Buvęs Alytaus meras Č. Daugėla lieka nuteistas

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas daugiau nei 2 tūkst. eurų sumažino baudą už piktnaudžiavimą ir dokumentų klastojimą stadiono byloje nuteistam buvusiam Alytaus merui Česlovui Daugėlai.

Č.Daugėlai anksčiau Kauno apygardos teismo nuosprendžiu buvo skirta 5,6 tūkst. eurų bauda, tai atitinka 150 MGL.

Apeliacinis teismas penktadienį konstatavo, kad pirmos instancijos teismas į baudą neįskaitė 2010 metų rudenį 30 parų trukusio mero laikino sulaikymo ir suėmimo. 30 parų nelaisvės teismas prilygino 60 MGL baudos dydžiui ir skyrė 90 MGL – 3389 eurų baudą.

Dėl turto iššvaistymo eksmeras lieka išteisintas, teismai nenustatė, kad Alytaus miesto savivaldybei būtų padaryta turtinės žalos.

Apeliacinis teismas iš nuosprendžio pašalino aplinkybę – kad Č.Daugėla parengė nusikalstamą veiką – turto iššvaistymą bei kad klastodamas dokumentus siekė turtinės naudos sau, motinai ir juridiniam asmeniui, kurio akcijų turėjo.

Č.Daugėla Apeliacinio teismo prašė visiško išteisinimo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tuometinį Alytaus miesto merą sulaikė 2010-ųjų rudenį, atlikdama ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikaltimų, susijusių su Alytaus miesto stadiono Birutės gatvėje, futbolo aikštės su lengvosios atletikos sektoriais rekonstrukcijos statybos darbų projektavimu, viešaisiais pirkimais ir šių darbų atlikimu.

Jis ir dar 12 tarnautojų bei verslininkų kaltinti turto iššvaistymu, piktnaudžiavimu tarnyba, dokumento suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu. Č.Daugėla ir kiti tarnautojai pripažinti kaltais dėl dokumentų klastojimo rengiant fiktyvius viešuosius pirkimus. Nuteistiesiems skirtos baudos, siekiančios nuo 1,5 iki 4,5 tūkst. eurų.

„Teisėjų kolegija dar kartą įvertinusi įrodymus, daro išvadą, kad byloje pakanka surinktų patikimų įrodymu, leidžiančių daryti vienareikšmę išvadą dėl Č.Daugėlos, D.Kurtinaičio, (..) dalyvavimo jiems inkriminuotose veikose. Skundų argumentai nėra pagrindas naikinti nuosprendį“, – sakė teisėja Sigita Bieliauskienė.

Teismas konstatavo, kad savo veiksmais nuteistieji pažeidė valstybės ir savivaldybės deklaruojamus principus, ypač pakenkta valstybės ir savivaldos autoritetui, nes nusikaltę asmenys ėjo aukštas pareigas, jų veiksmai buvo kryptingi, sistemingi ir ilgalaikiai.

„Nors Č.Daugėla skunde teigė dokumentų neklastojęs, kitiems jų klastoti ar naudoti nenurodęs, tačiau byloje esantys įrodymai liudija, jog meras žinojo, kad viešųjų pirkimų konkursai papildomiems Alytaus miesto stadiono rekonstrukcijos darbams ir ekranui pirkti ir įrengti bus vykdomi fiktyviai, iš anksto žinant konkurso rezultatus“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

Pirmosios instancijos teismas yra nustatęs, kad viešieji pirkimai vykdyti atgaline data: pirma atlikti papildomi darbai ir pastatytas TV ekranas, tuomet organizuoti viešieji pirkimai šiems jau atliktiems darbams. Byloje yra duomenų, kad Č.Daugėla apie papildomų darbų atlikimą žinojo iki viešųjų pirkimų procedūros, jis apie tai kalbėjo su savivaldybės administracijos direktoriumi.

Teisėjų kolegija atmetė devynis apeliacinius skundus, kuriuos buvo pateikę nuteistieji ir jų gynėjai.

Nuosprendį apskundė nuteistieji ir jų advokatai. Prokuratūra nuosprendžio neskundė. Anksčiau prokuratūra Č.Daugėlai ir kitam miesto politikui Dobilui Kurtinaičiui siūlė skirti laisvės atėmimo bausmes.

Buvęs meras D.Kurtinaitis dabar yra Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, jis yra nubaustas 3 tūkst. eurų bauda. Apeliacinis teismas pašalino aplinkybę, kad jis panaudojo suklastotus tikrus dokumentus. Šis politikas taip pat prašė išteisinimo.

Šioje byloje kaltinimai buvo pateikti ir dviem juridiniams asmenis. Tačiau Č.Daugėlos šeimai priklausanti bendrovė „Kortas“, atlikusi stadiono rekonstrukciją, taip pat bendrovės „Dotronika“ ir „Elmonta“ buvo išteisintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių