Buvęs Vyriausybės kancleris įsidarbino Vyriausybės vicekancleriu

  • Teksto dydis:

Iš Vyriausybės kanclerio pareigų praėjusią savaitę pasitraukęs Alminas Mačiulis jau gavo aukštą ne politinio pasitikėjimo postą toje pačioje Vyriausybės kanceliarijoje – jis nuo antradienio yra kanclerio pavaduotojas.

Kaip BNS nurodė Vyriausybės spaudos tarnyba, Valstybės tarnybos departamentas atstatė A.Mačiuliui karjeros tarnautojo statusą ir turėjo pasiūlyti pareigas. Vyriausybės kanclerio pavaduotojo pareigos buvo laisvos jau keletą mėnesių, pasitraukus Olegui Romančikui. Vyriausybės kanceliarija konkurso į šias laisvas pareigas nebuvo paskelbusi.

A.Mačiulis BNS sako, kad vasarą konkursas į atsilaisvinusias pareigas neskelbtas siekiant sutaupyti lėšų.

„Praeitam vicekancleriui pasibaigė tarnyba dėl amžiaus, tiesa, buvo pratęsta vieną kartą, ir pareigybė buvo laisva tris ar keturis mėnesius. Tiesiog taupėme lėšas, nes skaičiavome kanceliarijos biudžetą, nes metų pabaigoje reikės asmeninio politinio pasitikėjimo darbuotojams išmokėti išmokas už nepanaudotas atostogas, jeigu neįsidarbina valstybės tarnyboje. Tiesiog pareigas persiskirstėme kiti ir apsiėjome“, – teigė jis.

Jis neigė, kad šią poziciją laikė sau.

„Ką reiškia sau? Kas galėjo vasaros pabaigoje prognozuoti rinkimų rezultatus ir panašiai? Čia jau galbūt interpretacijos. Niekas sau nelaikė tos vietos“, – sakė A.Mačiulis.

Kanclerio patirtis ir kompetencija būnant vicekancleriu šiame laikotarpyje bus vertinga. Nes atėjus į Vyriausybės kanceliariją darbas Vyriausybės nutrūkti negali. Tai tos žinios, kurios buvo, aš manau, mes jas išnaudosime.

Laikinasis premjeras Algirdas Butkevičius sako neturėjęs jokios įtakos A.Mačiulio paskyrimui, nes vicekanclerio pareigos yra ne politinio pasitikėjimo, o jį patį įvardijo kaip profesionalą,

„A.Mačiulis nėra partijos narys, jis dirba labai atsakingai nepriklausomai, kas Vyriausybei vadovauja. Jis dirbo gana sėkmingai ir prie pono Andriaus Kubiliaus vadovaudamas svarbioms agentūroms, jis dirbo ir prie pono Eligijaus Masiulio, kada jis buvo susisiekimo ministru, Susisiekimo ministerijoje. Tai yra žmogus - profesionalas, žmogus, kuris jaučia didžiulę atsakomybę įgyvendinant Vyriausybės programą nepriklausomai, kas ją yra parengę“, - BNS teigė A.Butkevičius.

Priekaištų dėl A.Mačiulio paskyrimo neturėjo ir paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis, tvirtinęs, kad tai padaryta teisėtai, o A.Mačiulį apibūdino kaip „labai profesionalų žmogų“, kurio patirtis pravers jo naujojoje komandoje Vyriausybėje.

„Kanclerio patirtis ir kompetencija būnant vicekancleriu šiame laikotarpyje bus vertinga. Nes atėjus į Vyriausybės kanceliariją darbas Vyriausybės nutrūkti negali. Tai tos žinios, kurios buvo, aš manau, mes jas išnaudosime“, - BNS sakė S.Skvernelis.

Jis užsiminė, kad ketina inicijuoti ir kanceliarijos pertvarką, po kurios ir paaiškės, kurie žmonės liks dirbti.

„Aš nežinau, ar laikinai - gal viskas tvarkoje su juo bus“, - pridūrė būsimasis Vyriausybės vadovas, paklaustas, ar tai reiškia, jog ir A.Mačiulis dirbs tik laikinai.

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas apie situaciją sako, kad „procedūra galbūt kelia neaiškumo ar neskaidrumo jausmą, bet bent šiuo atveju gerai, kad kompetencijos kupinas žmogus“.

„Aš asmeniškai A.Mačiulį pažįstu ir vertinu jį kaip labai aukštos prabos valstybės tarnautoją, aš manau, kad ir naujoji valdžia būtų radusi galimybę jam dirbti toje pozicijoje, kur jis perėjo“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Valstybės tarnybos įstatymas numato asmenims teisę atkurti karjeros valstybės tarnautojo statusą ir grįžti į eitas arba, jeigu nėra galimybės, kitas tos pačios ar žemesnės kategorijos karjeros valstybės tarnautojo pareigas toje pačioje ar kitoje valstybės ar savivaldybės institucijoje ar įstaigoje.

A.Mačiulis sakė, kad prieš paskyrimą į naujas pareigas Vyriausybėje jam teko išlaikyti anglų kalbos testą bei atsakyti į komisijos klausimus. Pastarajai vadovavo buvęs jo pavaldinys Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus, dabar laikinai atliekantis Vyriausybės kanclerio funkcijas.

„Atstatant karjeros valstybės tarnybos statusą, nėra taip, kad priimama iš karto, kviečiasi įstaiga pokalbio (...). Aš negalėčiau komentuoti, ar pokalbis objektyvus, ar ne, gavau klausimus, buvo daromas įrašas, tikiu, kad atsakiau gerai į klausimus“, – sakė jis.

Prieš 2012 metais tapdamas kancleriu A.Mačiulis vadovavo Transporto investicijų direkcijai, kurios steigėjo funkcijas atlieka Susisiekimo ministerija.

A.Mačiulis apie pasitraukimą iš politinio pasitikėjimo kanclerio pareigų pranešė praėjusią savaitę. Jei nebūtų atsistatydinęs, jo įgaliojimai būtų tęsęsi tol, kol pareigas eis socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė.

A.Butkevičių premjero poste turėtų pakeisti Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguojamas Saulius Skvernelis.

Naują Vyriausybę formuoja valdančiąją koaliciją po Seimo rinkimų sudarę „valstiečiai“ ir socialdemokratai.

Ankstesnio premjero konservatoriaus Andriaus Kubiliaus komandoje kancleriu dirbęs Deividas Matulionis keičiantis Vyriausybėms buvo paskirtas į ambasadoriaus Vokietijoje pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių