D. Grybauskaitė: Gegužės 3-iosios Konstitucija įpareigoja ginti bendras vertybes

  • Teksto dydis:

Gegužės 3-iosios Konstitucija ir šiandien įpareigoja Lietuvą ir Lenkiją ginti bendras vertybes, puoselėti piliečių laisvę, saugumą ir gerovę, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji antradienį pasveikino Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą) Gegužės 3-iosios Konstitucijos dienos proga.

Šiais metais minimos 225-osios Gegužės 3-iosios Konstitucijos metinės.

Prezidentė teigė, kad ši Konstitucija simbolizuoja lietuvių ir lenkų tvirtą pasiryžimą kurti laisvės ir demokratijos vertybėmis paremtas valstybingumo tradicijas. Šalies vadovės teigimu, tai idealai, nulėmę abiejų tautų stiprybę ir vedę abi valstybes ypatingu keliu, šiandien jas pavertę nepriklausomomis stiprios ir laisvos Europos ir transatlantinės bendruomenės šalių šeimos narėmis, rašoma Prezidentūros pranešime.

Sveikinimo laiške šalies vadovė teigė, kad kartu plėtojami Lietuvos ir Lenkijos projektai politikos, gynybos, energetikos, transporto, ekonomikos ir daugelyje kitų sričių reikšmingai prisideda bei neabejotinai išliks tvirtu abiejų valstybių ir piliečių gerovės ir saugumo pamatu.

Gegužės trečiosios Konstitucija priimta 1791 metais. Ji laikoma pirmąja Europoje ir antrąja pasaulyje rašytine konstitucija po Jungtinių Amerikos Valstijų 1790 metais įsigaliojusios Konstitucijos. Gegužės 3-ioji Lenkijoje švenčiama kaip nacionalinė šventė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių