo – ir viena, ir kita yra teroristinės valstybės. Skiriasi tik jų veiklos metodai: viena - kapoja galvas ir sprogdina, kita - bombarduoja vaikų darželius, mokyklas ir ligonines.

Karas - Kęstas Br. dujiniu pabūklu apšaudo Landsbergienę

Karas - Kęstas Br.  dujiniu pabūklu apšaudo Landsbergienę portretas
>>>>>>>...........
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių