Buvęs užsienio reikalų ministras: ES pozicija dėl Ukrainos – apgailėtina

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) nesiima konkrečių veiksmų prieš Rusiją dėl Krymo okupacijos, todėl jos reakcija yra apgailėtina, sako buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis.

Europos Sąjunga (ES) nesiima konkrečių veiksmų prieš Rusiją dėl Krymo okupacijos, todėl jos reakcija yra apgailėtina, sako buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis.

"Kai pažiūri išvadas, matai, kad Europos Sąjungos pozicija yra apgailėtina", - trečiadienį Seime žurnalistams po Užsienio reikalų komiteto posėdžio sakė eksministras.

Komitetui užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pristatė pirmadienį Briuselyje vykusios ES Užsienio reikalų tarybos rezultatus.

"Užsienio reikalų tarybos išvados yra niekinės, nes nekalbama, ką konkrečiai daryti ir kaip padėti Ukrainai Rusijos agresijos atžvilgiu. Parašyta, kad sustabdo pasitarimus ir pasirengimus dėl G8 susitikimo. Klausykite, tai politinė deklaratyvi priemonė, kuri niekam nieko nekainuoja. Ten, kur eina kalba apie kainą, aišku, nieko nesakoma", - tvirtino A.Ažubalis.

Pasak jo, niekinis yra ir pareiškimas, kad stabdomos ES ir Rusijos derybos dėl bevizio režimo, nes jos ir taip nevyksta ne pirmas mėnuo.

"Derybos tarp ES ir Rusijos praktiškai sustojusios dėl Rusijos pozicijos, kuri nori naudoti tą vyšnių iš torto graibymo politiką", - sakė A.Ažubalis.

Jis tvirtino suprantąs, kad sankcijų įvedimą Rusijai stabdo didžiosios ES valstybės, pirmiausia, Vokietija.

"Šiuo metu matau vienintelį rimtą tarptautinį aktorių, kuris dirba ir veikia Ukrainos labui, tai yra Jungtinės Amerikos Valstijos", - teigė konservatorius.

Anot jo, dialogo laikas praėjo, reikia imtis ir veiksmų.

"Yra rusiška patarlė: "Katinas klauso ir šlamščia". Kiek laiko jau vyksta vadinamoji Krymo okupacija, Vakarai prašo dialogo, bet Rusija neina į dialogą. Rusija pradės dialogą tada, kai ji susitvarkys pagal jos matymą tuos reikalus, tai yra galutinai įtvirtins okupaciją Ukrainos dalies, tada pradės dialogą. Tas pats buvo ir Gruzijos atveju", - kalbėjo A.Ažubalis.

Dėl Rusijos agresijos Krymo regione į posėdį pirmadienį susirinkę ES užsienio reikalų ministrai bendrame pareiškime pasmerkė "aiškų Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimą" ir perspėjo, kad ES ir Rusijos santykiams gresia pavojus, jei Maskva nenutrauks įtampos Ukrainos eskalacijos. ES taip pat pasiuntė signalą, kad bus daroma pauzė derybose dėl bevizio režimo su Rusija, tuo pačiu metu sutelkiamas dėmesys tokioms deryboms su Ukraina.

Tačiau ES ministrų suderintame pareiškime neliko juodraštyje buvusių perspėjimų įvesti ginklų embargą ar įvesti sankcijas Rusijai.


Šiame straipsnyje: Audronius AžubalisESUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesiog gyventoja

tiesiog gyventoja portretas
Labai pritariu Ažubaliui. Es privalo įsiklausytio į lietuvos patarimus ir objektyvų įvykių vertinimą. Labai gaila, kad didžiosios europos valstybės veikia galimaai nepasitarusios su Lietuva. Lietuva, neabejotinai ta šalis, kuri, aš tikiu, geriausiai ir objektyviausiai gali įvertinti vykstančius procesus kitose valstybėse ir nesuprantama kodėl priversta ištisai raginti ES senbuvias veikti aktyviai.

va

va portretas
tau ir briuselio zydiska demokratija.... savu tai negalima dergt....

lygis

lygis portretas
Tokie pasisakymai tik parodo mūsų politikos lygį... kad tik pakiauksėt... Kaip tas šakalas prie tigro "Mauglyje"
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių